Пређи на садржај

Vang Jangming

С Википедије, слободне енциклопедије
Vang Jangming
Wang Yangming
Vang Jangming
Ime po rođenju王陽明, 王阳明
Druga imenaWang Shouren
Datum rođenja(1472-10-26)26. oktobar 1472.
Datum smrti9. januar 1529.(1529-01-09) (56 god.)

Vang Šouren (26. oktobar 1472 – 9. januar 1529), kinesko stilsko ime Bo'an, bio je kineski kaligraf, vojni general, filozof, političar, i pisac tokom Ming dinastije. Nakon Si Džua, on se obično smatra najvažnijim neokonfucijanskim misliocem, s interpretacijama konfucijanizma koje su negirale racionalistički dualizam ortodoksne filozofije Si Džua. Vang je u književnim krugovima bio poznat kao Jangming Sjenšeng i/ili Jangming Ci; oba znače „Gospodar Jangming”.

U Kini, Japanu i zapadnim zemljama on je poznat po počasnom imenu, a ne po privatnom imenu.[1]

Život i vremena[уреди | уреди извор]

Velika dvorana, Vang Jangmingov bivša rezidencija

On je rođen kao Vang Šouren () u Jujau, Džeđang provincija, u naučnoj porodici sa tradicijom birokratske službe. Njegov otac, Vang Hua, bio je prvi (Džuangiuan, 狀元) na Imperijalnim ispitima iz 1481, i napredovao je da postane potpredsednik Ministarstva za obrede, ali je kasnije demovisan i kasnije otpušten iz vladine službe zbog uvrede Lju Đina, evnuha.

Vang je stekao jurensku diplomu 1492. i đinši diplomu 1499. On je kasnije je vršio dužnost izvršnog pomoćnika u raznim vladinim odeljenjima sve do izgona zbog uvrede evnuha 1506.[2] Međutim, njegova profesionalna karijera nastavila se kada je postao guverner Đangsija.[3]

Vojni podvizi[уреди | уреди извор]

Vang je postao uspešan general i bio je poznat po strogoj disciplini koju je nametnuo svojim trupama. Godine 1517. i 1518. poslat je u odgovoru na peticije za suzbijanje seljačkih pobuna u Đangsiju, Fuđenu i Guangdungu. Zabrinut zbog razaranja koje došlo s ratom, on je podneo peticiju sudu da dozvoli amnestiju, i uspešno je uništio pobunjeničke vojne snage.

Potiskivanje princa od Ninga[уреди | уреди извор]

Grobnica Vang Jangminga u Šaosingu

Godine 1519, dok je bio guverner provincije Đangsi i na putu da suzbije pobune u Fuđenu, Vang se iznenada suočio sa Pobunom princa od Ninga, koju je predvodio Džu Čenhao, četvrti princ od Ninga. S obzirom da mu je prinčeva baza u Nančangu omogućila da plovi niz reku Jangce i zauzme južnu prestonicu Nanking, Vang se aktivno pripremao za bitku kako bi sprečio tu mogućnost, dok se upuštao u prevaru kako bi ubedio princa da se vojske kreću da ga opkole. Princ, prevaren ovim, oklevao je i dao vremena da se Nančang pojača. Na kraju, primoran da se sukobi s vladinim snagama, princ od Ninga je poražen i zarobljen.

U ovoj kampanji, Vang je takođe napravio jednu od najranijih referenci za korišćenje fo-lang-đi u borbi, topa kulverina sa zatvaračem koji je uvezen od novopridošlih portugalskih poduhvata u Kinu.[3] Kao guverner Đangsija, takođe je gradio škole, rehabilitovao pobunjenike i rekonstruisao ono što je neprijatelj bio zauzeo tokom pobune. Iako je postao grof, bio je izopšten zbog suprotstavljanja Si Džuju.[2]

Trideset osam godina nakon smrti, dobio je titule markiz i završetka kulture. Godine 1584, prineta mu je žrtva u konfučijanskom hramu, najveća počast za jednog učenjaka.[2]

Filozofija[уреди | уреди извор]

Vang Jangming

Vang je bio vodeća figura u neokonfučijanskoj Školi srca, koju je osnovao Lu Đujuen (陸九淵, ili Lu Sjangšan) iz Južnog Sunga. Ova škola se zalagala za tumačenje Mencija, klasičnog konfucijanca koji je postao fokus kasnijeg tumačenja, to ujedinjenje znanja sa akcijom. Njihova rivalska škola, Škola principa (Li) tretirala je sticanje znanja kao neku vrstu pripreme ili kultivacije koja bi, kada se završi, mogla da vodi akciju.

Urođeno znanje[уреди | уреди извор]

Iz Čeng-Džuovog neokonfučijanizma koji je bio matični pokret u to vreme,[4][5] Vang Jangming je razvio ideju urođenog znanja, tvrdeći da svaka osoba od rođenja zna razliku između dobra i zla. Vang je tvrdio da je takvo znanje intuitivno, a ne racionalno. Ove revolucionarne ideje Vang Jangminga će kasnije inspirisati istaknute japanske mislioce kao što je Motori Norinaga, koji je tvrdio da zbog šintoističkih božanstava samo Japanci imaju intuitivnu sposobnost da razlikuju dobro i zlo bez složene racionalizacije. Njegova škola mišljenja (Ōyōmei-gakuu na japanskom, Ō označava prezime „Vang”, yōmei označava „Jangming”, gaku znači „škola učenja”) takođe je u velikoj meri uticala na japansku samurajsku etiku.

Integracija znanja i akcije[уреди | уреди извор]

Vangovo odbacivanje čistog istraživanja znanja dolazi iz tadašnjeg tradicionalnog gledišta o kineskom verovanju da kada neko stekne znanje, ima dužnost da to znanje sprovede u delo. Ovo je pretpostavljalo dve mogućnosti: da neko može imati znanje bez/pre odgovarajuće akcije ili da može znati šta je ispravna radnja, ali i dalje ne deluje.

Vang je odbacio obe ove mogućnosti što mu je omogućilo da razvije svoju filozofiju akcije. Vang je verovao da se samo simultanim delovanjem može steći znanje i negirao je sve druge načine za njegovo sticanje. Za njega nije bilo načina da iskoristi znanje nakon što ga je stekao jer je verovao da su znanje i akcija ujedinjeni kao jedno. Svako saznanje koje je stečeno i zatim stavljeno u delo smatralo se zabludom ili lažnim.

Um i svet[уреди | уреди извор]

On je smatrao da predmeti ne postoje potpuno odvojeno od uma jer ih um oblikuje. Verovao je da nije svet taj koji oblikuje um, već da um daje razum svetu. Stoga je samo um izvor svakog razuma. On je to shvatio kao unutrašnju svetlost, urođenu moralnu dobrotu i razumevanje onoga što je dobro.

Da bi se eliminisale sebične želje koje zamagljuju umno razumevanje dobrote, može se praktikovati njegov tip meditacije koji se često naziva „mirno odmaranje“ ili „mirno sedenje“ (靜坐 đingcuo). Ovo je slično praksi Čan (Zen) meditacije u budizmu.

Prevodi na engleski[уреди | уреди извор]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Chan, Wing-tsit. Sourcebook in Chinese Philosophy. Greenwood Publishing Group, March 1, 2002. xii. Retrieved on April 1, 2012. ISBN 1-4008-0964-9, ISBN 978-1-4008-0964-6.
  2. ^ а б в Chan 1963, стр. 654
  3. ^ а б Needham, Volume 5, Part 7, 372.
  4. ^ Chan, Wing-tsit (1963), A Sourcebook of Chinese Philosophy, Princeton: Princeton University Press, ISBN 978-0-691-07137-4 
  5. ^ Chan, Wing-tsit, trans. Instructions for Practical Living and Other Neo-Confucian Writings by Wang Yang-ming. New York: Columbia University Press, 1963.

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]