Комунистичка партија (Србија) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
мања измена
мања измена
Ред 48: Ред 48:


== Историја ==
== Историја ==
Основана је на оснивачком конгресу у Београду, 28. новембра 2010. године, уједињењем 2 мале организације, НКПС и Социјал-демократа из Новог Сада. Првобитне партије које су чиниле КП су недуго затим напустиле Јошку Броза. Њен председник је [[Јосип Јошка Броз]], унук некадашњег доживотног председника [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|СФРЈ]] и [[Савез комуниста Југославије|СКЈ]] [[Јосип Броз Тито|Јосипа Броза Тита]], генерални секретар је [[Светлана Јелић Чукурановић]]. Једина је званично регистрована комунистичка политичка партија у Републици Србији, по новом [[Закон о политичким странкама|закону о политичким странкама]], са скупљених 12.000 потписа грађана. Сматра се настављачем идеологије КПЈ и СКЈ и поштовању тековина [[Народноослободилачка борба народа Југославије|НОБ-а]] и улоге комуниста у истом. Ради на уједињењу свих левичарских снага у јаку организацију, која је способна да промени тренутни систем у држави.
Основана је на оснивачком конгресу у Београду, 28. новембра 2010. године, уједињењем 2 мале организације, НКПС и Социјал-демократа из Новог Сада. Првобитне партије које су чиниле КП су недуго затим напустиле Јошку Броза. На првом конгресу Комунистичке партије у [[Београд]]у који је одржан [[20. децембра]] [[2014]]. године у просторијама [[СУБНОР Србије|СУБНОР-а Србије]] у Београду, званично је њен оснивач и дотадашњи председник партије [[Јосип Јошка Броз]] поново изабран за председника партије. Јосип Јошка Броз је унук некадашњег доживотног председника [[Социјалистичка Федеративна Република Југославија|СФРЈ]] и [[Савез комуниста Југославије|СКЈ]] [[Јосип Броз Тито|Јосипа Броза Тита]], генерални секретар је [[Светлана Јелић Чукурановић]]. Једина је званично регистрована комунистичка политичка партија у Републици Србији, по новом [[Закон о политичким странкама|закону о политичким странкама]], са скупљених 12.000 потписа грађана. Сматра се настављачем идеологије КПЈ и СКЈ и поштовању тековина [[Народноослободилачка борба народа Југославије|НОБ-а]] и улоге комуниста у истом. Ради на уједињењу свих левичарских снага у јаку организацију, која је способна да промени тренутни систем у држави.


== Организација ==
== Организација ==

Верзија на датум 19. фебруар 2015. у 04:37

Шаблон:Политичка партија 4

Датотека:Josip Joška Broz.jpg
Јосип Јошка Броз Председник и оснивача Комунистичке партије.

Комунистичка партија — Јосип Броз (скраћено КП) је опозициона ванпарламентарна политичка партија у Србији.

Историја

Основана је на оснивачком конгресу у Београду, 28. новембра 2010. године, уједињењем 2 мале организације, НКПС и Социјал-демократа из Новог Сада. Првобитне партије које су чиниле КП су недуго затим напустиле Јошку Броза. На првом конгресу Комунистичке партије у Београду који је одржан 20. децембра 2014. године у просторијама СУБНОР-а Србије у Београду, званично је њен оснивач и дотадашњи председник партије Јосип Јошка Броз поново изабран за председника партије. Јосип Јошка Броз је унук некадашњег доживотног председника СФРЈ и СКЈ Јосипа Броза Тита, генерални секретар је Светлана Јелић Чукурановић. Једина је званично регистрована комунистичка политичка партија у Републици Србији, по новом закону о политичким странкама, са скупљених 12.000 потписа грађана. Сматра се настављачем идеологије КПЈ и СКЈ и поштовању тековина НОБ-а и улоге комуниста у истом. Ради на уједињењу свих левичарских снага у јаку организацију, која је способна да промени тренутни систем у држави.

Организација

На челу партије је Председник, а следећи по хијерархији је Генерални секретар, партијом руководи Централни комитет. Партија је подељена по комитетима, један комитет чини минимално 5 чланова, комитетима управљају Комитетски секретари. Постоји и омладинска организација у склопу партије под именом Комунистичка омладина Србије. Чланом КП може постати сваки пунолетни грађанин.

Деловање

Веома је активна од свог оснивања на територији Србије, а нешто слабије у бившим југословенским републикама. Такође је активна у међународном комунистичком покрету и организује разне акције и петиције, као нпр. за ослобађање петорице кубанаца. Основни програмски циљеви КП су: социјална правда, враћање достојанства ђацима, студентима, радницима, пензионерима, пољопривредницима, војсци, полицији и правосуђу, програм повратка средње класе, без обзира на религијско и национално опредељење, преиспитивање приватизације и њеног поштовања, као и борба против корупције и криминала, програм ширења породице и спречавања беле куге, сарадња са свим земљама и народима који то желе, али без условљавања на штету достојанства нашег народа, спајање са свим комунистичким партијама у свету, поштовање тековина антифашистичке борбе и улоге Јосипа Броза Тита, борба за начела да смо ми земља радног народа, а не појединаца или странаца.. Има разноврсне и тематски богате плакате. Партија има добре односе са амбасадорима комунистичких земаља. Делегати КП су присуствовали XV Конгресу КПРФ. Тада Генадиј Зјуганов постаје почасни члан КП. Деловање КП темељи се на програму и статуту партије.

Чланство у међународним организацијама

КП тренутно није члан ниједне међународне организације, има у плану поднети захтев за чланство у партији европске левице.

Избори

Датотека:Joska Broz sa Gadafijem.jpg
Председник КП Јосип Јошка Броз са Пуковником Гадафијем

На парламентарним изборима у Србији 2012. Комунистичка партија је наступала самостално са кандидатом Јосипом Јошком Брозом и за њу је гласало 28.977 грађана или 0,74% гласова и није успела да уђе у парламент. По истраживању руске агенције "Inside", КП је требала освојити 3,94% гласова[1].

Комунистичка партије нашла се на изборној листи Црногорска партија - Јосип Броз на вандредним парламентарним изборима 2014. године носилац изборне листе био је Јошка Броз, али на овим изборима Комунистичка партија није успела да уђе у парламент.

Референце

Спољашње везе