Wayback Machine

Из Википедије, слободне енциклопедије
Internet Archive Wayback Machine logo.png

Wayback Machine је дигитална архива светске мреже (веба) и других информација на интернету креираних од стране Интернетске архиве (енгл. Internet Archive), непрофитне организације са седиштем у Сан Франциску (Калифорнија). Архиву су основали Брустер Кејл и Брус Џилијат, а одржава се заједно са садржајима Алекса интернета (енгл. Alexa Internet), калифорнијске подржнице Амазона која сакупља комерцијалне податке о веб-саобраћају. Сервис Wayback Machine корисницима омогућава да виде архивиране верзије веб-страница од. како су те странице изгледале на одређени датум у прошлости, што сама архива назива „тродимензионалним индексом”.

Године 1996. почело је архивирање кешираних страница веб-сајтова на веће кластере линукс-чворова Wayback Machine-а. Архива редовно посећује странице интернета сваких неколико недеља или месеци и архивира нове верзије уколико се садржај променио. Намера је да се садржај који би се иначе изгубио када год се страница битно измени или пак затвори сними/сачува и архивира. Велика визија и коначни циљ је да се архивира цели интернет.[1]

Име Wayback Machine (дословно у преводу са енглеског: „машина за путовање уназад”) је изабрано као смешна алузија на плот-уређај из анимираног цртаног филма The Rocky and Bullwinkle Show. У једном од саставних делова тог анимираног цртаног филма, Peabody's Improbable History, главни ликови Mr. Peabody и Sherman рутински су користили времеплов по имену WABAC machine (што се изговара исто као и wayback) како би сведочили, (не)учествовали или изменили одређене познате догађаје из прошлости.[2][3]

Референце[уреди]

  1. „Archive.org or Wayback Machine”. http://cachedpages.net/. Приступљено 2. 12. 2014.  Спољашња веза у |website= (помоћ)
  2. Green, Heather (28. 2. 2002). „A Library as Big as the World”. BusinessWeek. Приступљено 29. 7. 2007. 
  3. Tong, Judy (8. 9. 2002). „RESPONSIBLE PARTY — BREWSTER KAHLE; A Library Of the Web, On the Web”. New York Times. Приступљено 15. 8. 2011.