Torrentz

Из Википедије, слободне енциклопедије
Torrentz
Torrentz screenshot.png
Веб-адреса http://torrentz.eu/
Комерцијалност Не
Тип
Претраживач torrent датотека
Регистрација Опционална
Доступан на енглески
Творац Флипи (псеудоним)
Покренут 17. јул 2003.
Тренутни статус Активан

Torrentz је фински[1] веб претраживач torrent датотека. Власник претраживача је особа која се представља под псеудонимо Флипи (енгл. Flippy). Претраживач индексира torrent датотека са свих већих torrent веб-сајтова и нуди широк спектар „тракера“ који нису нужно уписану у самој torrent датотеци. Torrentz је 2012. био други torrent сајт по популарност одмах иза The Pirate Bay.[2]

Историјат[уреди]

Новембра 2008. група преваранта је покушала да преузме контролу над torrentz.com доменом фалсиковајући документацију о власништву над доменом. Као меру предострожности администратор сајта је регистровао још један домен torrentz.eu.[3] После 18. децембра 2010. torrentz.eu је постао главни домен претраживача након што је torrentz.com заплењен од стране америчких власти.

Употреба[уреди]

Кориснички интерфејс је једноставан и минималистичан. Састоји се од два блока корисничког менија и поља за претраживање. За претраживање није потребна регистрација и претраживач подржава autocomplete опцију, нудећи сугестије засноване на популарним претрагама које се поклапају са укуцаним терминима.

Референце[уреди]

  1. „torrentz.eu - Torrent Search Engine”. We=2011-04-16. 
  2. „Top 10 Most Popular Torrent Sites of 2012”. Torrentfreak.com. 7. 1. 2012. Приступљено 2. 11. 2012. 
  3. „Torrentz Faces Hostile Domain Takeover”. Torrentfreak.com. 5. 11. 2008. Приступљено 16. 4. 2011. 

Спољашње везе[уреди]