Univerzitet Palackog

Из Википедије, слободне енциклопедије
Univerzitet Palackog u Olomoucu (češ. Univerzita Palackého v Olomouci; lat. Universitatis Palackianae Olomoucencis)
Palacky University old building.jpg
Istorijska zgrada Univerziteta Palackog sa crkvom sv. Mihajla.
Тип javni
Оснивање 1573.
Буџет 1 029 436 000 CZK
Ректор Miroslav Mašlanj (češ. Miroslav Mašláň)
Број студената 24 000
Број факултета 8
Локација Olomouc,  Чехословачка
Веб-сајт [1]
Univerzita Palackého v Olomouci - logo.png
Zgrada Terezijanske oružarnice - Informativni centar Univerziteta Palackog. (Čeona fasada iz perioda 1771-1778. Na timpanonu je znak Svetog Rimskog carstva Nemačkog naroda).
Jezuitski konvikt - jedna od zgrada Univerziteta Palackog.

Univerzitet Palackog u Olomoucu (češ. Univerzita Palackého v Olomouci; lat. Universitatis Palackianae Olomoucencis) je drugi najstariji univerzitet u českim zemljama, a najstariji u Moravskoj.

Iz istorije[уреди]

Nastao je 22. decembra 1573. dodeljivanjem odgovarajućih prava dotadašnjoj olomouckoj jezuitkoj školi (škola Tovaryšstva Ježíšova). Nastava je otpočela tri godine kasnije. U vreme ustanka staleža početkom tridesetogodišnjeg rata univerzitet je na kraće vreme prestao sa radom, ali opet je obnovljen 1621. godine. 1778. god. moravski univerzitet je premešten u Brno, ali već 1782. car Josip II izdaje dekret, kojim je univerzitet vraćen nazad u Olomouc, ali je istovremeno i degradiran na nivo trogodišnjeg licea (prema ovom dekretu, univerziteti su trebali da budu samo oni u Beču, u Pragu i u Lavovu). 1827. nivo škole je ponovo podignut na univerzitetski i nazvan je 'Franjov univerzitet (češ. "Františkova univerzita"). 1860. car Franjo Josip I ukinuo je univerzitet svojim dekretom, tako da u Olomoucu ostaje samo teološki fakultet. Univerzitet je obnovljen 1946. godine, pod imenom Univerzitet Palackog, po Františeku Palackom, "ocu nacije", češkom naučniku, istoričaru i političaru, vođi češkog preporoda u XIX veku.

Fakulteti[уреди]

Univerzitet Palackog u Olomoucu ima sedam fakulteta:


Poznati studenti[уреди]

Poznate ličnosti, koje su bile studenti ovog univerziteta, su npr. Johann Gregor Mendel, Jakub Kresa, Karel Slavíček, Albrecht z Valdštejna i drugi.

Rektori[уреди]

inauguracija biv. rektora Lubomíra Dvořáka, za rektora Univerziteta Palackog. Levo: njegova prethodnica rektorka Jana Mačáková.

Rektor Univerziteta Palackog danas je RNDr. Miroslav Mašláň, prof., koji je na ovoj funkciji od 1. februaraa 2010.

Izvori[уреди]

Istoimeni tekst na Wikipediji na češkom jeziku.

Spoljašnje veze[уреди]

  • [2] - zvanične stranice Univerziteta Palackog (na češkom)
  • [3] - zvanične stranice Univerziteta Palackog (na češkom)