Вукајловића кућа

С Википедије, слободне енциклопедије
Вукајловића кућа
Опште информације
МестоЈасиковица, планина Тара
ОпштинаБајина Башта
Држава Србија
Врста споменикакућа
Време настанка19. век
Тип културног добравредан пример народног неимарства

Вукајловића кућа, једна од најстаријих на Јасиковицама - Калуђерким барама, на планини Тари, у оквиру НП Тара, подигнута је средином 19. века.

Опис куће[уреди | уреди извор]

Први власник куће је био Витор Вукајловић, држао је кафану у Бајиној Башти и био је добро познат у тарском крају. Градитељи су били чланови познате градитељске породице Живковић из Пећи у Осату. Грађевина се састоји из два дела, подрумског простора од камена трпанца, скромно обрађеног и горњих просторија за становање. Зидови су изведени од дебелих борових брвана постављених на камени темељ укопаног на нагибном делу терена. У првобитној верзији кућа је имала две собе и оџаклију, а у таванском простору сушено је месо. Првобитни покривач је био борова шиндра, а каснији власници поставили су до данас очувану ћерамиду. у Каснијим реконструкцијама грађевина је подељена на неколико соба са великим ходником. Објекат је у добром стању, мада више не служи за становање.

По причи наследника, у једној од соба разбојници су 1916. године убили власника куће. Сачувани запис из 1905. године, на брвнима код улазних врата, по коме је у овој кући са госпођом Аном 1905. године, боравио Славиша, узима се као сведочанство о првим туристима на планини Тари почетком 20. века.

Литература[уреди | уреди извор]

  • Лексикон националних паркова Србије - ТАРА. Београд: ЈП Службени гласник; ЈП Национални парк Тара;ГИ "Јован Цвијић"-САНУ. 2015. стр. 51. ISBN 978-86-519-1899-8. 

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]