Џон Касаветес — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: уклоњен шаблон: Link GA
м Бот: уклоњен шаблон: Link FA
Ред 39: Ред 39:
[[Категорија:Амерички сценаристи]]
[[Категорија:Амерички сценаристи]]
[[Категорија:Амерички редитељи]]
[[Категорија:Амерички редитељи]]

{{Link FA|fr}}

Верзија на датум 24. март 2015. у 23:22

Џон Касаветес
Датум рођења(1929-Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.-9)Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.. Погрешан унос за неопходни параметар 1, месец! 1929.Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.Грешка у изразу: неочекивани оператор „<“Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.
Место рођењаЊујорк
 САД
Датум смртиГрешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.. Погрешан унос за неопходни параметар 1, месец! 1989.(1989-Грешка у изразу: неочекивани оператор „<“-3) (Грешка: Need valid year, month, dayКатегорије:Грешке у годинама год.)Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.Грешка у изразу: неочекивани оператор „<“Грешка у изразу: непознати интерпункцијски карактер „[“.
Место смртиЛос Анђелес, Калифорнија
 САД

Џон Николас Касаветес (енгл. John Cassavetes; Њујорк, 9. децембар 1929Лос Анђелес, 3. фебруар 1989) био је амерички глумац, филмски режисер и сценариста. Глумио је у многобројним холивудским филмовима, међу којима су најпознатији Розмарина беба (1968) и Дванаест жигосаних (1967). Касаветес је такође био пионир америчког независног филма, пишући и режирајући прегршт филмова, које је у великом броју делимично и сам финансирао а у којима је патентирана употреба импровизације и релистичног cinéma vérité стила. Студирао је глуму код Дона Ричардсона, користећи глумачку технику која се заснива на тзв. мишићној меморији.[1][2]

Референце

  1. ^ Brennan, Sandra. „Don Richardson”. amctv.com. Приступљено 9. 7. 2012. 
  2. ^ Schlosberg III, Richard. „Don Richardson; Director, Acting Teacher”. Los Angeles Times. Приступљено 9. 7. 2012.