Warcraft III: Reign of Chaos

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Warcraft III: Reign Of Chaos)
Warcraft III: Reign Of Chaos
Warcraft III: Reign of Chaos
Девелопер(и)Blizzard Entertainment
ПлатформеMicrosoft Windows
Излазак2002. године
Жанр(ови)Стратегија у реалном времену
МодификацијеЗа једног играча, за више играча
Медијум(и)1 CD-ROM
СпецификацијеWindows 98SE/ME/2000/XP
400 MHz Процесор
128 MB RAM
700 MB Хард-диск
4x CD-ROM
Начин контролеМиш(рачунарски)
Warcraft III - лого.

Warcraft III: Reign Of Chaos (у слободном преводу Владавина хаоса) је стратегија у реалном времену коју је издао Близард 2002. године. Игра наставља свог претходника Warcraft II: Beyond the Dark Portal и трећа је у Warcraft универзуму, а у низу игара Warcraft серије је прва која користи графику.

Игра[уреди | уреди извор]

Начин играња игрице Warcraft III се видно разликује од њених претходника. Кампање имају пуно секвенци везаних за причу, док играч такође може и да игра појединачне игре у којима је потребно победити непријатеље (као у ранијим Warcraft играма). Режим за више играча омгућава играње против људских противника уместо против рачунарски вођених.

Основи играња[уреди | уреди извор]

Warcraft III се игра на мапама различитих димензија, са елементима терена попут река, планина или стена. У кампањском режиму игре, мапа је почетно покривена црном маском, што значи да се изглед неког дела мапе не може видети док се исти не истражи. Такође, делови мапе који су раније истражени, а тренутно нису у видокругу неке од играчевих јединица су покривене „Маглом рата“ - терен остаје видљив, али било које промене (померање јединица, прављење/рушење зграда или дрвећа) нису видљиве. Играчи морају да граде насеља (базе) како би сакупљали ресурсе, бранили се од напада и правили јединице за борбу. Постоје три главна ресурса у игри: злато, дрвна грађа и храна. Прва два су потребна за грађење и прављење јединица, док храна ограничава максимални број јединица које играч може да поседује одједном.

У прошлим Warcraft играма, постојале су само две расе за играње, Орци и Људи. Разлике између те две расе су биле чисто козметичке: свака јединица Људи је имала свој еквивалент код Орака. У игри Warcraft III су додате још две расе: Немртви и Ноћни Вилењаци. Такође, разлике међу расама су драстично повећане, тако да свака раса има своје предности и мане. На пример, Људи и Орци су јачи током дана док Ноћни Вилењаци ноћу постају невидљиви. Грађевине за различите расе се такође знатно разликују. Људи имају фарме, јефтине грађевине које обезбеђују мање хране од одговарајућих (скупљих) грађевина осталих раса. Код Орака су то „јазбине“, скупље и спорије за изградњу, али доносе више хране и могућност да радници Орка нападају непријатеље стрелама из њих. Немртви имају „Зигурате“, које могу да се надограде у одбрамбене куле. Коначно, Ноћни Вилењаци имају „Месечеве бунаре“, који се могу користити за обнављање снаге и мане пријатељских јединица.

У игри Warcraft III су додате и моћне јединице - хероји. За сваког убијеног непријатеља, хероји добијају поене искуства, напредујући и добијајући нове магије, што уводи елементе RPG игара. Поједини хероји поседују ауре - магије које имају трајни ефекат на све јединице у њиховом окружењу. Хероји могу да носе са собом „артикле“, који им повећавају вештине, штит и друге особине. Највиши ниво који херој може да достигне на нормалној мапи је десети, али је у прилагођеним мапама могуће повећати максимални ниво и до 10.000. На шестом нивоу, херој може да научи своју „ултимативн“у магију, која је јача од његових осталих магија. Хероји могу и да користе продавнице артикала и да унајмљују најамнике из кампова који се често налазе на мапама. Иако су хероји оригинално направљени у прошлој игри, Warcraft III умногоме повећава њихову улогу, коришћење и снагу. У прошлој игри, хероји су постојали само у кампањи, док сада постоје и у кампањама и у обичним играма. У претходном делу (Warcraft II) хероји су били само појачане верзије обичних јединица, са мало јачим оклопом и другим карактеристикама, или понекад са слабијим карактеристикама (на пример Гул'Дан). Warcraft III има хероје који су много јачи од обичних јединица. Такође, у кампањи, када херој умре, мисија је аутоматски неуспела, што је наводило играче да једноставно не користе хероја у борби, већ да га оставе на сгрурном. Иако је и сада то случај у мањем броју мисија (већином оних у којима не треба градити базу), играчи могу да праве „олтаре“ уз помоћ којих могу да врате своје хероје из мртвих.

Игра уводи нове јединице за сваку расу и неутралне банде, такозване „крипове“ (жаргонски назив, настао од енглеског назива: енгл. creeps), рачунарски контролисане јединице које су непријатељске свим играчима. Крипови чувају кључне локације на мапи као што су рудници или неутралне зграде. Када их убије, играч добија искуство и често неки артикал за хероја.

Warcraft III такође уводи и смену дана и ноћи. Осим естетског изгледа, смена дана и ноћи даје поједине предности/мане појединим расама. Ноћу већина крипова спава, па је ноћ безбеднија за истраживање мапе. Међутим, ноћу се такође смањује и видокруг већини јединица (осим код ноћних вилењака, који то могу спречити одговарајућом надоградњом). терен такође има улогу у прецизности гађања: јединице на висини имају бољи поглед и боље гађају од оних на нижем терену.

Кампања[уреди | уреди извор]

Кампањски режим игре Warcraft III је подељен на четири кампање, свака са по једном расом, које су подељене на поглавља. За разлику од прошлих Близардових игара, играчи не добијају упутство на почетку мисије у којима им се назначава радња и задаци. Warcraft III користи систем „бесмислених потрага“. Један део радње се дешава у повременим филмовима у игри, али се већина дешава у сценама у току игре. Задаци, познати као потраге, се откривају играчу за време играња. Главне потраге су оне које играч мора да испуни да би прешао у следеће поглавље, али постоје и опционе потраге које могу да се испуњавају упоредо са главним.

За време кампања, играч контролише једног или више хероја, који полако напредују у току кампање. Искуство које зараде за време једног поглавља се преноси у следеће мисије, и на тај начин хероји напредују током целе кампање.

Иако су кампање различите за сваку расу, постоји шаблон у њима. Прво поглавље у кампањи показује играчу особености хероја и расе коју води. Други ниво уводи изградњу базе (осим у случају Ноћних Вилењака, где је то први ниво). У свакој кампањи последњи ниво је „епска битка“.

Режим за више играча[уреди | уреди извор]

Режим за више играча се разликује од кампањског режима. У редовним играма, играчи сами бирају хероја чија смрт не завршава игру. Задатак сваког играча је да уништи све зграде свог противника. Да би игра текла брже, мапа у режиму за више играча је покривена Маглом рата уместо Црном маском. Warcraft III омогућава и да игре буду снимљене и касније прегледане из перспективе било којег играча. Warcraft III користи Battle.net мрежу за режим за више играча, као и раније Близардове игре.

Прича[уреди | уреди извор]

УПОЗОРЕЊЕ:Следе детаљи заплета или комплетан опис радње!

Свет[уреди | уреди извор]

Прича у игри Warcraft III се дешава у измишљеном свету по имену Азероф, који је подељен на три континента: Источна краљевства, Каламдор и ледом покривени Норфренд. Више година пре догађаја из игре, армија демона под именом Burning Legion (слоб. прев. Ватрена Легија или Горећа Легија) је у покушају да уништи Азероф покварила расу Оркова демонском енергијом, што је довело до тога да Орци буду крвожедни и ратоборни и да након рата са Дренајима (што се открива у World of Warcraft: The Burning Crusade), кланови међусобно почну да ратују. Зато су орковски вешци отворили портал, након што је вештац Гулдан сазнао за Азероф од људског чаробњака Медива, и почели његову инвазију. Након много година борбе, савез људи, патуљака и вилењака, познат као Алијанса, је победио Орке. Преостали Орци су се поделили у кланове и изгубили жељу за борбом. Без заједнчког непријатеља, Алијанса се распала, и уследео је период мира. Догађаји из игре Warcraft III се догађају неколико година после догађаја из игре Warcraft II.

Главни ликови[уреди | уреди извор]

У тренинг-кампањи Exodus of the Horde (слоб. прев. Одлазак Хорде), играч преузима улогу Трала, младог орковског војсковође, који води своју војску преко океана у Калимдор. Касније у причи, Трал се поново појављује, заједно са својом десном руком - Громом Хелскримом, када Орци стигну у Каламдор. У кампањи The Scourge of Lordaeron (слоб. прев. Пошаст Лордoрaна), играч контролише Арфеса Менефила, младог принца и паладина који се удружује са Ђином Проудмор у покушају да истраже мистериозну кугу коју је произвео мрачни култиста Келтузад. Арфес касније губи своја осећања и постаје вођа немртвих, заједно са васкрслим Келтузадом као саветником. У Каламдору, висока свештеница Тиранда Виспервинд и друид Малфјурион Стормрејџ воде Ноћне Вилењаке против демонских сила Ватрене Легије. Иако првобитно не верују једни другима, Људи и Орци на крају удружују снаге против Ватрене Легије, а касније им се придружују и Ноћни Вилењаци.

Заплет[уреди | уреди извор]

На почетку игре, док се сукобљавају људска бића и орци појављује се нова раса, немртви. Три Господара патње (Џредлорди) стварају Нафрозимски пакт, чији је циљ да створе рај за живе мртваце на земљи и униште друге расе. У супротном, господара патње ће убити Аркaмонд, врховни командант немртве расе. Касније се немртвима придружује Арфес, човек и некадашњи принц људске расе. Арфес је убио свог оца због тога што га је излудео мач Фростморн који му је био потребан како би убио Малганаса, господара патње који није био члан Нафрозимског пакта. Нафрозимски пакт касније одлучује, након што искористи Арфеса, да га убију, али је било прекасно јер је Арфес постао превише моћан. Арфесу помаже Лич Келтузад којег је убио када је још био принц људске расе, али га је касније оживео. Игра се завршава када мистериозни човек који мења облике уједињује орке, ноћне вилењаке и људе у борби против Аркамонда и немртве расе.

Расе[уреди | уреди извор]

У игри постоје четири расе. Свака од њих има предности у ратовању и др.

Раса људских бића[уреди | уреди извор]

Ова раса може градити свуда све грађевине, а за већи број војника потребне су куће. Међу херојима је и Паладин. Основни војник расе је Оклопник. Грађење грађевина, прикупљање ресурса и дрва врши Грађанин који се уколико дође до узбуне (коју изазивате кликом на центар вашег града) претвара у војника и ратује, а када заврши рат поново се претвара у Грађанина и враћа се да настави свој посао.

Раса оркова[уреди | уреди извор]

Оркови су зелене боје. Основни војник им је Орковски Ратник. Један од хероја расе је Трал, који је и вођа расе. Оркови су једно време заражени по наређењу Траловог пријатеља у циљу одбране од расе ноћних вилењака. Граде све грађевине на земљи, а гради их Пеон. На неким грађевинама налазе се костурске главе које оркови користе да би застрашили своје непријатеље. Постоји додатак за грађевине оркова који омогућава стварање бодљи и сви непријатељи који приђу вашим грађевинама уколико ударају из близине се убадају у ваше грађевине док их ударају и тако себи троше енергију.

Раса немртвих[уреди | уреди извор]

Ова раса може градити грађевине само на „болесној земљи“. Основни војник расе је гул. Хероји су: Немртви витез, Дреадлорд и Некромант (лич). Прикупљач дрва је и основни војник, гул који прикупља одједном и до 20 дрва. Некроманти могу да оживе мртве. Да би имали већи број ратника морају градити зигурате. Снага немртвих је у њиховом масивном броју.

Раса ноћних вилењака[уреди | уреди извор]

Мистериозна раса која најбоље ратује по ноћи, а непријатељи су јој сви који уништавају дрвеће, због чега је заратовала неко време са орцима и људским бићима. Ова раса такође прикупља дрвеће, али при прикупљању их не уништава већ их са Духовима природе, који су градитељи и прикупљачи ове расе, обмота и на мистериозан начин брзо прикупи велике количине дрвећа не уништавајући ниједно.

Основни војник расе је Стрелац. Ова раса има најмоћније бацаче магија. Све грађевине граде Духови природе на земљи. Већина грађевина је грађена од чудне врсте дрвећа која могу да се премештају.

Ноћни вилењаци имају следеће одреде:Стрелца, Ловца, Балисту, Дриаду, Друида канџе, Хипогрифа, Друида крила, и Химеру.

Ноћни вилењаци су изузетно брзи те имају шансу да избегну непријатељске нападе. Отпорни су на магију природе.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]