Атлон — разлика између измена

Координате: 53° 25′ 26″ С; 7° 56′ 25″ З / 53.4239° С; 7.9402° З / 53.4239; -7.9402
С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Бот: исправљена преусмерења; козметичке измене
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 30: Ред 30:


== Природни услови ==
== Природни услови ==
Град Атлон се налази у средишњем делу [[Ирска (острво)|ирског острва]] и [[Република Ирска|Републике Ирске]]. Град већим, средишњим и источним делом припада покрајини [[Ленстер]] ([[Вестмид (округ)|округ Вестмид]]), а мањим, западним покрајини [[Конот]] ([[Роскомон (округ)|округ Роскомон]]). Дате делове дели река [[Шенон (река)|Шенон]]. Атлон се често назива и „главним градом средишње Ирске“, пошто се налази готово у географском средишту државе, које се налази пар километара северозападно од града.
Град Атлон се налази у средишњем делу [[ирска|ирског острва]] и [[Република Ирска|Републике Ирске]]. Град већим, средишњим и источним делом припада покрајини [[Ленстер]] ([[Вестмид (округ)|округ Вестмид]]), а мањим, западним покрајини [[Конот]] ([[Роскомон (округ)|округ Роскомон]]). Дате делове дели река [[Шенон (река)|Шенон]]. Атлон се често назива и „главним градом средишње Ирске“, пошто се налази готово у географском средишту државе, које се налази пар километара северозападно од града.
Град је удаљен 120 километара западно од [[Даблин]]а.
Град је удаљен 120 километара западно од [[Даблин]]а.

Верзија на датум 17. јануар 2015. у 22:27

Атлон
енгл. Athlone, ир. Baile Átha Luain
приобаље у Атлону
Грб
Грб
Административни подаци
Држава Република Ирска
ПокрајинаЛенстер, Конот
ОкругВестмид, Роскомон
Становништво
Становништво
 — 6.958
Агломерација16.834
Географске карактеристике
Координате53° 25′ 26″ С; 7° 56′ 25″ З / 53.4239° С; 7.9402° З / 53.4239; -7.9402
Апс. висина40 m
Атлон на карти Ирске
Атлон
Атлон
Атлон на карти Ирске
Позивни број+353 44
Регистарска ознакаWH
Веб-сајт
athlone.ie

Атлон (енгл. Athlone, ир. Baile Átha Luain) је град у Републици Ирској, у средишњем делу државе. Град је већим делом у саставу округа Вестмид, али својим мањим делом припада округу Роскомону.

Атлон се често назива и „главним градом средишње Ирске“, пошто се налази готово у географском средишту државе.

Природни услови

Град Атлон се налази у средишњем делу ирског острва и Републике Ирске. Град већим, средишњим и источним делом припада покрајини Ленстер (округ Вестмид), а мањим, западним покрајини Конот (округ Роскомон). Дате делове дели река Шенон. Атлон се често назива и „главним градом средишње Ирске“, пошто се налази готово у географском средишту државе, које се налази пар километара северозападно од града.

Град је удаљен 120 километара западно од Даблина.

Атлон је смештен у равничарском подручју средишње Ирске. Град се развио на реци Шенон. Надморска висина средишњег дела града је око 40 метара.

Клима: Клима у Атлону је умерено континентална са изразитим утицајем Атлантика и Голфске струје. Стога град одликује блага и веома променљива клима.

Историја

Подручје Атлона било насељено већ у време праисторије. У раном средњем веку ово место је било место замка и моста преко реке. Дато подручје је освојено од стране енглеских Нормана у крајем 12. века, али је обичај одржавања сабора и сусрета опстао још пар векова. У вези са тим на датом месту се образовало трговиште, а потом и насеље.

Током 16. и 17. века Атлон је учествовао у бурним временима око борби за власт над Енглеском. Ово је оштетило градску привреду. Међутим, прави суноврат привреде града десио се средином 19. века у време ирске глади.

Атлон је од 1921. године у саставу Републике Ирске. Постојао је предлог да се због средишњег положаја у држави овде из Даблина пресели нова престоница државе. Опоравак града започео је тек последњих деценија, када је Атлон поново забележио нагли развој и раст.

Становништво

Према последњим проценама из 2011. године. Атлон је имао око 7 хиљада становника у граду и 16 хиљада у широј градској зони. Последњих година број становника у граду се повећава.

Привреда

Атлон је историјски познат као занатско и трговачко средиште, али се последњих деценија овде развила индустрија. предњаче савремене гране индустрије - производња лекова, електронске и болничке опреме. Снажна подршка датом сектору је и постојање бројних високообразовних установа и завода.

Збирка слика

Спољашње везе