Родинија — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мНема описа измене
Нема описа измене
Ред 1: Ред 1:
'''Родина''' (({{Јез-рус|родина}}, постојбина) у геолошкој терминологији односи се на један од најстаријих познатих суперконтинената, који је садржао већину тадашњег Земљиног копна. Палеомагнетски докази обезбеђују наговештај о палеогеографској ширини појединачних формација, али не и њиховој палеогеографској дужини, које су геолози корелисали поредећи делове сличних стратума, који су данас често веома распршени по свету.
'''Родина''' ({{Јез-рус|родина}}, постојбина) у геолошкој терминологији односи се на један од најстаријих познатих суперконтинената, који је садржао већину тадашњег Земљиног копна. Палеомагнетски докази обезбеђују наговештај о палеогеографској ширини појединачних формација, али не и њиховој палеогеографској дужини, које су геолози корелисали поредећи делове сличних стратума, који су данас често веома распршени по свету.


{{клица-геол}}
{{клица-геол}}

Верзија на датум 22. јул 2007. у 18:22

Родина (рус. родина, постојбина) у геолошкој терминологији односи се на један од најстаријих познатих суперконтинената, који је садржао већину тадашњег Земљиног копна. Палеомагнетски докази обезбеђују наговештај о палеогеографској ширини појединачних формација, али не и њиховој палеогеографској дужини, које су геолози корелисали поредећи делове сличних стратума, који су данас често веома распршени по свету.