Кућа породице Најдановић

С Википедије, слободне енциклопедије
Кућа породице Најдановић
Кућа породице Најдановић
Опште информације
МестоБеоград
ОпштинаСавски венац
Држава Србија
Време настанкапре 1830.
Тип културног добраСпоменик културе
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
beogradskonasledje.rs

Кућа породице Најдановић се налази у Београду, у улици Гаврила Принципа 35, представља непокретно културно добро као споменик културе.[1]

После регулације овог дела града 1834. године, кућа породице Најдановић је једна од ретких која се уклопила у нове планове у тадашњој Савамали. Саграђена пре 1830. године, кућа представља редак примерак старе варошке куће Београда из прве половине 19. века са свим одликама балканске архитектонске традиције.

Зидана је у бондруку са испуном од опеке, фасаде су једноставно решене са еркером као доминантом на централној уличној фасади и доксатом на дворишној. Спрат је служио за становање, а у приземљу је била кафана. За кафану је везано име Петра Кочића који је у њој написао своје прве књижевне радове. Због тога је једно време кафана носила име „Кафана Петар Кочић“. Породица Најдановић је кућу купила 1893. године и представља репрезентативан тип куће која је била распрострањена у градовима Србије у првој половини 19. века, а данас сачувана само спорадично. Изузев по својој старини и архитектури, ова кућа је од значаја и за развој урбанизма Београда, с обзиром да представља једну од реперних тачака некадашње Савамале у којој се налазе зачеци модерне урбанизације.

Види још[уреди | уреди извор]

Извори[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]