Tomaš Batja

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Tomaš Batja
Tomas Bata.jpg
Tomaš Batja
Datum rođenja3. april 1876.
Mesto rođenjaZlin
Datum smrti12. jul 1932.
Mesto smrtiOtrokovice
Spomenik Tomašu Batji u mestu Otrokovice u Češkoj

Tomaš Batja (češ. Tomáš Baťa, IPA: ˈtomaːʃ ˈbaca) (3. april 1876. Zlin12. jul 1932. Otrokovice) je bio osnivač preduzeća za proizvodnju obuće Bata i jedan od nejvećih preduzetnika svog vremena. Uveo je mnoge nove ideje u oblast proizvodnje i prodaje proizvoda koje su uticale na brojne buduće ekonomiste[тражи се извор]. Njegovi postupci i tehnologije su bili revolucionarni za tadašnje preduzetnike, a i danas se koriste kao primer vrhunskog menadžmenta[тражи се извор]. Za svoju firmu je izgradio grad Zlin.

Batja je bio svojevrsni fenomen[тражи се извор]. Prvo u granicama ondašnje Čehoslovačke, a onda i šire.

Među prvima je u svoju fabriku uveo proizvodnju na fabričkoj traci[тражи се извор]. I pored toga, bio je izuzetno omiljen, kako kod svojih radnika tako i šire[тражи се извор]. Brinuo se za radnike, gradio im je čitava naselje i brinuo se za njihovo obrazovanje. Podigao je i mnogo građevina, između ostalog, napravio je i Batin kanal.

Po modelu svojih fabrika Bata, 1931. godine osnovao je fabriku „Bata-Borovo“ oko koje se formiralo Borovo naselje, danas gradska četvrt u Vukovaru.[1]

Tomaš Batja je poginuo u avionskoj nesreći 12. jula 1932. godine blizu mesta Otrokovice.[2]

Izvori[уреди]

  1. ^ „HNK Borovo: Borovo naselje, pristup 25. februar 2013”. Архивирано из оригинала на датум 05. 12. 2012. Приступљено 25. 02. 2013. 
  2. ^ Tomáš Baťa died July 12, 1932 | Thomas Bata Foundation

Vidi još[уреди]

  • Bata - fabrika obuće Bata
  • Batin kanal - jedan od njegovih najvećih poduhvata
  • Zlin - grad gde je Bata živeo

Spoljašnje veze[уреди]