Vožnja kanuom

С Википедије, слободне енциклопедије

Vožnja kanuom
Kanu na otvorenim vodama
Belovodni kanu
Najviše upravno teloMeđunarodna federacija za kanu
Prisustvo
Olimpijada1936–sadašnjost

Vožnja kanuom je aktivnost koja uključuje veslanje kanuom sa jednokrakim veslom.[1] Uobičajena značenja izraza ograničena su na to kada je vožnja kanuima centralna svrha aktivnosti. Šira značenja uključuju kada se kombinuje sa drugim aktivnostima kao što je kanu kampovanje ili kada je vožnja kanuom samo način prevoza koji se koristi za obavljanje drugih aktivnosti. Većina današnjih kanua vozi se kao deo sportske ili rekreativne aktivnosti. U nekim delovima Evrope vožnja kanua se odnosi na kanu i na kajak,[2][3] s tim što se kanu naziva otvorenim kanuom.

Nekoliko rekreativnih oblika vožnje kanua su kanu kampovanje i kanu trke. Ostali oblici uključuju širok spektar vožnje kanuima po jezerima, rekama, okeanima, barama i potocima.

Istorija organizovanog rekreativnog voženja kanuom[уреди | уреди извор]

Vožnja kanuom je drevni način prevoza. Savremeni rekreativni kanu uspostavljen je krajem 19. veka. Godine 1924. udruženja kanuista iz Austrije, Nemačke, Danske i Švedske osnovala su Internacionalno predstavništvo za kanu sport, preteču Međunarodne kanu federacije. Vožnja kanuom postala je deo Olimpijskih igara u leto 1936.[4][5] Glavni oblik takmičarskog sporta bio je sprint u kanuu koristeći sprint kanu. Ostali uključuju kanu polo, kanu na brzim vodama, kanu maraton, ICF kanu maraton i kanu slobodnim stilom.

Nacionalna kanu udruženja uključuju Američko, Kanadsko, Britansko, Škotsko, i Velško.

Rekreativno kanuisanje[уреди | уреди извор]

Većina današnjih kanua vozi se kao deo sportske ili rekreativne aktivnosti. U nekim delovima Evrope vožnja kanua se odnosi na kanu i na kajak, pri čemu se kanu naziva otvorenim kanuom. Nekoliko rekreativnih oblika vožnje kanua su kanu kampovanje i kanu trke, kao što su kanu sprint i kanu maraton. Ostali oblici uključuju širok spektar vožnje kanuima po jezerima, rekama, okeanima, barama i potocima.

Letnje olimpijske igre uključuju takmičenja u kanuu.[6][7] Kanu slalom (ranije poznat kao slalom na beloj vodi) je takmičarski sport sa ciljem da se u najbržem mogućem vremenu kreće palubljenim kanuom ili kajakom kroz kurs visećih nizvodnih ili uzvodnih kapija na rečnim brzacima.[8][9] To je jedna od dve discipline kajaka i kanua na Letnjim olimpijskim igrama, a Međunarodni olimpijski komitet (MOK) je naziva kanu/kajak slalom. Druga olimpijska disciplina vožnje kanua je kanu sprint.

Reference[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Buying a canoe or kayak”. gocanoeing.org. Архивирано из оригинала 8. 9. 2014. г. Приступљено 8. 9. 2014. 
  2. ^ „ICF - Canoeing, Kayaking and Rowing: So what's the difference anyway?”. Canoeicf.com. Архивирано из оригинала 15. 8. 2012. г. Приступљено 2013-11-07. 
  3. ^ „Kayak Review”. Kayak Review. Архивирано из оригинала 16. 07. 2019. г. Приступљено 18. 7. 2015. 
  4. ^ „Canoe/Kayak Sprint Equipment and History”. Olympic.org. International Olympic Committee. Приступљено 28. 5. 2016. 
  5. ^ „Rio 2016 Olympics: Know your sport — Canoeing”. indianexpress.com. 3. 8. 2016. Приступљено 10. 8. 2016. 
  6. ^ Olympic sprint events
  7. ^ „IOC announcement of canoe sprint format changes for the 2012 Summer Olympics”. International Canoe Federation. Архивирано из оригинала 14. 9. 2012. г. Приступљено 14. 9. 2012. 
  8. ^ „Canoeing at the Olympics”. International Canoe Federation. Архивирано из оригинала 13. 08. 2014. г. Приступљено 24. 7. 2012. 
  9. ^ „Qualification System – Games Of The Xxxii Olympiad – Tokyo 2020 : International Canoe Federation (ICF) : Canoe Slalom” (PDF). Canoeicf.com. Приступљено 29. 11. 2018. 

Literatura[уреди | уреди извор]

Spoljašnje veze[уреди | уреди извор]