XXL (група)

С Википедије, слободне енциклопедије
XXL
Лични подаци
Пуно имеXXL
Музички рад
Активни периодтоком 2000-их
Оснивање2000.
Жанрпоп
Издавачке кућеМРТ, Студио Бојс, К-15
Чланови
Бивши члановиИвона Џамтовска
Верица Каранфиловска
Марија Николова
Росица Николовска

XXL је била македонска женска тинејџ поп група која је постојала током 2000-их. Представљале су Републику Македонију на Песми Евровизије 2000. године у Стокхолму са песмом 100% те љубам (срп. 100% те волим).

Чланице групе су биле Ивона Џамтовска, Верица Каранфиловска, Марија Николова и Росица Николовска.

Историја[уреди | уреди извор]

Популарност су стекле након победе на „Скопје фест” у фебруару 2000, такмичењу за избор представника Републике Македоније на Песми Евровизије 2000. године у Стокхолму. Њихову песму, 100% те љубам, компоновао је Драган Каранфиловски Бојс, а текст написао Орче Зафировски. Због боље промоције, снимљена је и верзија на енглеском језику, под називом I Love You 100%, а за обе верзије снимљени су спотови. Међутим, у енглеској верзији појавила се грешка у изговору, јер је реч „сто” изговорена као „hunderd”, уместо као „hundred”.

Издат је промотивни CD са македонском и енглеском верзијом песме. Побољшани мултимедијални формат обухватио је оба спота песме (и на македонском и енглеском језику), те видео снимак наступа уживо на Скопје фесту. Укључена је и инструментална верзија песме. Мултимедијална презентација је садржала и караоке, а стихови су доступни и на македонском и енглеском језику. Поред тога, укључен је и фото албум од 26 фотографија.

Евровизија је одржана 13. маја. Девојке су биле обучене у уске комаде одеће у различитим бојама (свака у једној) и имале су популарну кореографију, те су одмах постале фаворити, а Би-Би-Сијев коментатор их је назвао македонским Спајс герлс.[1] Наступиле су 19. по реду те вечери. Песму су отпевале на македонском језику, сем последњег рефрена који је отпеван на енглеском. Са добијених 29 поена освојиле су тек 15. од 24 места. Џон Кенеди О'Конор је у Песма Евровизије — Званична историја објаснио да су појава и кореографија били истакнути како би значај вокала био умањен, што је допринело лошем резултату. Немачки медији су непосредно након завршетка такмичења објавили да у 45 година Песме Евровизије није било запамћено толико лоше певање, као певање групе XXL те вечери.

Лош резултат групе која је у почетку била фаворит, Македонија је лоше поднела, па је из Скопља „некоректним” земљама послат приговор на гласање. Директор македонског фестивала на коме су девојке победиле и шеф македонске делегације те године, Петар Георгиевски, оптужио је све скандинавске земље и земљу домаћина за заверу против Македоније, јер су се наводно уплашили победе Македоније и објаснио да су девојке певале у фалшу јер им је домаћин (Шведска) онемогућио да чују матрицу. Музички стручњаци су ипак потврдили листом да је освојено 15. место премија, због лоших вокала.[2] Целокупна изведба је и данас мета подмсеха, а и сама Песма Евровизије ју је, накратко, исмевала у једном од видеа на свом званичном Јутјуб каналу.[3]

Након Песме Евровизије, XXL је издао неколико песама, након чега се група распала када ју је Верица Каранфиловска, једна од чланица и ћерка композитора групе, напустила. Након распада групе, Верица Каранфиловска је започела соло каријеру али након неколико песама се повукла са музичке сцене, док су се након распада групе преостале 3 чланице одмах повукле из јавности.

Чланице[уреди | уреди извор]

  • Ивона Џамтовска (Скопље, 2. април 1983) — Завршила је гимназију, а потом и Филолошки факултет, одсек за енглески језик. Удата је, има једног сина.
  • Верица Каранфиловска (Скопље, 24. август 1983) — Ћерка познатог кантаутора Драгана Каранфиловског, који је писао песме за групу. Као дете наступила је на многим дечјим фестивалима, са оцем. Касније је напустила групу како би започела соло каријеру, те се група распала. Први сингл Заведи ме објавила је 2003. године, а потом и Романтична и Песма за Ану. Завршила је Филолошки факултет и данас ради у Катру.
  • Марија Николова (Скопље, 20. фебруар 1983) — За музику се интересовала од 11. године, а флауту је свирала 6 година. Наступала је као део многих хорова. Завршила је гимназију, а потом и Правни факултет. Данас ради у Комерцијалној банци и 7. јуна 2013. удала се за Кирета Крстевског.
  • Росица Николовска (Скопље, 20. децембар 1983) — Завршила је средњу туристичку школу, смер туристички водич, а потом и Педагошки факултет. Удата је и има сина.

Дискографија[уреди | уреди извор]

  • Срекна нова
  • 100% те љубам
  • I Love You 100%
  • Step by Step
  • Заборави
  • До крај

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „XXL - 100% te ljubam (Eurovision 2000) - FYR Macedonia”. Јутјуб. 29. 11. 2006. Приступљено 18. 4. 2019. 
  2. ^ „2000. Stokholm”. evrovizija.rs. Приступљено 18. 4. 2019. 
  3. ^ „Eurovision Book Of Records: Longest note”. Јутјуб. Песма Евровизије. Приступљено 18. 4. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

  • XXL на сајту Discogs (језик: енглески)