Алстер (ријека)

С Википедије, слободне енциклопедије
Алстер
Снимак из зрака два језера на ријеци Алстер
Карта Алстера и канала у Хамбургу
Опште информације
Дужина56 km
Басен587 km2
СливСјеверноморски
ПловностПловна
Водоток
Коор. извора53° 45′ 49.1″ N 10° 0′ 17.4″ E / 53.763639° С; 10.004833° И / 53.763639; 10.004833
В. извора34 m
УшћеЛаба
Географске карактеристике
Држава/е Немачка
НасељаХенштет-Улцбург, Хамбург
ПритокеБреденбек, Амерсбек, Остербек, Тарпенбек.
Река на Викимедијиној остави

Алстер је ријека у Сјеверној Њемачкој, десна притока Лабе . Њен извор се налази у близини Хенштет-Улцбурга, држава Шлезвиг-Холштајн и тече према југу кроз тероторију града Хамбурга у улива се у Лабу у центру Хамбурга.

Алстер је друга најважнија ријека за Хамбург. Док је ријека Лаба под утицајем плиме и осеке и од међународног је значаја и подложна поплавама, Алстер је не-плимна, споро тече и на неким мјестима изгледа као нетакнута идила природе, док је на другом дијелу тока укроћена и у урбаној средини. У центру града, ријека формира два језера, оба истакнута обељежја у Хамбургу.

Географија[уреди | уреди извор]

Дужина тока ријеке Алстер је 56 km, извор се налази на надморској висини од 31m, а ушће на 4m. Површина слива је 587 km². [1] Лијеве притоке су Бреденбек, Амерсбек, Остербек, Алте Алстер, Лохбек, а десне Тарпенбек и Исебек, Сусебек и Мелингбек.

Горњи ток[уреди | уреди извор]

Извор Алстера је мали базен у Тимхаген Броку у близини Хенштет-Улцбурга, око 25 km сјеверно од Хамбурга. Мали поток чини неколико кривина прије уласка на подручје Хамбурга у Дувенстедт и Волдорф-Олстедт. У том тренутку, Алстер је прошао неколико мањих брана и прошао испод 15 мостова. Од сада па надаље, становници Хамбурга користе ријеку за водене спортове, посебно за кану и кајак на ријеци, или шетње дуж обала. У улици Велингбутел, Алстер пролази поред дворца Велингбутел. Између градских граница и првог језера у унутрашњости града - Аусналстер - ријека протиче испод 42 моста.

Доњи ток[уреди | уреди извор]

За град Хамбурга, ријека је главна географска карактеристика и увелико одређује градски пејзаж. На ријеци у 13. вијеку направљена су два вештачка језера, Аусналстер (Спољни Алстер) и мање Биненалстер (Унутрашњи Алстер). Ова два језера и околни паркови служе као важна рекреативна подручја у срцу града. Посљедњи дио Алстера између Клајне Алстера и његових ушћа у Биненхафену, зове се Алстерфлит, као дио мреже градских канала, укључујући Блајхенфлит, Херенграбенфлит, Монкедамфлит, Неурвалфлит и Николаифлит. Алстерфлит је регулисан двјема бранама у Ратхаус / Ратхаусмаркт и Баумвал, који га штити од плиме Елбе.

Панорамски погледа узводно

Историја[уреди | уреди извор]

Хамбург је основан крај ријеке Алстер у 9. вијеку као лука. Вода је плавила шанац утврђења.[1] Алстер је преграђен 1190. године, првобитно да би напајао воденицу. Године 1235. изграђена је још једна брана за други млин, који је промијенио облик ријеке у језеро.

У 15. и 16. веку изграђен је канал Алстер да би повезао Хамбург са Либеком. Канал је био дугачак око 8 km и изграђен од Алстера до Бесте, притоке реке Траве, у Зилфелду. Због тешкоћа у задржавању воде, посебно због близине мочварних подручја, 91km дуг пут од Хамбурга до Либека био је плован само од 1529. до 1550. [2] Хамбург се проширио дуж обала Алстера, а неколико устава је изграђено како би ријека била пловна. До 19. вијека транспорт водом са баржама коришћен је до града Кајхуде. Тегленице - које транспортују грађевински материјал, гориво и храну - биле су постављене или вучене. [1]

Економија[уреди | уреди извор]

Чамац на веслање на Алстеру

Алстером се може пловити око 9 km узводно од ушћа. Фирме као Алстер Тоуристик пружају јавни и туристички превоз трајектима у Хамбургу. [3] Дуж целог тока кроз Хамбург, могу се изнајмити чамци са веслима.

Екологија[уреди | уреди извор]

Генерално, Алстер се оцењује да је чиста ријека. Хамбуршки Алстер и његова језера и канали познати су по својим белим лабудовима, који се чувају од јавних средстава још од 16. вијека.

Насљеђе[уреди | уреди извор]

Басен Алстер био је важан модел за дизајн слива ријеке Чарлс, изграђен почетком 20. века. [4]

Ријека је инспирисала композитора Оскара Фетраса рођеног у Хамбургу да састави популарни валцер "Монднахт ауф дер Алстер" [5] енгл. Moonlit Night on the Alster. Највећи хамбуршки водени центар, Алстер-Швимхале, добио је име по ријеци.

Види још[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в Hans Wilhelm Eckhardt. Alster in Hamburg Lexikon, p. 24
  2. ^ Hans Wilhelm Eckhardt. Alster-Kanal in Hamburg Lexikon, p. 26
  3. ^ Alster Touristik alstertouristik.de
  4. ^ Haglund, Karl (2003). Inventing the Charles River. Cambridge, Massachusetts: The MIT Press. ISBN 978-0-262-08307-2. 
  5. ^ Oscar Fetrás - Mondnacht auf der Alster, youtube.com

Литература[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]