Vaccinium uliginosum

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу

Vaccinium uliginosum
Vaccinium uliginosum fruit.jpg
Листови и плодови
Научна класификација
Царство: Plantae
(нерангирано): Angiosperms
(нерангирано): Eudicots
(нерангирано): Asterids
Ред: Ericales
Породица: Ericaceae
Род: Vaccinium
Врста: V. uliginosum
Биномна номенклатура
Vaccinium uliginosum
L. 1753.
Синоними[1]

Плава боровница (Vaccinium uliginosum)[2] листопадна је жбунаста биљка из породице вресова (Ericaceae).

Опис биљке[уреди]

Плава боровница је мали листопадни жбун просечне висине између 10 и 75 цм (ређе до 1 метра висине) са дрвенастим стабљикама смеђе боје. За разлику од сродне врстеVaccinium myrtillus (црна боровница) њено стабло је у целости дрвенасто и нешто је светлије (иако су обе врсте физиономски јако сличне). Листови су дугуљасти, дужине од 4 до 30 милиметара, ширине 2−15 мм, плавкасто-зелене боје, глатки и заобљени на врху. У јесен листови добијају црвенкасту боју и опадају. Цветови су висећи на кратким дршкама и појединачни. Имају облик звонца беле и светло розе боје, дужине 4−6 мм. Биљка цвета средином пролећа. Плод је јестива бобица тамно-плаве боје пречника 5−8 мм, доста слатка кад је зрела. Унутрашњост бобице је знатно светлија у поређењу са црном боровницом, а сам сок је знатно блеђи. Плод се задржава на биљци чак и кад са ње опадне лишће.

Коренов систем је влакнаст, а приметно је одсуство коренових длачица. Апсорпција нутритијената из тла одвија се помоћу микоризних гљива.

Веома је отпорна на ниске температуре, а животни век појединачне биљке је и до сто година.

Распрострањеност[уреди]

Плава боровница је аутохтона врста умерених и умерено хладних подручја северне хемисфере. Расте на киселом (pH 4—5) и влажном земљишту, на висинама од нивоа мора на Арктику, до 3.400 метара у јужном делу ареала. Њен ареал простире се од Исланда и Британских острва на западу, све до Јапана и Корејског полуострва на истоку. На југ се простире до Балканског полуострва, Турске, Кавказа и Пиринеја. У Северној Америци расте од Аљаске до Њуфаундленда, и на југ до Сијера Неваде у Калифорнији и на Стењаку Јуте.[3][4][5][6]

Референце[уреди]

Спољашње везе[уреди]