Univerzitet Palackog

Из Википедије, слободне енциклопедије
Univerzitet Palackog u Olomoucu (češ. Univerzita Palackého v Olomouci; lat. Universitatis Palackianae Olomoucencis)

Лого факултета

Istorijska zgrada Univerziteta Palackog sa crkvom sv. Mihajla.
Istorijska zgrada Univerziteta Palackog sa crkvom sv. Mihajla.

Датум оснивања 1573.
Тип javni
Седиште Olomouc (Застава Чехословачке Чехословачка)
Ректор Miroslav Mašlanj (češ. Miroslav Mašláň)
Број факултета 8
Студената 24 000
Буџет 1 029 436 000 CZK
Мрежно место [1]
Zgrada Terezijanske oružarnice - Informativni centar Univerziteta Palackog. (Čeona fasada iz perioda 1771-1778. Na timpanonu je znak Svetog Rimskog carstva Nemačkog naroda).
Jezuitski konvikt - jedna od zgrada Univerziteta Palackog.

Univerzitet Palackog u Olomoucu (češ. Univerzita Palackého v Olomouci; lat. Universitatis Palackianae Olomoucencis) je drugi najstariji univerzitet u českim zemljama, a najstariji u Moravskoj.

Iz istorije[уреди]

Nastao je 22. decembra 1573. dodeljivanjem odgovarajućih prava dotadašnjoj olomouckoj jezuitkoj školi (škola Tovaryšstva Ježíšova). Nastava je otpočela tri godine kasnije. U vreme ustanka staleža početkom tridesetogodišnjeg rata univerzitet je na kraće vreme prestao sa radom, ali opet je obnovljen 1621. godine. 1778. god. moravski univerzitet je premešten u Brno, ali već 1782. car Josip II izdaje dekret, kojim je univerzitet vraćen nazad u Olomouc, ali je istovremeno i degradiran na nivo trogodišnjeg licea (prema ovom dekretu, univerziteti su trebali da budu samo oni u Beču, u Pragu i u Lavovu). 1827. nivo škole je ponovo podignut na univerzitetski i nazvan je 'Franjov univerzitet (češ. "Františkova univerzita"). 1860. car Franjo Josip I ukinuo je univerzitet svojim dekretom, tako da u Olomoucu ostaje samo teološki fakultet. Univerzitet je obnovljen 1946. godine, pod imenom Univerzitet Palackog, po Františeku Palackom, "ocu nacije", češkom naučniku, istoričaru i političaru, vođi češkog preporoda u XIX veku.

Fakulteti[уреди]

Univerzitet Palackog u Olomoucu ima sedam fakulteta:


Poznati studenti[уреди]

Poznate ličnosti, koje su bile studenti ovog univerziteta, su npr. Johann Gregor Mendel, Jakub Kresa, Karel Slavíček, Albrecht z Valdštejna i drugi.

Rektori[уреди]

inauguracija biv. rektora Lubomíra Dvořáka, za rektora Univerziteta Palackog. Levo: njegova prethodnica rektorka Jana Mačáková.

Rektor Univerziteta Palackog danas je RNDr. Miroslav Mašláň, prof., koji je na ovoj funkciji od 1. februaraa 2010.

Izvori[уреди]

Istoimeni tekst na Wikipediji na češkom jeziku.

Spoljašnje veze[уреди]

  • [2] - zvanične stranice Univerziteta Palackog (na češkom)
  • [3] - zvanične stranice Univerziteta Palackog (na češkom)