Почиње ГЛАМурама

Извор: Викиновости


23. фебруар 2012.
Београд/ Србија (ГЛАМ) - У петак, 24. фебруара почиње „Open Wiki GLAM of Serbia“ конференција. Викимедија Србије позива све заинтересоване да се рагиструју и сазнају нешто више о историји и развоју викимедијиних пројеката, новинама и идејама као и о могућим сарадњама са институцијама из Србије.

Конференцији ће присуствовати гости из Индије, Македоније, Мађарске, Француске, Италије и Чешке.

Конференција се одржава у просторијама Дома омладине у Београду. После конференције, планирана је посета једном од градских музеја. Након тога, у вечерњим сатима идемо на журку у Рекс, која је још један ВМРС пројекат.

У суботу, 25. фебруара, организује се интерни састанак у просторијама Еунета.

Дођите да се дружите са Википедијанцима, поделите своје знање и искуство са другима и научите нешто ново. У прилогу је детаљнији програм.

Отворени вики пројекат ГЛАМ Србије (Open Wiki GLAM of Serbia) је пројекат намењен институцијама културе (музејима, библиотекама, галеријама и сл.) с жељом да се развије двосмерна сарадња у креирању и унапређењу доступности ризнице културног и историјског наслеђа наше замље на Интернету.


О Т В О Р Е Н И В И К И Г Л А М П Р О Ј Е К А Т – П Р О Г Р А М

ВИКИПЕДИЈИНИ ПРОЈЕКТИ КАО СРЕДСТВО ЗА КОМУНИКАЦИЈУ, ИНФОРМИСАЊЕИ ОБРАЗОВАЊЕ
  • Фондација Викимедија је према најновијој листи The Global Journal, сврстана међу 100најбољих организација на свету. Представник Викимедија Фондације упознаће нас сауспесима својих пројеката, посебно издвајајући Википедију, као најуспешнијипројекат Фондације.
НАЧИНИ ЗАШТИТЕ ИНТЕЛЕКТУАЛНЕ СВОЈИНЕ НА ИНТЕРНЕТУ И ЛИЦЕНЦЕ КРИЈЕЈТИВ КОМОНС
  • Викимедија Србије је једини овлашћени носилац Кријејтив комонс Србије. Вођа пројекта, Невенка Антић, одржаће презентацију названу: „Дигитална права, Кријејтивкомнос лиценце и друштво знања“.
ВАЖНОСТ ДОСТУПНОСТИ ДЕЛА КУЛТУРНЕ БАШТИНЕ НА ИНТЕРНЕТУ И НАЧИНИЊИХОВОГ ПРИКАЗИВАЊА
  • Зоран Стефановић, директор пројекта Растко, говориће о важности поседовања историјских и културних тековина у виду дигиталне грађе.
ВИКИЗВОРНИК
ДИГИТАЛНА РИЗНИЦА
  • Никола Смоленски, програмер и новински дописник, говориће на које све начине може да се користи Викизворник.
ДИГИТАЛИЗАЦИЈА И ТЕХНОЛОГИЈА QR КОДОВА И ЊИХОВА ПРИМЕНА У ИНСТИТУЦИЈАМА КУЛТУРЕ
  • Своје знање о Кјуер кодовима, нешто више о овој технологији, изради и примени упракси, поделиће са вама Миле Киш дугогодишњи члан Викимедије Србије.
ПРИЧЕ О УСПЕШНОЈ САРАДЊИ
  • Први пут јавност у Србији имаће прилику да послуша приче о успешној сарадњи Викимедије и локалних институција. Гости из Италије, Француске, Чешке и далеке Индије говориће о својим пројектима. Имаћемо прилику да чујемо и директора Ебартмедијске Архиве, господина Велимира Ћургуса.
„Open Wiki GLAM of Serbia“ подржавају:

Извор

Викиновости
Викиновости
Овај чланак садржи новинарство из прве руке написано од стране уредника Викиновости. Погледај страницу за разговор за више детаља.
Новинар Викиновости Лале