Војислав Ракоњац Кокан — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
допуна података од стране савременика који га је познавао
м исправка грешке
Ред 15: Ред 15:
| супружник =
| супружник =
}}
}}
'''Војислав Ракоњац „Кокан“''' ([[Струга]], [[1. април]] [[1935]] — [[Београд]] [[12. јун]] [[1969]]) је био [[Срби|српски]] [[филм]]ски [[режисер]]. Потекао је из [[Кино клуба Београд|Кино клуб Београд]] и био бард истог. Бавио се педагогијом, држао је у рукама камеру и сам снимао, монтирао филмове, несебично помагао другима као саветник или асиситент и писао сценарија, једном речју ренесансни човек. Интересантан је његов излет на [[Телевизију Београд|Радио-телевизија Србије]] где је урадио занимљиви серијал за децу „Лаку ноћ, децо“ са глумицом [[Миленом Дравић|Милена Дравић]]. Кокан Ракоњац је био слика и прилика правих београдских момака; наизглед врло груб, привлачан за девојке али потпуни занесењак за филм. Био је у центру тадашње [[бомештине|Боем]]. Познавао је из света уметности свакога ко је требало да се познаје и са сваким је умео да успостави контакт.
'''Војислав Ракоњац „Кокан“''' ([[Струга]], [[1. април]] [[1935]] — [[Београд]] [[12. јун]] [[1969]]) је био [[Срби|српски]] [[филм]]ски [[режисер]]. Потекао је из [[Кино клуб Београд|Кино клуба Београд]] и био бард истог. Бавио се педагогијом, држао је у рукама камеру и сам снимао, монтирао филмове, несебично помагао другима као саветник или асиситент и писао сценарија, једном речју ренесансни човек. Интересантан је његов излет на [[Радио-телевизија Србије|Телевизију Београд]] где је урадио занимљиви серијал за децу „Лаку ноћ, децо“ са глумицом [[Милена Дравић|Миленом Дравић]]. Кокан Ракоњац је био слика и прилика правих београдских момака; наизглед врло груб, привлачан за девојке али потпуни занесењак за филм. Био је у центру тадашње [[Боем|бомештине]]. Познавао је из света уметности свакога ко је требало да се познаје и са сваким је умео да успостави контакт.


== Филмографија ==
== Филмографија ==

Верзија на датум 5. март 2015. у 20:10

Војислав Ракоњац Кокан
Војислав Ракоњац Кокан
Лични подаци
Пуно имеВојислав Ракоњац
Друга именаКокан Ракоњац
Датум рођења1. април 1935.
Место рођењаСтруга
Датум смрти12. јун 1969.
Место смртиБеоград, СФРЈ
Занимањережисер и сценариста
Веза до IMDb-а

Војислав Ракоњац „Кокан“ (Струга, 1. април 1935Београд 12. јун 1969) је био српски филмски режисер. Потекао је из Кино клуба Београд и био бард истог. Бавио се педагогијом, држао је у рукама камеру и сам снимао, монтирао филмове, несебично помагао другима као саветник или асиситент и писао сценарија, једном речју ренесансни човек. Интересантан је његов излет на Телевизију Београд где је урадио занимљиви серијал за децу „Лаку ноћ, децо“ са глумицом Миленом Дравић. Кокан Ракоњац је био слика и прилика правих београдских момака; наизглед врло груб, привлачан за девојке али потпуни занесењак за филм. Био је у центру тадашње бомештине. Познавао је из света уметности свакога ко је требало да се познаје и са сваким је умео да успостави контакт.

Филмографија

Година Филм
1969 Зазидани
1968 Пре истине
1967 Дивље семе
1967 Немирни
1966 Лаку ноћ, децо
1966 Поподне једног пауна
1965 Клаксон
1964 Издајник
1964 Сузе
1966 Лаку ноћ, децо
1963 Бела мистерија
1963 Град (Љубав)
1963 Пахуљица
1962 Капи, воде, ратници
1962 Круг
1960 Зид
1958 Снови на ветру
1957 Бела марамица

Спољашње везе