Агрипина Ваганова

С Википедије, слободне енциклопедије
Агрипина Ваганова
Агрипина Јаковљевна Ваганова
Датум рођења(1879-07-06)6. јул 1879.
Место рођењаСанкт Петербург
 Руска Империја
Датум смрти5. новембар 1951.(1951-11-05) (72 год.)
Место смртиЛењинград
 СССР

Агрипина Јаковљевна Ваганова (рус. Агриппина Яковлевна Ваганова; Санкт Петербург, 6. јул 1879Лењинград, 5. новембар 1951) је била најзначајнији руски балетски педагог.[1] Цео живот и каријеру провела је у Петровграду, у коме једна од најзначајнијих балетских школа на свету од 1957. носи њено име.

Играчка каријера[уреди | уреди извор]

Убрзо након дипломирања постаје чланица „Империјал балета“ (каснији/данашњи Маријски-Киров). Њене креације су биле запажене од стране публике, а критика ју је називала краљицом варијација. Ипак, балет-мајстор „Империјал балета“ Маријус Петипа је није имао у виду за премијере и значајније представе. Звање примабалерине добија тек годину дана пред завршетак играчке каријере. Године 1897. се придружила позоришној трупи Маријински театар, где је радила до 1917. године. Са подучавањем је почела у Лењиградској кореографској школи 1921. године.[1]

Каријера балетског педагога[уреди | уреди извор]

Након завршетка играчке каријере почиње да се бави педагогијом. Развија сопствени систем вежби - који представља комбинацију знања које је стекла у Империјал школи балета, са методама које су се користили у Француској и Италији, као и сопственим решењима до којих је дошла током играчке каријере. Овај систем се данас по њој назива Ваганова метод. Балетска академија која делује при данашњем Маријском театру, а која следи непрекидну традицију Империјал академије за класични балет, неколико година након смрти своје најзначајније професорке и дугогодишње директорке, носи њено име.

Ауторка је уџбеника Основи класичног плеса (1934) који је широко коришћен у свету.[1]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 7. ISBN 86-331-2112-3.