YU rok misija

Из Википедије, слободне енциклопедије
Za milion godina
Za milion godina 1985.jpeg
Singl izvođača YU rok misija
sa albuma YU rok misija
Izdat 1985.
Format gramofonska ploča
Snimljen 1985.
Žanr pop, rok
Izdavač PGP RTB
Tekstopisac Mladen Popović, Dragan Ilić
Producent Saša Habić

YU rok misija bio je sastav od izvođača nekadašnje SFRJ, koji su, snimivši pesmu „Za milion godina“, uputili podršku Bobu Geldofu, koji se borio za ljudska prava u Africi, a čija je akcija kulminirala koncertom „Live Aid“ 13. jula 1985.

Pored pesme „Do They Know It's Christmas?“, koju su snimili izvođači iz Velike Britanije, i mnogih projekata izvođača iz SAD, mnoge države su se takođe pridružile Geldofovoj kampanji, uključujući Kanadu, Nemačku, Austriju, Norvešku i mnoge druge.

SFR Jugoslavija nije bila izuzetak. Elita jugoslovenske rok i pop muzičke scene zajedno je formirala jugoslovenski "Aid" bend, nazvan YU Rock Misija. Grupa je snimila pesmu i odgovarajući spot. Grupa je uključivala izvođače kao što su Oliver Mandić; Željko Bebek, bivši pevač rok grupe Bijelo Dugme; Marina Perazić, iz dua grupe Denis i Denis; Momčilo Bajagić-Bajaga, frontmena benda Bajaga i Instruktori; Aki Rahimovski, frontmena benda Parni Valjak; Slađana Milošević; Dado Topić; Masimo Savić; Zdravko Čolić; Jura Stublić; Peđa D' Boy i mnogi drugi poznati muzičari. Snimili su singl "Za milion godina", koja je i dalje jedan od evergrin hitova na prostorima bivše Jugoslavije. U ovoj pesmi, gitaru je solo svirao Vlatko Stefanovski iz benda Leb i sol. Bora Đorđević, vođa sastava Riblja čorba i Goran Bregović iz Bijelog dugmeta nisu navedeni na zadnjem omotu ploče, ali su učestvovali u televizijskom izvođenju pjesme (vidi: 03:20).

Za kraj kampanje, jugoslovenski muzičari su izveli ovu numeru na osmočasovnom koncertu 15. juna 1985. u Beogradu. Spot za ovu pesmu prikazan je na mnogim televizijskim stanicama širom sveta, a 13. jula 1985. je prikazan u okviru „Live Aid“ koncerta u Londonu, na velikom video-screenu. Ovaj spot je takođe uključen u „Live Aid DVD“ izdanje, koje je izdato 2004. godine.

Spoljašnje veze[уреди]

Literatura[уреди]