Џон Вилијам Ватерхаус

С Википедије, слободне енциклопедије
Џон Вилијам Ватерхаус
Лични подаци
Датум рођења(1849-04-06)6. април 1849.
Место рођењаРим, Римска република
Датум смрти10. фебруар 1917.(1917-02-10) (67 год.)
Место смртиЛондон, Уједињено Краљевство
Уметнички рад
Правацсликарство - графика - цртеж
РегијаРомантизам (Прерафаелити)
Утицаји одКлод Лорен, Данте Габријел Росети, Џон Еверет Миле
Утицао наИмпресионизам, Симболизам, итд.
Најважнија дела

Џон Вилијам Ватерхаус (Рим, 6. април 1849 − Лондон, 10. фебруар 1917) био је британски прерафаелитски сликар, познат по својим сликама са темама из митологије (нарочито грчке) и књижевности.

Биографија[уреди | уреди извор]

Офелија, , уље на платну, 1889.

Рођен је 1849. године у Риму, а родитељи су били сликари Вилијам и Изабела Ватерхаус. Када је имао пет година, његова породица се преселила у Јужни Кенсингтон, насеље у Лондону. Отац га је учио сликарству, а потом је приступио Краљевској академији 1870. где су његови ранији радови изложени, а затим у Галерији Дудлеји и Друштву британских уметника.

Године 1883. оженио се са Естер Кенворти, такође сликарком. Имали су двоје деце, и оба су умрла у детињству. Ватерхаус је изабран за пуноправног академика. Предавао је у шумарској уметничкој школи светог Ивана, и онда се придружио њиховој асоцијацији и служио у Краљевском академском већу.

Умро је од рака 1917, а његов гроб је на Кенсал грин гробљу.

Дела[уреди | уреди извор]

Ватерхаус је 1874. за изложбу Академије припремио дело „Сан и његов полубрат Смрт”, приказ Хипноса и Танатоса. Слика је добро примљена код публике па је и излагао у Академији готово сваке године све до своје смрти.

Један од најпознатијих Ватерхаусових слика је „Дама од Шалота”, која се ради о дами од Шалота, која приказује Елејн од Астолата која је умрла од туге јер је Ланселот није волео. Насликао је 1888, 1896. и 1916. године три различите верзије слике њеног лика.

Друго дело му је била и „Офелија”. Најпознатија слика је приказује непосредно пре њене смрти, како ставља цвеће у косу и седи на дрвету поред језера. Као и Дама од Шалота и бројне друге слике, описује смрт младе девојке поред воде. Ову је слика 1888. године приказао да би добио диплому (првобитно је намеравао да да слику сирена, али није стигао да је заврши). Поново је насликао Офелију 1894. па онда и 1909, и планирао је још једну слику - Офелија у црквеном дворишту, али није успео да је заврши због болести.

Галерија[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]