Корисник:Fisekovic97/песак

С Википедије, слободне енциклопедије
Чалачки поток, Дивчибаре

Чалачки поток[уреди | уреди извор]

Чалачки поток је једна од најзначајнијих хидролошких појава на Дивчибарима Извире на западним падинама Краљевог стола, највишег врха планине Маљен.

Воду добија из бројних потока. У његовом средњем делу тока изграђена је вештачка акумулација са насутом браном која је намењена за водоснадбевање туристичког насеља на Дивчибарима. Има биолошку и бактеријски чисту воду, а сувишну воду из језера дарује Црној Каменици преко пропусне бране. Чалачки поток представља Строги резерват природе и циљ њеног очувања је јединствена биљна заједница која је сведена на мали број примерака и представља природну реткост за ово подручје.

Строги резерват природе "Чалачки поток"[уреди | уреди извор]

Налази се на обалама једног од изворишних кракова Чалачког потока, испод коте 1066. Обухвата површину од око 2,5 ha. Његову основну вредност чини висока мешовита састојина јелe и букве са групама стабала брезе и појединачним стаблима смрче, белог и црног бора и јаребикe. Код овог резервата природе дефинисан је заштитни појас ширине 30 м, укупне површине од 2 ha. Заштитни појас ужива исту заштиту као и резерват.

Референце[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]

[1] Завод за Заштиту природе Србије

[2] Ревија Колубара

[3] Биљни и животињски свет Дивчибара