Босанци — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 6: Ред 6:
Термин се појављује у издању „[[Српски рјечник|Српског рјечника]]“ [[Вук Стефановић Караџић|Вука Караџића]] из [[1852]]. <ref name=Српски рјечник>[http://books.google.ba/books?id=58oGAAAAQAAJ&hl=sr&pg=PT12&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false Српски рјечник]</ref> и поистовјећује се са појмовима ''Босанлија'' и ''[[Бошњак]]''.
Термин се појављује у издању „[[Српски рјечник|Српског рјечника]]“ [[Вук Стефановић Караџић|Вука Караџића]] из [[1852]]. <ref name=Српски рјечник>[http://books.google.ba/books?id=58oGAAAAQAAJ&hl=sr&pg=PT12&redir_esc=y#v=onepage&q&f=false Српски рјечник]</ref> и поистовјећује се са појмовима ''Босанлија'' и ''[[Бошњак]]''.
== Босанци као националност ==
== Босанци као националност ==
На попису из 1991. године, националност становника Босне и Херцеговине је била подељена у 5 група: Хрвати, Муслимани, Срби, Југословени и остали.<ref>http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1991/pdf/G19914013.pdf</ref> Током Пописа становништва у БиХ 2013. године, поново је постало актуелно питање националног индентитета становника Босне и Херцеговине.<ref>http://www.slobodnaevropa.org/content/popis-stanovnistva-u-bih-slobodno-izjasnjavanje-o-naciji-vjeri-i-jeziku/25089951.html</ref> Ријасет Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, 2012. године је издао проглас у коме позива Бошњаке да се на попису не изјашњавају као "Босанци, Муслимани или Херцеговци".<ref>http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1210024/Bo%C5%A1njak+ili+Bosanac%3F.html</ref> Председник Републике Српске [[Милорад Додик]] је 2013. године изјавио да Бошњаци немају право да свој језик називају босанским језиком већ бошњачким.<ref>http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1378800/Dodik%3A+Ne+postoji+bosanski+jezik.html</ref> Медији су пренели случај једног родитеља из Сарајева, који је 2014. желео да свог сина упише у матичну књигу рођених као Босанца, међутим у општини су му одговорили да новорођенчад могу бити уписана само као Срби, Хрвати, Бошњаци или остали.<ref>http://www.slobodnaevropa.org/content/faruk-prvi-sarajlija-koji-je-upisan-u-maticnu-knjigu-kao-bosanac/26805562.html</ref> Након овога ангажовао је адвоката, да би 2015. општина саопштила да не постоје законска ограничења да ико буде уписан као Босанац по националности.<ref>http://www.balkaninsight.com/rs/article/beba-pobedila-etni%C4%8Dki-podeljen-sistem-u-bih</ref> Медији су објавили да је ово прво дете које је у матичним књигама уписано као Босанац, а не као припадник једна од три конститутивна народа.<ref>http://www.source.ba/clanak/1227672223364/vijesti/-Upisan-prvi-Bosanac-u-maticnu-knjigu-rodjenih:-Borba-trajala-osam-mjeseci!</ref> Родитељ је изјавио да се осећа као Бошњак по етничкој припадности, и Босанац по националности, и оптужио власти у БиХ да присиљавају становништво да се дели према етничкој припадности.<ref>http://www.radiosarajevo.ba/novost/177849/kako-je-jedan-djecak-dobio-rodni-list-na-kojem-pise-da-je-bosanac-fotovideo</ref> У уставу Босне и Херцеговине, иако нема никаквих ограничења да се неко изјасни као Босанац по националности, за конститутивне народе су загарантована нека права која нису загарантована за "''остале''", што укључује и оне који се према својој националности изјашњавају као Босанци. Тако на пример [[Председништво Босне и Херцеговине]], чине три члана од којих су два са територије Федерације БиХ, који је хрватске и бошњачке националности, и један са територије Републике Српске који је српске националности, док они који се према националности изјашњавају као Босанци немају овакве привилегије.<ref>http://www.ccbh.ba/public/down/USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_bos.pdf</ref>
На попису из 1991. године, националност становника Босне и Херцеговине је била подељена у 5 група: Хрвати, Муслимани, Срби, Југословени и остали.<ref>http://pod2.stat.gov.rs/ObjavljenePublikacije/G1991/pdf/G19914013.pdf</ref> Током Пописа становништва у БиХ 2013. године, поново је постало актуелно питање националног индентитета становника Босне и Херцеговине.<ref>http://www.slobodnaevropa.org/content/popis-stanovnistva-u-bih-slobodno-izjasnjavanje-o-naciji-vjeri-i-jeziku/25089951.html</ref> Ријасет Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, 2012. године је издао проглас у коме позива Бошњаке да се на попису не изјашњавају као "Босанци, Муслимани или Херцеговци".<ref>http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1210024/Bo%C5%A1njak+ili+Bosanac%3F.html</ref> Председник Републике Српске [[Милорад Додик]] је 2013. године изјавио да Бошњаци немају право да свој језик називају босанским језиком већ бошњачким.<ref>http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/11/Region/1378800/Dodik%3A+Ne+postoji+bosanski+jezik.html</ref> Медији су пренели случај једног родитеља из Сарајева, који је 2014. желео да свог сина упише у матичну књигу рођених као Босанца, међутим у општини су му одговорили да новорођенчад могу бити уписана само као Срби, Хрвати, Бошњаци или остали.<ref>http://www.slobodnaevropa.org/content/faruk-prvi-sarajlija-koji-je-upisan-u-maticnu-knjigu-kao-bosanac/26805562.html</ref> Након овога ангажовао је адвоката, да би 2015. општина саопштила да не постоје законска ограничења да ико буде уписан као Босанац по националности.<ref>http://www.balkaninsight.com/rs/article/beba-pobedila-etni%C4%8Dki-podeljen-sistem-u-bih</ref> Медији су објавили да је ово прво дете које је у матичним књигама уписано као Босанац, а не као припадник једна од три конститутивна народа.<ref>http://www.source.ba/clanak/1227672223364/vijesti/-Upisan-prvi-Bosanac-u-maticnu-knjigu-rodjenih:-Borba-trajala-osam-mjeseci!</ref> Родитељ је изјавио да се осећа као Бошњак по етничкој припадности, и Босанац по националности, и оптужио власти у БиХ да присиљавају становништво да се дели према етничкој припадности.<ref>http://www.radiosarajevo.ba/novost/177849/kako-je-jedan-djecak-dobio-rodni-list-na-kojem-pise-da-je-bosanac-fotovideo</ref> У уставу Босне и Херцеговине, иако нема никаквих ограничења да се неко изјасни као Босанац по националности, за конститутивне народе су загарантована нека права која нису загарантована за "''остале''", што укључује и оне који се према својој националности изјашњавају као Босанци. Тако на пример [[Председништво Босне и Херцеговине]], чине три члана од којих су два са територије Федерације БиХ, који су хрватске и бошњачке националности, и један са територије Републике Српске који је српске националности, док они који се према националности изјашњавају као Босанци немају овакве привилегије.<ref>http://www.ccbh.ba/public/down/USTAV_BOSNE_I_HERCEGOVINE_bos.pdf</ref>


== Израз Босанац у другим земљама ==
== Израз Босанац у другим земљама ==

Верзија на датум 21. фебруар 2015. у 00:21

Географска граница регија Босне и Херцеговине у Босни и Херцеговини, према 2. издању енциклопедије Југославије.[1]

Босанци, Босанац, Босанка је регионални термин који је у активној употреби у српском, хрватском, бошњачком и словеначком језику, а њиме се означавају становници са територије Босне и Херцеговине који могу бити Срби, Хрвати, Бошњаци (до скора Муслимани), као и припадници других народа који живе у Босни и Херцеговини. Претежно се користи за означавање становника географске области Босна, а зависно од контекста може се односити и на све становнике Босне и Херцеговине.

Термин се појављује у издању „Српског рјечникаВука Караџића из 1852. Грешка код цитирања: Неважећи параметар у ознаци <references> и поистовјећује се са појмовима Босанлија и Бошњак.

Босанци као националност

На попису из 1991. године, националност становника Босне и Херцеговине је била подељена у 5 група: Хрвати, Муслимани, Срби, Југословени и остали.[2] Током Пописа становништва у БиХ 2013. године, поново је постало актуелно питање националног индентитета становника Босне и Херцеговине.[3] Ријасет Исламске заједнице у Босни и Херцеговини, 2012. године је издао проглас у коме позива Бошњаке да се на попису не изјашњавају као "Босанци, Муслимани или Херцеговци".[4] Председник Републике Српске Милорад Додик је 2013. године изјавио да Бошњаци немају право да свој језик називају босанским језиком већ бошњачким.[5] Медији су пренели случај једног родитеља из Сарајева, који је 2014. желео да свог сина упише у матичну књигу рођених као Босанца, међутим у општини су му одговорили да новорођенчад могу бити уписана само као Срби, Хрвати, Бошњаци или остали.[6] Након овога ангажовао је адвоката, да би 2015. општина саопштила да не постоје законска ограничења да ико буде уписан као Босанац по националности.[7] Медији су објавили да је ово прво дете које је у матичним књигама уписано као Босанац, а не као припадник једна од три конститутивна народа.[8] Родитељ је изјавио да се осећа као Бошњак по етничкој припадности, и Босанац по националности, и оптужио власти у БиХ да присиљавају становништво да се дели према етничкој припадности.[9] У уставу Босне и Херцеговине, иако нема никаквих ограничења да се неко изјасни као Босанац по националности, за конститутивне народе су загарантована нека права која нису загарантована за "остале", што укључује и оне који се према својој националности изјашњавају као Босанци. Тако на пример Председништво Босне и Херцеговине, чине три члана од којих су два са територије Федерације БиХ, који су хрватске и бошњачке националности, и један са територије Републике Српске који је српске националности, док они који се према националности изјашњавају као Босанци немају овакве привилегије.[10]

Израз Босанац у другим земљама

У другим земљама израз Босанац се користи као демоним за становника државе БиХ, а због сличности именице Босанац и Бошњак, понекад може доћи до забуне.

Референце

Литература

Спољашње везе