Višegradski hladnjak na Bikavcu

С Википедије, слободне енциклопедије
Hladnjak na Bikavcu

Hladnjak na Bikavcu se nalazi u istočnom dijelu grada Višegrada u Republici Srpskoj, BiH. Nastao je na brdu Bikavac za vrijeme austrougarske vladavine. Podignut je kao mesto za odmor, predah i zaštitu od sunca.

Nastanak[уреди | уреди извор]

Austrijska vojska je po dolasku u Višegrad izgradila uskotračnu prugu, bolnicu, kasarnu i velelepni hladnjak. Služio im je za odmaranje i uživanje u pogledu na dvije rijeke Drinu i Rzav, koje su nedaleko odatle na ušću postajale jedna.

Tačno vrijeme izgradnje nije poznato. Kao dokaz njegove starosti je čuvena fotografija Višegrada, koju je fotografisao austrougarski fotograf juna 1905. godine.[1] Na njoj je predstavljena panorama tadašnjeg Višegrada, baš onakva kako ju je i Ivo Andrić opisao u pripovjeci „Rzavski bregovi“ :Bikavac se sasvim promijenio: posjekoše nekada čuvene orahe, izbrazdaše brijeg puteljcima, posadiše bagremove, digoše terase i hladnjake i sve je bilo pod konac. U neposrednoj blizini ispod hladnjaka se nalazi tunel kroz koji je prolazila uskotračna pruga.

Turizam[уреди | уреди извор]

Poslije Drugog svjetskog rata na Bikavcu u neposrednoj blizini hladnjaka izgrađeni su hotel i bungalovi, za potrebe turizma Višegrada. Najpopularnije mjesto odmora bilo je hlad hladnjaka. Kao nezaobilazna destinacija romantičnih putovanja, ekskurzija, kutak za zaljubljene. Najveći dokaz toga je nastanak pjesme „U lijepom starom gradu Višegradu“, koju je napisao Kragujevčanin Dragiša Nedović, sredinom pedesetih godina dvadesetog vijeka. Bio je inspirisan ljubavlju na ovom, njemu, kao i mnogim drugim, dragom mjestu, punom sjećanja i uspomena.[2]

Tokom zadnjih ratnih dešavanja, hotel Bikavac, bungalovi kao i hladnjak su devastirani. Opština Višegrad je 2014. godine obnovila hladnjak, te se i on uvrstio u program „Višegradskih staza“, kulturne manifestacije, kao otvorena scena za ljubitelje pjesme i pisane riječi.[3]

Time je i omogućen povratak hladnjaka u nezaobilaznu turističku destinaciju grada Višegrada.

Vidi još[уреди | уреди извор]

Izvori[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Vijesti/Fotografija stara više od 100 godina”. Архивирано из оригинала 08. 04. 2016. г. Приступљено 27. 03. 2016. 
  2. ^ „Serbian yellow pages/ Od Bikavca osta tužna uspomena”. Архивирано из оригинала 09. 04. 2016. г. Приступљено 27. 03. 2016. 
  3. ^ RTRS/Pjesničke večeri na Višegradskoj stazi

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]