Панчо Виља

С Википедије, слободне енциклопедије

Панчо Виља
Генерал Панчо Виља
Пуно имеДоротео Аранго Арамбула
Датум рођења(1878-06-05)5. јун 1878.
Место рођењаРио Гранде
 Мексико
Датум смрти23. јул 1923.(1923-07-23) (45 год.)
Место смртиИдалго дел Парал
 Мексико

Доротео Аранго Арамбула (шп. Doroteo Arango Arámbula; Рио Гранде, 5. јун 1878Идалго дел Парал, 20. јул 1923),[1] познатији као Франсиско „Панчо“ Виља (шп. Francisco "Pancho" Villa), мексички герилски вођа,[2] један од вођа Мексичке револуције између 1911. и 1920.[3] Био је кључна фигура у револуционарном покрету који је збацио предсједника Порфирија Дијаза и довео Франциска И. Мадера на власт 1911. године.[4] Када је Мадеро свргнут државним ударом који је предводио генерал Викторијано Уерта у фебруару 1913, придружио се снагама против Уерте у уставној војсци коју је предводио Венустијано Каранца. Имао је одлучујућу улогу у обарању режима Викторијана Уерте.[2] После пораза и изгнанства Уерте у јулу 1914, Виља је раскинуо савез са Каранцом. Виља је доминирао на састанку револуционарних генерала који је уклонио Каранцу и помогао у стварању коалиционе владе. Емилијано Запата и Виља су постали формални савезници у овом периоду. Као и Запата, Виља се чврсто залагао за земљишну реформу, али је није спровео док је држао власт. Такође је био привремени гувернер сјеверне мексичке државе Чивава између 1913. и 1914. На врхунцу своје моћи и популарности крајем 1914. и почетком 1915. године, САД су разматрале признавање Виље као легитимне власти Мексика.

Грађански рат је избио када је Каранза изазвао Виљу. Виља је одсудно поражен од уставног генерала Алвара Обрегона у љето 1915, а САД су директно помогле Каранци против Виље у другој бици код Агва Пријете у новембру 1915. Велики дио Виљине војске расуо се након његовог пораза на бојном пољу и због недостатка средстава за куповину оружја и исплату плата војницима. Огорчен због америчке помоћи Каранци, Виља је извршио напад на погранични град Коламбус у Новом Мексику како би подстакао САД да нападну Мексико 1916-17. Упркос великом контингенту војника и супериорној војној технологији, САД нису успеле да заробе Виљу. Када је Каранза збачен са власти 1920. године, Виља је преговарао о амнестији са привременим предсједником Адолфом де ла Уертом и добио је земљишно имање, под условом да се повуче из политике. Виља је убијен 1923. Иако његова фракција није превладала у Револуцији, он је био једна од њених најхаризматичнијих и најистакнутијих личности.

Његова породица је баскијског порекла. У то време у Мексику је био познат и као „Кентаур са севера“ (шп. El centauro del norte), због својих славних јуриша коњице чији је био генерал. У Мексику, Панчо Виља је херој и многе улице и квартови носе његово име.

Младост[уреди | уреди извор]

Панчо Виља као дијете

Виља је испричао низ опречних прича о својој младости. Према већини извора, рођен је 5. јуна 1878. и по рођењу је добио име Хосе Доротео Аранго Арамбуља. Као дијете, стекао је извесно образовање у локалној школи коју је водила црква, али није посједовао више од основне писмености. Његов отац је био надничар по имену Агустин Аранго, а мајка Микаела Арамбуља. Одрастао је на Ранчу де ла Којотада, једној од највећих хацијенди у држави Дуранго. У породичној резиденцији сада се налази историјски музеј Кућа у Панча Виље у Сан Хуан дел Рију. Доротео је касније тврдио да је син разбојника Агустина Виље, али према најмање једном историчару, „идентитет његовог правог оца је још увијек непознат“. Он је био најстарије од петоро дјеце. Напустио је школу да би помогао својој мајци након што му је отац умро, и радио је као надничар, водич мазги (аријеро), месар, зидар и предрадник у једној америчкој жељезничкој компанији. Према његовим диктираним мемоарима, објављеним као Мемори Панча Виље, у доби од 16 година преселио се у Чиваву, али се убрзо вратио у Дуранго да пронађе и убије власника хацијенде по имену Агустин Лопез Негрете, који му је силовао сестру, а потом му је украо коња и побјегао у област Западне Сијера Мадре у Дурангу, где је лутао брдима као лопов. На крају је постао члан групе разбојника у коју је приступио под именом "Аранго". Ухапшен је 1898. године због крађе оружја и мазги.

Сеоска полиција предсједника Порфирија Дијаза је 1902. поново ухапсила Панча због крађе мазги и напада. Због својих веза са утицајним Паблом Валенцуелом, који је наводно био прималац робе коју је украо Виља/Аранго, био је поштеђен смртне казне понекад изрицане заробљеним разбојницима. Панчо Виља је насилно регрутован у савезну војску, што је пракса често усвојена под Дијазовим режимом како би се обрачунао са ствараоцима изазивачима. Неколико мјесеци касније, дезертирао је и побјегао у сусједну државу Чиваву.[5] Покушао је да ради као месар у Идалго дел Паро, али га је монопол Теразас-Крил истјерао из посла. Након што је 1903. године убио војног официра и украо му коња, више није био познат као Аранго, већ Франсиско „Панчо“ Виља по свом деди по оцу, Хесусу Виљи.[5] Међутим, други тврде да је присвојио име разбојника из Коавиле. Његовим пријатељима је био познат као „Ла Кукарача“ („бубашваба“).

За Виљу се каже да је до 1910. смењивао периоде разбојништва са периодима законитијих послова. У једном тренутку је био запослен као рудар, али тај рад није имао већи утицај на њега.[6] Виљин поглед на разбојништво се промјенио након што је упознао Абрахама Гонзалеса, локалног представника предсједничког кандидата Франсиска Мадера, богатог власника хацијенде из сјеверне државе Коавила који је постао политичар и који се противио наставку Дијазове владавине. Убиједио Виљу да би се кроз своје разбојништво могао борити за народ и нанети бол власницима хацијенди. У тренутку избијања Мексичке револуције 1910. године, Виља је имао 32 године.

Улоге Мадера и Виље у збацивању Дијаза[уреди | уреди извор]

Слика Виље која се објављивала у америчкој штампи током Револуције

У тренутку избијања Мексичке револуције, за Виљу и људе попут њега који су дјеловали као разбојници, превирања су пружила шире видике, „промену титуле, а не занимања“ по једној оцјени. Виља се придружио оружаној побуни коју је 1910. подигао Франсиско Мадеро да би збацио актуелног предсједника Порфирија Дијаза по Плану из Сан Луис Потосија. У Чивави, вођа противника Дијазовог реизбора, Абрахам Гонзалез, убиједио је Виљу да се придружи покрету. Виља је заузео велику хацијенду, затим је заробио воз војника Федералне армије и град Сан Андрес. Наставио је да је победио Савезну армије у Наици, Камаргу и Пилар де Кончосу, али је изгубио код Теколота. Виља се лично састао са Мадером у марту 1911, док је борба за збацивање Дијаза била у току. Мада је Мадеро створио широк покрет против Дијаза, није био довољно радикалан за анархосиндикалисте из Мексичке либералне партије, који су оспорили његово вођство. Мадеро је наредио Виљи да се избори са пријетњом, што је он и учинио, разоружавши их и заробивши их. Мадеро је наградио Виљу тако што га је унапредио у пуковника револуционарних снага.

Највећи дио борби водио се на сјеверу Мексика, близу границе са Сједињеним Државама. У страху од америчке интервенције, Мадеро је наредио својим официрима да обуставе опсаду стратешког пограничног града Сијудад Хуареза. Умјесто тога, Виља и Пасквал Ороско, су га напали и заузели град послије дводневних борби и тако побједили у првој за Сијудад Хуарез. 1911.

Суочен са низом пораза на многим мјестима, Дијаз је поднио оставку 25. маја 1911, након чега је отишао у изгнанство. Међутим, Мадеро је потписао споразун из Сијудад Хуареза са Диајзовим режимом, под којим је задржана иста структура моћи, укључујући недавно поражену Савезну армију.

Виља за вријеме Мадеровог предсједништва[уреди | уреди извор]

Побуњеничке снаге, укључујући Вилу, су демобилисане, а Мадеро је позвао своје људе из акције да се врате цивилном животу. Ороско и Вила су захтјевали да се земљиште хацијенди заплењена током насиља којим је Мадеро дошао на власт подјели револуционарним војницима. Мадеро је то одбио, рекавши да ће влада откупити имовину од њихових власника, а затим да ће у будућности подијелити револуционарима.[7]</ref> Према причи коју је испричао Виља, он је на банкету у Сијудад Хуарезу након побједе 1911. године рекао Мадеру: „Ви сте, господине [Мадеро], уништили револуцију... Једноставно: ова гомила кицоша је направила будалу од вас, а ово ће нас на крају коштати наших вратова, укључујући и ваш."[8] Ово се показало тачним у Мадеровом случају, који је убијен током војног удара у фебруару 1913. у периоду познатом као Десет трагичних дана.

Референце[уреди | уреди извор]

  1. ^ „Pancho Villa | Real Name, Death, & Facts”. Encyclopedia Britannica (на језику: енглески). Приступљено 2021-01-31. 
  2. ^ а б Мишић, Милан, ур. (2005). Енциклопедија Британика. В-Ђ. Београд: Народна књига : Политика. стр. 55. ISBN 86-331-2112-3. 
  3. ^ Ph. D., Spanish; M. A., Spanish; B. A., Spanish. „How Pancho Villa Helped Lead the Mexican Revolution”. ThoughtCo (на језику: енглески). Приступљено 2021-01-31. 
  4. ^ „Pancho Villa | Real Name, Death, & Facts | Britannica”. www.britannica.com (на језику: енглески). Приступљено 2024-02-03. 
  5. ^ а б McLynn 2000, стр. 58.
  6. ^ Knight 1986, стр. 143
  7. ^ Hart 1987, стр. 254–255.
  8. ^ Katz 1998, стр. 117. sfn грешка: више циљева (2×): CITEREFKatz1998 (help)

Литература[уреди | уреди извор]

Медији[уреди | уреди извор]

Спољашње везе[уреди | уреди извор]