Авен и јазопас у Земљи Ваука — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
м Fix URL prefix
Ред 42: Ред 42:
== Спољашње везе ==
== Спољашње везе ==


* [http://http://www.laguna.rs/n357_knjiga_aven_i_jazopas_u_zemlji_vauka_laguna.html/ Aven i jazopas u Zemlji Vauka na sajtu izdavača] {{sr}}
* [http://www.laguna.rs/n357_knjiga_aven_i_jazopas_u_zemlji_vauka_laguna.html/ Aven i jazopas u Zemlji Vauka na sajtu izdavača] {{sr}}


[[Категорија:Романи 2003.]]
[[Категорија:Романи 2003.]]

Верзија на датум 14. јануар 2015. у 23:29

Авен и јазопас у Земљи Ваука
Ориг. насловАвен и јазопас у Земљи Ваука
АуторУрош Петровић
ЗемљаСрбија
Језиксрпски језик (оригинал)
Издавање
ИздавачАуторско издање 2003. Лагуна 2005.
Датум2003.
Број страница294
Тип медијамеки повез
Класификација
ISBN?978-86-7436-376-8

Авен и јазопас у Земљи Ваука је књига Уроша Петровића, објављена као ауторско издање 2003. године, а у издавачкој кући Лагуна крајем почетком јануара 2005. године. Роман припада жанру епске фантастике. Радња романа прати епску, иницијацијску авантуру дечака Авена у детаљно измаштаном свету Гондване. Петровић је и аутор илустрација унутар књиге.

Рецепција дела

Др Љиљана Пешикан-Љуштановић је у поговору, између осталог, написала: "Петровић приповеда промишљено, јасно, прегледно и прецизно, обликујући узбудљив и привлачан роман у коме духовитост, особена мисаоност и ненаметљива, али топла емотивност остварују драгоцену противтежу узбудљивој и напетој радњи. Слика копнених китова који певају пролазећи океаном траве и слика људске војске која на китовим прелази пустињу, спада тако у најупечатљивије сцене романа које трајно богате ризницу виртуелних слика епске фантастике и њених читалаца."

Др Зоран Живковић је у рецензији написао: "Ако вам је Урош Петровић познат као изузетно интелигентан човек, онда сте упућени само у пола истине о њему. Ево прилике да, прочитавши његову чудесну повест о Авену, дознате и другу половину - зашто је он такође мајстор древне и отмене уметности фантастичног."

Др Јован Љуштановић је у рецензији написао: "То је пут кроз велики и сложен свет и, истовремено, пут иницијације. Не памтимо да је код нас неко пре Уроша Петровића створио тако развијен фантастични свет, са толико необичних земаља и бића..."

Марина Токин: "Роман Уроша Петровића Авен и јазопас у Земљи Ваука, најлакше би било дефинисати као прво дело епске фантастике за децу домаћег аутора, међутим оваква одредница неправедно би наметнула жанровски оквир роману сужавајући га стилски, али и тематски, те ограничавајући поље сазнања кроз која се роман креће."

Роман Авен и јазопас у Земљи Ваука предмет је више научних радова из књижевности и по мишљењу многих проучавалаца литературе, први је прави роман епске фантастике на српском језику.

Спољашње везе