Traktor Tom

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Traktor Tom
Orig. nazivTractor Tom
Žanrkomedija
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Vreme trajanja11 minuta
Emitovanje
EmiterCITV
Premijerno
prikazivanje

9. februar 2002. — 2004.
Emitovanje u Srbiji
EmiterRTS 1
TV Ultra
KCN Kopernikus
Prvo
prikazano na

RTS 1
Premijerno
prikazivanje

2008.
Profil na IMDb-ju

Traktor Tom (engl. Tractor Tom) je britanska televizijska serija, koju je producirala grupa Contender Entertainment Group i Hibbert Ralph Entertainment. Izrađene su dve serije, od kojih je svakih 26 jedanaest minuta, koji su emitovani između 9. februara 2002. i 2004. godine. To je bio prvi program koji je proizveo kućni distributer medija Contender, koji je kasnije produžio svetski hit Pepa Prase.

Šou je prvobitno emitovano na CITV u Velikoj Britaniji, a takođe je emitovano i u drugim zemljama poput Novog Zelanda i Australije i u Kanadi, gdje je igrao na Kids 'CBC tamo.

Pozadina[уреди]

Postavljen na idiličnoj Springhil farmi, hrabar i izvanredan Traktor Tom i njegovi prijatelji ljudi, životinja i vozila zabavljaju se i avanture kako na radu tako iu igri.

Prva serija je prikazala Liza Tarbuck i James Nesbitt kao Farmer Fi i Matt, s obzirom da vozila komuniciraju kroz zvuk motora. Druga serija je, međutim, predstavila nove glasovne glumce za Fi i Met, a vozila su bila potpuno izražena umesto da komuniciraju koristeći zvuk motora. Novi likovi uvedeni su i u drugu seriju.[1][2]

Radnja[уреди]

Mesto radnje se odvija na farmi zvanoj Springhill, gde se traktor zvan Tom zabavlja sa svojim prijateljima, drugim prevoznim sredstvima, ljudima i životinjama.

Likovi[уреди]

Vozila[уреди]

Tom - Veseli svetli crveni traktor, koji je optimističan i uvek pokušava da reši probleme svojih prijatelja. Ponekad se plaši u mraku. Tom uvek poznaje sigurnosna pravila i može se malo ljutiti. Čini se da je on najverovatnije najbliži prijatelj Buzz-a. Voli da mu pomaže.

Baz - Mladi i radoznali plavi i žuti kuadbike koji se ponekad smatraju "suvim malim". Takođe je voleo da se uhvati u nevolju sa Snickerom žrebom u prvoj seriji, a možda i najbližem Tomovom prijatelju. Sada u drugoj seriji, on je sada dobro ponašan dečak i voli da pomogne Tomu.

Vizi - spor, stari i veliki žuti kombajn, koji uživa u pričama u prvoj seriji i voli da ostaje u štali, što je "kuća" većine vozila . U "Dvjema žetelicama", rekao mu je Rev da izaziva Rolija. Takođe, ponekad ne voli izlazak iz štale u drugu sezonu. U "Tišini", njegovo prvo mirno mesto malo je uznemireno, dok je uz pomoć Toma dobio novi.

Rev - Veliki ljubičasti kamion koji pripada Met-u farmu koja se često ponosi i njegova najmanja omiljena stvar je druga ili poslednja u trci. Nije lik koji je lažljiv, ali ponekad neprijatan. Dobar prijatelj Tomovog. Izgleda da će reći Vheezi-u da izazove Rolija na trku u polju u "Tvo Harvesters". Takođe, mrzi da se uprlja (samo kada je to rekao u "Vrati se Dusti" kada je nosio đubrivo za gospođe Azizove ruže).

Rora - je predstavljena na početku druge serije kao bijela i vruća ružičasta motor i zamenila Buzz kao Farmer Fiovo vozilo na putu. Energetski lik koji je dobar prijatelj sa Dusti i ima prijateljski rivalstvo sa Rev. Kada ona ne vozi Fi oko, ona uvek voli da zadirkuje Rev. Ona može dobiti malo šefa. Ona nikad nije zaspana (samo u pesmi za farmu).

Dasti - je uvedena rano u drugoj seriji kao žuti i narandžasti avion i energična je i prijateljska. Izgleda da je dobra Rora. U "Pesmu za farmu" čini se da joj puno buke u snu i slučajno je probudila Roru. Ona mrzi da se kupi u "Come Back Dusti", jer će joj sapuniti u oči. Izgleda da radi petlje.

Ljudi[уреди]

Farmer Fi - Jedini farmer Farma Springhill, koji nosi ružičastu košulju i šešir, plave pantalone sa žutim cvetom na dnu i plavu kosu. U drugoj seriji kapa je zamenjena plavim kombinezonom. Treba joj samo jedan zaposlenik, Matt, jer poseduje veoma malu farmu. Ona je izrazila Liza Tarbuck.

Met - Živi u malom srebrnom karavanu niz put sa farme i često pomaže u radu na farmi. Prilično je zaborav i mentalno nespretan, posebno u drugoj seriji. On poseduje Rev kamion i vozi u njemu svuda. Govori ga James Nesbitt.

Životinje[уреди]

Kokoške - Na Farmi Springhill-u postoje tri smeđe kokoške.

Vek - Jedna od dve patke na farmi. Nosi narandžastu ogrlicu. U "Divlje patke", nije želeo da pozdravi divlje patke.

Bek - Druga patka koja nosi plavi ovratnik. Izgleda da se ne slaže sa divljim patkama u "Divlje patke".

Rif - Ovčar na farmi kome voli da se druži sa drugim životinjama, i voli da ih zaokružuje kao ovce. U "Velikom pikniku" izgleda da želi da pita Fi.

Pardi - kućna mačka Farmera Fia koja je prilično lenja i prijateljica je Vheezi's.

Mo - Jedina krava na farmi i stoga se ponekad osjeća usamljenom, ali inače običan lik krave.

Vini - konj koji se ne budi uzbuđen, osim kada je reč o šargarepu.

Sniker - Vinnie-ov žrebac koji voli da se bori sa Buzzom i njegovom omiljenom hranom su šećerne kocke, ali takođe, kao i Vinnie, voli šargarepu. Značajno je jedna od retkih muških životinja na farmi.

Ovce - Postoji osam ovaca koji vole da koriste čudne predmete koji nisu životinje kao što su skuteri, sistemi centralnog grejanja i kupke. Oni takođe vole da uđu u nevolje i idu u Mattov karavan kada su neželjeni.

Sporedni likovi[уреди]

Farmer Odsop - Upravlja susednom farmom Farmerom Fi. Mnogo puta se pominje, ali nije se pojavio.

Roli - Farmer Fi pozajmio Farmer Odsop-a kombajner dva puta kada Vheezi nije bio na raspolaganju. Izgleda baš kao Vheezi, ali je plava i mnogo je brži. U prvom nastupu u "Gde je Vheezi?" Pojavio se samo žetva pšenice, ali je otkriven kao Roli u svom drugom pojavljivanju u "Dva žetelica" i dobio je glas. Izgleda da se ljuti na Vheezi i Rev je izazvao njega i Vheezi na trku sa Dusti komentarima.

Gospodin Aziz - Jednom se pomenuo kada je Rev nosio gnoj za svoje ruže. Narator je to rekao u "Vrati se Dasti". Nije se pojavio.

Rori - Identična Rori, ali se pojavila samo u poslednjoj epizodi prve sezone, koju je angažovao Met. On je narandžasto.

Divlje patke - Postoje tri divlje patke koje su se pojavile u igri "Divlje patke", kada su se migrirale i zaustavile za odmor.

Zec - Nije poznato da je zec koji se pojavio u prvoj sezoni da ukrade hranu za životinje isti koji se pojavio u drugoj sezoni, posećujući se na "tihom mestu" Vheezi-a.

Rodovi Fi-a- Fi-ova majka je jednom telefonirala telefonom, a nije se pojavila, brinući o iznenadnoj bolesti svog oca, koji se nije pokazao ozbiljnim. Kao što je Fi rekao, to je bila "samo moja mama zabrinjavajuća, znate kako je ona".

Emitovanje i sinhronizacija[уреди]

U Srbiji i Crnoj Gori serija je premijerno emitovana 2008. godine na kanalu RTS 1 tokom subotnjeg i nedeljnog diznijevog bloka. Zatim ova sinhronizacija je emitovana na TV Ultra 2010. godine a kasnije i na KCN Kopernikus. Sinhronizaciju je radio studio Laudvorks.

Refrence[уреди]

  1. ^ Tractor Tom, Books express .
  2. ^ Tractor Tom .

Spoljašnje veze[уреди]