Награда „Душан Васиљев” — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
дотеривања
Ред 12: Ред 12:
* [[Милорад Павић]]– за приповедачки опус (2000)
* [[Милорад Павић]]– за приповедачки опус (2000)
== Награда у периоду од 2009. ==
== Награда у периоду од 2009. ==
После прекида од неколико година одлуком Општина Кикинда|Скупштине општине Кикинда награда је поново успостављена [[2009]]. године. По новом Правилнику награда се додељује за најбољу песничку или прозну књигу савременог аутора која је објављена на [[Српски језик|српском језику]] у периоду између две доделе. Награда се састоји од новчаног износа у противвредности 2500 еура и дипломе.
После прекида од неколико година одлуком [[Општина Кикинда|Скупштине општине Кикинда]] награда је поново успостављена [[2009]]. године. По новом Правилнику награда се додељује за најбољу песничку или прозну књигу савременог аутора која је објављена на [[Српски језик|српском језику]] у периоду између две доделе. Награда се састоји од новчаног износа у противвредности 2500 еура и дипломе.
Жири који је основала Скупштина општине Кикинда доделио је награду следећим писцима:
Жири који је основала Скупштина општине Кикинда доделио је награду следећим писцима:



Верзија на датум 17. децембар 2014. у 23:59

Књижевна награда „Душан Васиљев“ додељује се у циљу афирмације савремене српске књижевности и као сећање и израз поштовања према делу кикиндског песника и писца Душана Васиљева.[1]

Душан Васиљев, кикиндски песник

Одлука о успостављању награде

Одлуком Културно просветне заједнице Кикинде 1997. године основана је Награда Душан Васиљев као сећање на дело и значај песника који је рођен у Кикинди 1900. године, јуна месеца. Васиљев је живео само 24 године, постигавши да буде један од најзначајнијих српских модерних песника, тј. песника експресионистичке идеологије.

Награда у периоду од 1997. до 2001.

До 2001. године награда је додељивана на општинском нивоу, ствараоцима у култури уопште, од доприноса у фолклору, позоришту, аматеризму до заслуга у у књижевности. Награда од 1997. године валоризује доприносе савремене поезије и прозе на целокупном српском језичком простору, тј. оних жанрова које је заступао сам писац. Жири који је основала КПЗ доделио је награду следећим писцима:

Награда у периоду од 2009.

После прекида од неколико година одлуком Скупштине општине Кикинда награда је поново успостављена 2009. године. По новом Правилнику награда се додељује за најбољу песничку или прозну књигу савременог аутора која је објављена на српском језику у периоду између две доделе. Награда се састоји од новчаног износа у противвредности 2500 еура и дипломе. Жири који је основала Скупштина општине Кикинда доделио је награду следећим писцима:

Референце