Генерација 5 — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
Ред 71: Ред 71:
[[Категорија:Рок групе из Србије]]
[[Категорија:Рок групе из Србије]]
[[Категорија:Мејнстрим групе из Србије]]
[[Категорија:Мејнстрим групе из Србије]]
[[Категорија:Хард рок групе из Србије]]
[[Категорија:Музичка сцена бивше СФРЈ]]
[[Категорија:Музичка сцена бивше СФРЈ]]
[[Категорија:Музичке групе из Београда]]
[[Категорија:Музичке групе из Београда]]

Верзија на датум 17. фебруар 2015. у 17:17

Генерација 5
Музички рад
Активни период1977—1982. и 1992—данас
Оснивање1977. (Београд)
Жанррок, хард рок
Издавачка кућаПГП-РТБ, ПГП-РТС
Чланови
Садашњи члановиДејан Најдановић
Драган Јовановић
Милош Стојисављевић
Драган Илић
Бивши члановиЈован Рашић
Душан Петровић
Горан Милошевић
Ђорђе Давид
Зоран Радовановић
Драган Пањак
Слободан Ђорђевић

Генерација 5 је југословенска и српска рок група.

Историјат групе

1977–1982.

Група је основана у Београду средином 1977. године. Прву поставу су чинили клавијатуриста Драгољуб Илић, бубњар Бобан Ђорђевић, певач Јован Рашић, гитариста Драган Јовановић Крле и басиста Душан Петровић. На првим сингловима из 1978. и 1979. године група је свирала хард рок са утицајем џез рока, а са доласком новог певача Горана Милошевића, рођеног брата познате певачице Слађане Милошевић, постепено су се окренули комерцијалнијем звуку. На јесен 1979. године објавили су и трећи сингл са којег се издваја њихов највећи хит Ти само буди довољно далеко. Први запаженији наступ имали су на фестивалу у Опатији 1979. године, где су награђени за најбоље коришћење фолклорних мотива.

Прва плоча Генерација 5 изашла је 1980. године, а друга Дублер две године касније. Из овог периода остали су хитови Долазим за пет минута,(текст написао Бора Ђорђевић) Ти и ја, Дублер итд. Њихова музика је коришћена у филму Зорана Чалића Дошло доба да се љубав проба из 1980. године. Група је престала са радом 1982. године.

Током паузе музички најактивнији остао је клавијатуриста Драган Илић. Радио је у ПГП РТБ и сарађивао са познатим музичарима попут Жељка Бебека и Слађане Милошевић. Компоновао је песму За милион година у оквиру YU рок мисије. Добио је више музичких награда. Милошевић је неко време био у групи Mama Co Co, Јовановић је радио као студијски музичар а Петровић и Ђорђевић су се одселили у САД.

Од 1992.

Десет година касније група је обновила рад. Нову поставу су чинили, поред Илића и Јовановића, басиста Милош Стојисављевић Цајгер (који је претходно крајем 70-их једно време мењао Петровића), бубњар Зоран Радовановић Баки и певач и глумац Ђорђе Давид Николић. Године 1994. објавили су компилацијски албум на којем се налазила и нова песма Најјачи остају са којом су доживели велики успех. Ова компилација, заједно са коцертним албумом Unplugged & Live вратила их је у жижу интересовања тадашње српске рок сцене. Повратнички албум Свет је твој изашао је 1997. године, са хитовима као што су Ритам додира, Шта ћемо сад нас двоје, Поведи ме у ноћ и Носи је кошава. Ђорђе Давид је напустио групу 2000. године и посветио се самосталној каријери, а нови певач постао је Драган Пањак. Те године објавили су компилацију балада Помоли се још једном, а насловна песма биле је и једина коју је Пањак снимио са групом. На последњем студијском албуму Енергија из 2006. године певач је био Дејан Најдановић Најда, претходно члан групе Смак.

Дискографија

Студијски албуми
  • Генерација 5 (ПГП РТБ, 1980)
  • Дублер (ПГП РТБ, 1982)
  • Свет је твој (ПГП РТС, 1997)
  • Енергија (ПГП РТС, 2006)
Компилацијски албуми
  • Генерација 5: Најјачи остају 1978–1994. (ПГП РТС, 1994)
  • Помоли се још једном... и друге баладе (ПГП РТС, 2000)
Концертни албуми
  • Unplugged & Live (Active Time, 1995)
Синглови
  • Нови живот/Изгубљени сан (ПГП РТБ, 1978)
  • Свему дође крај/Ноћни мир (ПГП РТБ, 1979)
  • Уморан од свега/Ти само буди довољно далеко (ПГП РТБ, 1979)
  • Спакуј се пожури/Само лажи (ПГП РТБ, 1981)
Соло албуми

Ђорђе Давид:

  • Балкан (1995)

Литература

Спољашње везе