Носара

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Vimba vimba)

Носара
Научна класификација уреди
Домен: Eukaryota
Царство: Animalia
Тип: Chordata
Класа: Actinopterygii
Ред: Cypriniformes
Породица: Cyprinidae
Род: Vimba
Врста:
V. vimba
Биномно име
Vimba vimba
Linnaeus, 1758

Носара (лат. Vimba vimba) је слатководна риба која припада фамилији Cobitidae.

  • Латински назив: Vimba vimba
  • Локални називи: шљивар, плавонос, носара, буборак (или буборан), циганка, попадика, бојник
  • Макс. дужина: 50 cm.
  • Макс. тежина: 1 kg – 1.5 kg
  • Време мреста: од маја до јуна.

Опис и грађа[уреди | уреди извор]

Носара има дужу главу, изразито издужен нос и по томе подсећа на скобаља. Леђа су му модра, а трбух бео. Грудна и трбушна пераја су наранџаста, а остала сива. Уста су доња, полумесечаста. Нарасте највише до 50 cm и више од 1 kg, али су просечни примерци обично мањи. Шљивар се претежно храни ларвама инсеката, разним рачићима и осталим ситним организмима које пронлази скривене у трави и алгама залепљеним за камење.

Навике, станиште, распрострањеност[уреди | уреди извор]

Носара - Шљивар насељава воде северне и средње Европе, а залази и у море. Иако личи на кесегу, па га многи замењују са њом, он припада другом роду. Припада белој риби шаранског рода. Типична је риба текућих вода, мада се прилагођава и стајаћим. Име је добила по горњој вилици која „украшава“ ниско постављена уста. Уста јој карактеришу положај и оштре ивице. Носару треба тражити у бржем воденом току. Лети се радо задржава у води богатој кисеоником, значи могу се наћи код брана, непера итд. У плићацима се могу спазити њихови сребрни бокови како блијеште, док покретима тела кидају алге са дна. Род Vimba (којем припада носара) има две врсте - Vimba vimba carinata P. и Vimba vimba elongata V.

Размножавање[уреди | уреди извор]

Носара се у време мреста, од маја до јуна, у јатима креће узводно тражећи погодна шљунковита места за мрест. Тада скоро не узима храну, посебно при ведром летњем дану. Полно је зрела између 4. и 5. године при дужини од 24 до 28 cm. Плодност је од 80 000 до 200 000 јаја. Јаја су мало лепљива и причвршћују се за камење или биљке. У периоду мреста, и мужјаци и женке имају брадавичасте израштаје по глави и леђима. Јаја имају у пречнику око 1,4 mm. Развиће ембриона траје од два и по до десет дана, у зависности од температуре воде.

Спољашње везе[уреди | уреди извор]