Карл Дојч

С Википедије, слободне енциклопедије
Карл Дојч
Лични подаци
Датум рођења(1912-07-21)21. јул 1912.
Место рођењаПраг, Аустроугарска
Датум смрти1. новембар 1992.(1992-11-01) (80 год.)
Место смртиКембриџ, Масачусетс, САД
ДржављанствоЧехословчако, Америчко
ОбразовањеКарлов универзитет у Прагу
Научни рад
ПољеСоцијалне науке и Политичке науке
ИнституцијаМасачусетски технолошки институт (1943-1956)
Универзитет у Јејлу (1956-1967)
Харвардски универзитет (1967-1992)

Карл Волфганг Дојч (нем. Karl Wolfgang Deutsch; 21. јул 1912. - 1. новембар 1992) је социјални и политички научник из Прага. Његова дела се фокусирају на студије рата и мира, националнизма, сарадње и комуникације. Такође, познат је по својим ставом о увођењу квантитативних метода, формалне анализе система и концептуалног модела у политичким и социјалним наукама. Сматра се једним од најпознатијих научника политичких и социјалних наука у 20. веку.

Рођен је у јеврејској породици којој је матерњи језик био у немачки 21. јуна 1912. године у Прагу, док је још Чешка била у оквиру Аустроугарске. Након Првог светског рата, постао је грађанин Чехословачке. Његова мајка Марија Леполдина Шарф Дојч (Maria Leopoldina Scharf Deutsch) је била социјални демократ и прва жена изабрана у чехословачком парламетну 1918. године. Касније је постала позната по отпору нацистима. Његов отац Мартин Мориц Дојч (Martin Morritz Deutsch) је био власник оптичарске радње на Вацлавском тргу такође је био активан у Социјалнодемократској радничкој партији Чехословачке. Његов стриц Џулијус Дојч је био важан политички вођа у Социјално-демократској партији Аустрије.

Карл је студирао право на Немачком универзитету у Прагу, где је дипломирао 1934. Није нааставио даље студије због свог антинацистичког става који је био примеће од стране нацистичких студената. Дојч је оженио своју жену Рут Шулц (Ruth Slonitz)1936. године и након што је провео две године у Енглеској вратио се у Праг, јер због свог става према Нацистима није могао да настави студије на универзитету у Прагу. Уместо тога је студије наставио на Карловом универзитету где је дилпомирао право, као и докторске студије из политичких наука 1938. Исте те године, након потписивања Минхенског споразума због кога су нацистичке трупе могле да умарширају у Чехословачку, он и његова жена се нису вратили са пута у САД. Дојч је добио стипендију 1939. године да започне напредне студије на Харвардском универзитету где је добио други докторат из политичких наука 1951. године.

Види такође[уреди | уреди извор]

Изабране публикације[уреди | уреди извор]