Николај Фјодоров

С Википедије, слободне енциклопедије
Николај Фјодоров
Портрет Николај Фјодорова, аутор Леонид Пастернак.
Лични подаци
Датум рођења(1829-06-09)9. јун 1829.
Место рођењаКључи, Тамбовска гувернија,
Датум смрти28. децембар 1903.(1903-12-28) (74 год.)
Место смртиМосква,
Званични веб-сајт
nffedorov.ru

Николај Фјодорович Фјодоров (рус. Фёдоров, Николай Фёдорович) (9. јуна 182928. децембра 1903) је руски религиозни мислилац и филозоф.

Рођен је 9. јуна 1829. године у селу Кључу (рус. Ключи) у Тамбовској гувернији. Родитељи су му били кнез Павле Иванович Гагарин и Јелисавета Иванова пореклом из ниже класе племства. Студирао је у Одеси, затим радио као професор у неколико мањих градова по Русији од 1854. до 1868. године, да би после тога почео да ради као библиотекар у музеју Румјанцев. Живео је скромно, са 17 рубаља месечно, спавао на сандуку у музеју уместо кревета, а истовремено био велики противник аскетског начина живота. За живота готово ништа није објавио, јер је продају књига сматрао недопустивом. Само мали број чланака је умножаван преписивањем и дељен међу пријатељима.

Учење[уреди | уреди извор]

Дао је оригинално тумачење апокалиптичких пророчанстава, које он сматра условним. Оваква идеја се јавља први пут у хришћанству. Он сматра да је предодређен само погубни пут зла који је описан у Апокалипси, док је пут хришћански, пут слободе и не може бити предодређен. Сматра да пасивно чекање краја није достојно човека и позива све на братско уједињење кроз стваралаштво и борбу против смрти.

Постоји и друга страна његовог учења. То је пројекат васкрсавање.

Николај Фјодоров је преминуо 28. децембра 1903. године у Москви

Други о Фјодорову[уреди | уреди извор]

Ваш пројекат прихватам у потпуности и без икаквих примедаба. Од времена појаве хришћанства ваш 'пројекат' је први корак напред човечијег духа по Христовом путу. Са своје стране само могу да вас признам за свог учитеља и духовног оца.

Ја сам поносан што живим у исто време са таквим човеком.

Фјодоров ме је јако заинтересовао... Заправо слажем се са тим мислима. Прихватио сам их као своје.

Види још[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]