Vito Korleone

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Vito Korleone

Don Vito "Kum" Andolini Korleone je lik romana Kum čiji je autor Mario Puzo. Po njemu je i nazvana trilogija filma Kum, u kojima se njegov lik tumače Marlon Brando (prvi deo), i Robert De Niro (drugi deo). Mnogi ga smatraju za najvećeg filmskog karaktera u istoriji filma.

Karakter[уреди]

Vito Korleone je i u romanu i u filmu, šef mafijaške porodice Korleone, najmoćnije mafijaške organizacije u Njujorku. Vito je ambiciozni sicilijanski imigrant, koji se naselio u Menhetnu, gde osniva najmoćnije mafijaško carstvo, ali je zadržao kodeks časti (protivi se prodaji i upotrebi opojnih droga). Kada mu je ubijen sin Santino (Soni), on nije želeo da se osveti, već je sklopio prividno primirje sa drugim mafijaškim porodicama. Nakon njegove smrti, titulu Dona i šefa porodice, uzima njegov najmlađi sin Majkl, i odmah se sveti drugim porodicama. Vito je imao pored Majkla još dva sina, Santina i Frederika (Freda), i ćerku Konstancu. Vito je usvojio Toma Hegena kao svog sina, koji postaje porodični advokat.

Korleone[уреди]

Vito je rođen u mestu Korleone. Njegov otac nije hteo de se pokori lokalnom šefu mafije Don Čiču, pa ga je ovaj ubio. Za vreme sahrane njegovog oca, njegov stariji brat je nestao u brdima želeći da se osveti za ubistvo oca, pa ga tamo presreću mafijaši i ubijaju. Vitova majka odlazi sa njim kod don Čiča i moli ga da on ne ubije Vita, pošto je mali, a Čičo joj kaže da mora da ga ubije jer će mu se ovaj osvetiti kad poraste. Vitova majka uzima nož i uzima Čiča kao taoca, a Vito joj beži. Kada je ona pustila Čiča, oni je ubijaju. Vito beži kroz grad, dok ga traže mafijaši. On se ukrcava na brod i odlazi za Njujork. U Njujorku je ubeležen kao Vito Korleone.

Reference[уреди]