Милан Васић (академик)

С Википедије, слободне енциклопедије
Милан Васић
Лични подаци
Датум рођења(1928-12-19)19. децембар 1928.
Место рођењаГорња Пецка, Краљевина СХС
Датум смрти26. децембар 2003.(2003-12-26) (75 год.)
Место смртиБањалука, Босна и Херцеговина

Милан Васић (Горња Пецка, 19. децембар 1928Бањалука, 26. децембар 2003) био је српски историчар и председник Академије наука и умјетности Републике Српске.

Биографија[уреди | уреди извор]

Рођен је 19. децембра 1928. године у селу Горња Пецка код Мркоњић Града.[1] У родном месту је завршио основну школу, а у Бањалуци 1950. године Учитељску школу. Четири године касније завршио је студије историје са турским језиком на Сарајевском универзитету. Након завршених студија радио је као професор у Другој сарајевској гимназији, а од 1957. године на Филозофском факултету у Сарајеву.[1] На том факултету Васић је одбранио и докторску дисертацију на тему „Мартолоси у југословенским земљама под турском владавином“. Од 1992. године професор Васић је живео у Бањалуци, где је предавао на Филозофском факултету на Одсеку за историју (предмет Српска и балканска историја од 15. до 18. века). Осим тога предавао је и на Правном факултету на предмету Историја државе и права српског народа.

У свом вишегодишњем научно-стваралачком раду академик Милан Васић објавио је преко 60 научних радова. Око 20 његових радова објављено је на пет страних језика — француском, турском, немачком, енглеском и руском.

Преминуо је у петак 26. децембра 2003. године, у 76. години живота.[1] Тиме је Република Српска остала без председника Академије наука и умјетности.

Поводом Васићеве смрти, формиран је и одбор за његову сахрану (29. децембра на бањалучком Новом гробљу) са председником Републике Српске Драганом Чавићем на челу. Осим председника Чавића, у одбор су именовани и академици Милорад Екмечић, Рајко Кузмановић, Драгољуб Мирјанић, Дренка Шећеров-Зечевић, Бранко Милановић, Бориша Старовић и Бранко Шкундрић. Чланови одбора за сахрану су били и професори Драго Бранковић, Раде Михаљчић и асистент Жељко Вујадиновић, те министри Гојко Савановић и Џемал Колонић. У Вијећници Банског двора у Бањалуци одржана је комеморативна седница.

Избор из библиографије[уреди | уреди извор]

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ а б в „Истакнуте историјске личности Бањалуке: Милан Васић”. Независне новине. Приступљено 19. 1. 2019. 

Спољашње везе[уреди | уреди извор]