Барбара Строци

С Википедије, слободне енциклопедије
Барбара Строци
Барбара Строци
Датум рођења(1619-08-06)6. август 1619.
Место рођењаВенеција
 Млетачка република
Датум смрти11. новембар 1677.(1677-11-11) (58 год.)
Место смртиПадова
 Италија
РодитељиGiulio Strozzi

Барбара Строци (Венеција, 6. август 1619Падова, 11. новембар 1677) била је италијанска барокна певачица и композиторка.

Ране године[уреди | уреди извор]

Барбара Строци рођена је 1619. године у Венецији. Била је ванбрачно дете, али је ипак расла у богатству јер ју је 1628. године усвојио Ђулио Строци, богати песник, драматург и либретиста. Породица Строци била је, уз Медичије, најбогатија и најугледнија фирентинска породица. Барбарина права мајка, Изабела, је читавог живота радила у дворцу Ђулија.

Рад[уреди | уреди извор]

Ђулијин професор музике био је Франческо Кавали. Прву збирку мадригала Барбара је посветила Виторији де ла Ровере, војвоткињи Тоскане. Годину дана касније Николо Фонтеи посвећује Барбари збирку песама под називом „Поетске хировитости“.

У осамнаест година Барбара је постала маскота Академије једногласних, удружења које је основао њен отац Ђулио. Њено слободно понашање било је неприхватљиво за тадашње друштво. Паола је Ђованију Паолу Видману коме је родила четворо деце, два сина и две ћерке. Иако су неколико деценија били у вези, никада се нису венчали. Своје ћерке дали су у манастир на васпитавање. Први син постао је очев наследник, а други калуђер.

Смрт[уреди | уреди извор]

Барбара Строци умрла је 1677. године у Падови. Узрок смрти је непознат. Иза себе је оставила осам збирки композиција. Неке од њих изводе се и данас.

Извори[уреди | уреди извор]

  • Политикин забавник, број 2759