Vera Obradović

С Википедије, слободне енциклопедије
Пређи на навигацију Пређи на претрагу

Vera Obradović (Beograd, 1966) jugoslovenska je i srpska koreografkinja i redovna profesorka Fakulteta umetnosti Univerziteta u Prištini (sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici), gde predaje scenske igre i koreodramu.

Biografija[уреди | уреди извор]

Vera Obradović je rođena 1966. u Beogradu. Osnovne studije završila je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu, magistrirala na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, dokotorirala na Univerzitetu u Novom Sadu na Centru za rodne studije na ACIMSI, pod mentortsvom Svenka Savić sa radom Koreodrama u Srbiji u 20. i 21. veku.

Igrala je kao solistkinja u grupi Beogradski savremeni balet Smiljane Mandukić.

Koreografsko i pedagoško iskustvo dopunila je dvogodišnjim školovanjem na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, odsek Moderna-džez igra (u klasi Ljiljane Mišić).

Osvojila je značajne nagrade za za koreografiju: na IV Jugoslovenskom baletskom takmičenju (1988) u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu za koreografski debi na Mocartov Rekvijem na Koreografskim minijaturama u Narodnom pozorištu u Beogradu za „Posvećenje proleća” Igora Stravinskog (1998).

U kontinuitetu sarađuje u domaćim najznačajnijim pozorištima za scenski pokret, režiju i koreografiju za brojne predstave, a stvara i autorske koreodrame. Učestvuje na domaćim i internacionalnim stručnim i naučnim skupovima. Objavljuje stručne tekstove u Zbornicima Matice srpske, Fakulteta dramskih umetnosti, Instituta za književnost i umetnost, Estetičkog društva Srbije, Moskovske državne koreografske akademije i Akademije ruskog baleta „Vaganova” itd.

Obradović je objavila knjige: Koreodrama u Srbiji u 20. i 21. veku: rodna perspektiva 2016. godine,[1] koja predstavlja deo doktorske teze, i Maga Magazinović: moderna igra umesto doktorata iz filozofije 2019.[2]

Bavi se pozorišnom i baletskom kritikom i to na Trećem Programu Radio Beograda i u njihovim publikacijama. Članica je Udruženja baletskih umetnika Srbije i potpredsednica Beogradske sekcije Međunarodnog saveta za igru Cid Unesco.

Sa Svenkom Savić pisala je predlog Pošti Srbije za znamenite žene na markama iz domena umetničke igre: Maga Magazinović, Smiljana Mandukić, Dušanka Sifnios i Jovanke Bjegojević.[3]

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ Obradović, Vera (2016). Koreodrama u Srbiji u 20. i 21. veku: rodna perspektiva. Novi Sad: Zavod za ravnopravnost polova. 
  2. ^ Karanović, Ivana (6. 12. 2019). „Promocija knjige „Maga Magazinović: moderna igra umesto doktorata iz filozofije” u SNP-u”. Novosadska hronika. Приступљено 1. 5. 2020. 
  3. ^ Опрановић, Б. „Плесачице уметничке игре на поштанским маркама у Србији”. Дневник. Приступљено 1. 5. 2020.