Zoran Urošević

Из Википедије, слободне енциклопедије
Иди на навигацију Иди на претрагу
Zoran Urošević
Zoran Urošević muzičar iz Jagodine.jpg
Zoran Urošević Uroške (mr. Blackman)
Datum rođenja(1971-08-24)24. avgust 1971.(48 god.)
Mesto rođenjaČačak
 SFR Jugoslavija

Zoran Urošević Uroške (mr. Blackman) je srpski hard rock gitarista.

Biografija[уреди]

Rođen je 24.08.1971. godine u Čačku. Porodica je u to vreme živela u Gornjem Milanovcu iz koga se sele za Svetozarevo (sadašnja Jagodina) u junu mesecu 1972. godine.

Muzikom je počeo da se bavi još kao dečak, dobivši od majke prvu 3/4 akustičnu gitaru još pre polaska u osnovnu školu, tačnije u jesen 1977. godine. Na ovoj gitari je učio da svira prve melodije. Ozbiljniji rad na savladavanju teorije muzike stiče početkom 1981. godine dobivši od oca na poklon klasičnu gitaru i to u paketu sa knjigom o školi gitare prof. Jovana Jovičića u dva dela, gde je drugi deo predstavljao napredniji kurs sa notalnim kompozicijama. U ovom periodu muzičkog sazrevanja odlazi na časove gitare kod Milana Stojanovića – deke Milančeta (R.I.P.) gde počinje savladavati teoriju notalnog sviranja i čitanja po školskom sistemu.

Prekretnica u Zoranovom muzičkom opredeljenju predstavlja celovečernji nastup lokalnih rock bendova na noćivanju Štafete mladosti u holu O.C. ’’Veljko Vlahović’’ u Svetozarevu u noći između 05. i 06. maja 1982. godine. Tada su nastupali ’’Severozapadni Prolaz’’, ’’Delta 9’’ i ’’Metro’’ – u to vreme sva tri benda sa Hard Rock muzičkom orijentacijom – stilom koji Zorana od tada do danas nikada nije napuštao. Na tom nastupu, Zoran dobija nadimak Uroške i od tog momenta počinje svoju muzičku preorijentaciju na rock muziku.

Posle pet godina samostalnog aktivnog savladavanja tehnike sviranja klasične gitare, u leto 1988. godine kupuje i svoju prvu električnu gitaru. Tada počinje i njegov zajednički rad sa pevačem Zvezdanom Kovačevićem Kuntom (post Studen i Numero 35) na polju zajedničkog komponovanja materijala za demo snimke, ali i paralelno učenje pojma muzike kod prof. muzike Živorada Jovanovića - Žike Pevca, obzirom da je novim pesmama bio potreban adekvatan aranžman. Posle par nedelja, duo sa Kovačevićem postaje trio (još uvek bez imena), u koga dolazi još jedan gitarista – Ivan Miloradović Bidža. Ova epizoda je trajala do jeseni 1988. godine, kada Zoran odlazi na nekoliko časova savladavanja idejnog stvaralaštava u rock sviranju gitare kod Miodraga Mikija Kamberovića (R.I.P.).

U jesen 1988. godine se pridružuje grupi Robijaši koju je predvodio solo gitarista Dragan Nikolić Bosanac (post Studen i Numero 35). Bend je negovao autorski materijal. Sa ovim bendom prvi put javno nastupa 22.10.1988. godine u Svetozarevu u Foto kino clubu na Gitarijadi gde su osim par bendova nastupali i (u lokalnim okvirima) jako dobro poznata grupa Fantomi braće Basta – grupa koja je pobedila te večeri. Robijaši su osvojili drugo mesto, a bend su tada činili: Dragan Nikolić Bosanac – solo gitara i prateći vokali, Svetislav Stanikić - Sveta Pesnik – vocali, Zoran Urošević Uroške – ritam gitara, Saša Šutić Šule – bass i Vojislav Đorđević – Đoka Rokfort – bubnjevi.

Posle ovog nastupa, bend napuštaju Zoran Urošević Uroške i Saša Šutić, te osnivaju kombinovani autorski / cover bend Beli Magneti. Grupa je na Gitarijadi na istom mestu pobedila 21.01.1989. godine pored ostalih lokalnih bendova. Bend je svirao u sastvu: Zoran Urošević Uroške – ritam i solo gitara, Saša Šutić Šule – bass, Svetislav Stanikić – Sveta Pesnik (kao gost) – vocali, a bubnjeve je potpomogao Dejan Milenković – Mika Drklja (Kaiser)(otac Jovan), zato što je radni bubnjar benda – Vojislav Đorđević – Đoka Rokfort bio sprečen. Na sledećoj Gitarijadi, na istom mestu, ponovo osvajaju prvo mesto – 18.02.1989. godine pod istim nazivom, ali u izmenjenom sastavu: Saša Šutić je osim bassa preuzeo i vocalnu ulogu, dok je za bubnjevima bio Jugoslav Novaković Juga (Joker). Obzirom da bend nije imao svu adekvatnu opremu za dalji rad, kao ni radnu prostoriju za vežbe, isti prestaje sa radom par meseci posle zadnjeg nastupa.

Posle ove epizode, u leto 1989. godine, Zoran odlazi na časove usavršavanja tehnike sviranja gitare u domenu ritmike, dinamike, metrike i filinga kod gitariste grupe Delta 9Nenada Neška Stefanovića, u prvo vreme zajedno sa gitaristom Ivanom Miloradovićem Bidžom, a kasnije i samostalno, obzirom da su sesije kod Neška trajale do novembra 1989. godine.

U leto 1990. godine, na poziv lokalnog gitariste Nikole Almažana Didija, priključuje se kombinovanom autorsko / cover bendu Rock Ogalon. Bend su činili: Nikola Almažan Didi – bass (za ovu priliku), Zoran Urošević Uroške – solo gitara, Aleksandar Krstović Krsta – ritam gitara, Aleksandar Acko Đorđević – bubnjevi i brat Dragan Đorđević – vocal. U ovom bendu ostaje do 08.09.1990. godine iz koga izlazi zbog odlaska na odsluženje vojnog roka u JNA.

Po povratku iz JNA, 04.09.1991. godine kreće na studije prava u Kragujevac tokom 1991. i 1992. godine, a kasnije iste nastavlja u Beogradu od 1993. do 1996. godine. Za vreme svog boravka u Beogradu postaje spoljni saradnik u studiju V PGP RTB–a u kome stiče neophodna znanja iz oblasti snimanja materijala i osnovne pojmove o produkciji. Tada upoznaje dosta rock muzičara koji su tih godina prolazili kroz studio. Obzirom da je Zoran stupio u radni odnos u MB PKB Banci još u martu 1993. godine, a pritom u isto vreme bio i student, rad sa muzikom nije bilo moguće adekvatno realizovati zbog prenatrpanosti obavezama i nedostatkom vremena.

U leto 1996. godine, Zoran se vraća u Jagodinu u kojoj u martu mesecu 1997. godine zasniva radni odnos u Elektrodistribuciji, od kada zbog prirode posla slabo nalazi vremena za rad u muzici. Ipak, već u jesen te godine, ponovo kreće u obogaćivanje znanja iz tehnike sviranja – ponovo kod svog nekadašnjeg profesora – Nenada Neška Stefanovića (ex Delta 9), ali i kod još jednog vrsnog lokalnog gitariste – Gorana Milenkovića Čipija (ex Bonus) tokom 1998. godine. U ovom periodu kreće i njegovo angažovanje na polju pisanja i tumačenja tablatura za mnoge kompozicije iz rock miljea, uz svesrdnu saradnju prof. muzike – klavijaturiste Milana Kovačevića.

U martu 2010. godine ponovo pokreće (ovaj put isključivo autorski) bend Beli Magneti (sada pod nazivom The White Magnet’s Blues Band) sa Sašom Šutićem Šuletom – vocal i ritam gitara, kada snima mini E.P. pod nazivom Okreni se! sa šest numera u kućnom studiju kod prof. Milana Kovačevića, na kojima je isti svirao klavijature i preraranžirao materijal. Ovaj autorski rad će uskoro biti objavljen na You Tube channelu, obzirom da je potrebno još tehničke dekoracije.

Počev od aprila meseca 2010. godine pa sve do kraja marta meseca 2011. počinje studijski rad u grupi Horizonti sa prof. Milanom Kovačevićem sa kojim ponovo u kućnom studiju snima cover instrumentale u prearanžiranom izdanju. Ovaj materijal je objavljen na You Tube channel–u.[1]

Na poziv svog profesora – Nenada Neška Stefanovića (ex Delta 9) nastupa kao gost na koncertu grupe dr. Faust u Jagodini u clubu Celts, kada i dobija umetnički nadimak mr. Blackman na samostalnom koncertu napred pomenutog benda održanom 23.04.2011. godine, te takođe na samostalnom koncertu istog benda u Čačku u moto clubu Mančula – 25.06.2011. godine, kao i na moto skupu u Paraćinu održanom 29. i 30.07.2011. godine. Deo ovog materijala je takođe objavljen na You Tube channel–u.[2]

Početkom oktobra 2012. godine osniva cover band, u novembru nazvan Post Paid sa mladim snagama: Nikola Branković iz Velikog Laola – vocal, Nenad Ilić Šone – bass iz Despotovca i Predrag Peđa Milovanović – bubnjevi, takođe iz Despotovca. Bend je radio do decembra iste godine.

Od početka 2013. godine, aktivno radi na oživljavanju i ponovnom okupljanju grupe Metro.

Dana 26.05.2015. na memorijalnom moto skupu ’’Potpukovnik Goran Ostojić’’ u Jagodini gostuje sa grupom ’’Black & White’’, a deo materijala sa tog nastupa je objavljen na You Tube Channel – u 16.06.2015. godine.[3]

U aprilu mesecu 2016. godine sa bubnjarem Zoranom Savićem Pujketom (ex Ponoćni Taxi, Evolucija) iz Ćuprije osniva cover rock sastav Terminus.

Od 3. marta 2017. godine (na mestu još jedne gitare) ulazi u stalni sastav autorsko / cover Faust Band-a koga još od 2010. godine predvodi njegov nekadašnji profesor Nenad Neško Stefanović (ex Delta 9) što inače predstavlja svojevrsni presedan na polju ex i post YU Rock'n'Roll - a.

Posle raspada ’’Faust Band’’ - a 12.07.2017. godine, osniva novi cover bend pod nazivom ’’Regimenta’’ čija je konačna postava formirana 02.08.2017. godine u sastavu: Nebojša Pantić - Panta (ex ’’Etiopia’’ , ’’Pure’’), Ivan Stanković - bass (ex ’’Abortusi’’), Zoran Urošević Uroške - gitara, Stefan Radić - vocal (ex ’’Terminus’’) i Miloš Mijajlović - gitara (ex ’’Vatrene Kočije’’).

Dana 13.10.2017. godine, napušta bend ’’Regimenta’’' i već 14.10.2017. god. se vraća u svoj predhodni bend ’’Terminus’’.

Muzički uzori:[уреди]

Oprema:[уреди]

Gitare:[уреди]

 • ’84. Fender ’’swamp ash’’ Stratocaster Rosewood Japan E series / '99. Fender American Standard Vintage pickups / Wilkinson Vintage tremolo,
 • ’76. Ibanez Les Paul Custom Japan C series ’’Black Beauty’’/ ’76. Ibanez Super 70 pickups,
 • ’74. Clear Sound ’’mahagony’’ Stratocaster / '09. Fender Tex Mex Road Worn pickups,
 • ’89. Squier ’’basswood’’ Stratocaster Korea S series Mighty Mite pickups,
 • ’74. Queens Les Paul Standard,
 • ’75. Musima De Luxe,
 • ’07. Oscar Schmidt OG2 CE acoustic guitar,
 • ’81. Melodija C 104 classic guitar

Pojačala:[уреди]

 • ’92. Peavey Stereo Chorus 2 x 12’’ / 2 x 130 w
 • ’83. Fender Sidekick Reverb 1 x 12 ’’65 w,
 • ’73. Marshall Artiste’ 2 x 10’’ 50 w,
 • ’83. Marshall Lead 12 1 x 8 ’’ 12 w,
 • ’69. Vox Street Battery Amp. 1 x 8 ’’ 10 w,
 • ’01. Fender Frontman 15 R Combo 15 w 1 x 10 ’’,
 • ’89. Roland Cube 60 60 w 1 x 12 ’’,
 • ’03. Vox Brian May Signature 1 x 8 ’’ 10 w
 • Alex Tubes 40 w All Tube Amp / Celection G 12 Classic Lead 80 w speaker
 • '17. Fender Champion 212 100 w Combo modelling amplifier

Efekti:[уреди]

 • ’84. Ibanez DUE 400 digital multi effect,
 • ’07. Digitech RP 50 processor,
 • ’09. Vox Valvetronix ToneLab S.E. processor,
 • '05. Zoom GFX 4 processor
 • '96. Boss GX 700 Rack Processor/ Behringer FCB 1010 Maxi foot controller
 • '06. Line 6 Floor POD
 • '07. Rocktron Utopia G 100
 • '10. Digitech RP 500 

Reference[уреди]

Spoljašnje veze[уреди]