Џозеф Крускал

С Википедије, слободне енциклопедије
Џозеф Крускал
Лични подаци
Пуно имеЏозеф Бернард Крускал млађи
Датум рођења(1928-01-29)29. јануар 1928.
Место рођењаЊујорк, САД
Датум смрти19. септембар 2010.(2010-09-19) (82 год.)
Место смртиПринстон, САД
ОбразовањеУниверзитет Принстон, Универзитет у Чикагу
Научни рад
Пољематематика

Џозеф Бернард Крускал млађи (енгл. Joseph Bernard Kruskal, Jr.; Њујорк, 29. јануар 1928Принстон, 19. септембар 2010) је био амерички математичар, статистичар и психометричар. Био је студент Универзитета у Чикагу и Принстон Универзитета, где је завршио свој докторат 1954. године, номинално код Алберта Такера и Роџера Линдона, али де факто код Пала Ердеша, са којим је имао два веома кратка разговора.

Крускал је члан Америчке статистичке асоцијације, бивши председник Психометријског друштва, и бивши председник Класификационог друштва Северне Америке.

У статистици, Крускалово најутицајније дело је његов допринос формулацији мултидимензионог скалирања. У рачунарству, најпознатији је по Крускаловом алгоритму за израчунавање минималног обухватног стабла (MST) тежинског графа. Алгоритам прво сређује чворове по тежини, а онда се креће по уређеној листи додајући чвор у делимично MST под условом да додавање тог чвора не ствара циклус. Минимална обухватна стабла имају примена у прављењу комуникационих мрежа.

Крускал је рођен у Њујорку као син успешног продавца крзна, Џозефа Б. Крускала старијег. Његова мајка, Лилијан Роуз Ворхаус Крускал Опенхајмер, постала је познати промотер Оригамија у почецима телевизије.

Не би требало мешати Џозефа Крускала са његова два брата, Мартином Дејвидом Крускалом (1925—2006) и Вилијамом Крускалом (1919–2005).

Концепти названи по Џозефу Крускалу[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]