Бели ходачи

С Википедије, слободне енциклопедије
(преусмерено са Бели Ходачи)

Бели ходач је хуманоидно створење из HBO-ове телевизијске серије Игра престола и романа Џорџа Мартина. У романима Песма леда и ватре се углавном називају Туђини. Бели ходачи су натприродна претња човечанству која живи северно од зида у Вестеросу.[1][2]

Опис[уреди | уреди извор]

Мартин представља Туђине у прологу (1996), описујући их као високе, продоране и тврде као старе кости, са месом бледим попут млека и са очима дубљим и плављим од било ког људског ока. Праћени јаком хладноћом, они носе оклоп који као да је мењао боју док се кретао и носе танке кристалне мачеве способне да разбијају челик. Туђини се тихо крећу и говоре свој језик; Мартин пише да су њихови гласови попут пуцања леда на зимском језеру.[3] У Олуји мачева (2000) показало се да су рањиви на оружје направљено од змајстакла (обсидијан)[4].

У Плесу са змајевима (2011), Сем открива древне фрагменте записа који сугеришу да су Туђини такође подложни нечему што се назива „змајстакло".[5] Створења која су убили Туђини убрзо се оживљавају као утваре: бесмртни са бледом кожом, црним рукама и блиставим плавим очима сличним туђинима. Змајстакло на њих нема утицаја. Утваре могу бити физички повређене, али чак и раздељени делови остају покретни, тако да их морају уништити ватром. Људи који живе на северу преко Зида, становници Вестероса их зову „дивљани", спаљују своје мртве како не би постали утваре.[6]

Новеле[уреди | уреди извор]

Крис Лакнер је 2012. године написао, да љубитељи романа с нестрпљењем очекују Мартинове последње две серије серије од седам делова. Рекао је да они желе да сазнају више о белим ходачима или туђинима мистериозној, мртвој раси која је одлучна да уништи човечанство.[7]

Претприча[уреди | уреди извор]

У романима и попратној књизи „Свет Леда и Ватре“ из 2014., Мартин утврђује да је, миленијумима пре догађаја из серије „Песма леда и ватре“, постојао пакт између Деце шуме (бића која личе на вилењаке) и Првих Људи (човечанство). Ово је ослабљено појавом Туђина, енигматичних и злобних нехуманих врста које су нанеле ноћ која је трајала генерацијом и зимом која је трајала деценијама. Након што су се Туђини повукли, деца и први људи подигли су Зид, огромну преграду од камена, леда и магије с једне обале северног Вестероса на другу, како би спречили пролазак Туђина на југ.

Игра престола[уреди | уреди извор]

Како почиње Игра престола (1996), опште је веровање Вестероса да су Туђини легенда која плаши децу, или су говорили да су прошли пре осам хиљада година. Но, Туђини су се поново појавили и добијали снагу и стварали утваре изван Зида. У Прологу, извиђачи Ноћне страже лицем у лице се срећу са групом Туђина који их убијају. Напољу преко Зида, Џон Снежни и Ноћна стража проналазе лешеве двојице своје погинуле браће. Одведени кући у Црни замак, мртви устају и убијају неколико својих живих момака пре него што су уништени.

Олуја мачева[уреди | уреди извор]

Сем Тарли убија Туђина бодежом змајстакла у „Олуја мачева" (2000). Његов бивши друг Мали Пол убијен је и оживљен као утвара. Бесмртни Пол је нетакнут од змајстакла, али Сем га успева убити ватром. Бран Старк се сећа приче о Ноћном краљу, Старку и тринаестом лорду командиру Ноћне страже које је завела жена Бели ходач. Ноћни краљ и његова краљица поробили су браћу Страже све док Старкови и дивљани нису удружили снаге да га поразе.

Ветрови зиме[уреди | уреди извор]

Мартин је 2012. године рекао да ће читаоци видети више других у свом предстојећем роману „Ветрови зиме".[8] У интервјуу из 2012. напоменуо је, „Ми ћемо научити више о њиховој] историји, свакако, али ја не знам о култури, не знам да ли они имају културу".

ТВ адаптација[уреди | уреди извор]

Бели ходачи приказани у HBO-овој Игри престола незнатно се разликују по изгледу од својих књижевних колега, али именовани су међу „визуелно иконичнија бића у емисији". Њихов привидни вођа је Ноћни краљ који се први пут појавио у епизоди „Заклетва" у којој ставља руку на дете, претварајући га у Белог ходача.[9][10] У епизоди „Hardhome“ је доказана ефикасност валиријског челика против Белих ходача, када Џон разбија белог ходача једним потезом свог древног мача „Longclaw".[11] За разлику од романа, у ТВ серији је утврђено да се утваре могу уништити змајстаклом.

У епизоди шесте сезоне „Врата“ (мај 2016.), Брен Старк доживљава визију стварања Ноћног краља од стране Леафа, једног од Деце шуме, тако што је људском заробљенику забио бодеж у груди. Леаф објашњава невероватном Брану да су деца била у рату са Првим људима у време стварања Ноћног краља. У сезони 7, када Џон убије Белог шетача, уништавају се и утваре под његовом контролом. Ноћни краљ убија змаја Денерис Таргаријен Висериона у седмој сезони епизоде „Иза зида", а затим га реанимира као утвару. У епизоди финала сезоне „Змај и вук", Ноћни краљ користи змаја да разбије зид.

У премијери у осмој сезони, „ЗИМОВРЕЛ", група преживелих од уништења Зида открива да је дом куће Умбер, напала Војска мртвих приликом њиховог освајања севера, са свим његовим становницима убијеним. Ноћни краљ је такође оставио поруку у облику преминулог Нед Умбера утиснутом у зид и окружен спиралом одсечених удова. У другој епизоди „Витез од седам краљевстава", становници Зимоврела праве планове за одбрану дворца од војске мртвих. Брен каже да Ноћни краљ тражи „бескрајну ноћ", јер планира да очисти свет од целог живота и сећања и намерава да убије Брена као главни корак ка том циљу. Касније се виде Бели ходачи који гледају Зимоврел како се живи припремају за борбу против њих. У трећој епизоди „Дуга ноћ", војска мртвих маршира на Зимоврел и замало брише удружене армије живих. Ноћни краљ на крају стигне до Брена, убије Теона Грејџоја и припрема се да нападне Брена. Међутим, Ноћног краља је у засједи и убила Арја Старк с челичним Валиријским бодежом који јој је Бран претходно дао, због чега се и он и остали бели ходачи сломе и резултира потпуним уништењем војске мртвих.

Референце[уреди | уреди извор]