XL-Recordings

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Лого XL Recordings

XL Recordings је независна издавачка кућа коју је покренуо Beggars Banquet Records 1989. године, како би издавао своју рејв и денс музику. Првобитно је ова етикета била огранак Бегарове комерцијалније денс етикете Citybeat, познате по својим извођачима попут Freeez, Black Box, Dream Frequency и Ultramagnetic MCs. Међутим, након огромног успеха бендова The Prodigy и SL2, XL и Citybeat су заменили места.

Касних '90-их проширила се на друге жанрове, као што су фрик-фолк, алтернативни рок, хип-хоп. Неки од музичара који издају за њу су Адел, Lemon Jelly, Devendra Banhart, Basement Jaxx, The White Stripes, Peaches, Dizzee Rascal, M.I.A., Ratatat, Tapes 'n Tapes и The Prodigy.

Том Јорк (Thom Yorke), из групе Radiohead, издао је за њихову етикету свој први соло албум — The Eraser, у јулу 2006. То је најуспешнији албум који је XL до данас издао. Иако није достигао прво место ни у једној земљи (#2 у САД, #3 у УК и #2 Канади), забележио је највећу продају током прве недеље у свету.

Тривија[уреди]

Бојбенд 5ive желео је да свој трећи албум назове XL, али се одлучио за име Kingsize, како их XL Recordings евентуално не би тужио.

Спољашње везе[уреди]