Галиција (аутономна заједница) — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Мења: tl:Galisya
м Бот Додаје: lij:Galissia, ms:Galicia
Ред 73: Ред 73:
[[lad:Galizia]]
[[lad:Galizia]]
[[lb:Galicien]]
[[lb:Galicien]]
[[lij:Galissia]]
[[mi:Galicia]]
[[mi:Galicia]]
[[ms:Galicia]]
[[nah:Galixia]]
[[nah:Galixia]]
[[nl:Galicië (Spanje)]]
[[nl:Galicië (Spanje)]]

Верзија на датум 5. август 2007. у 00:41

Шаблон:Шпанска аутономна покрајина Галиција (шп. Galicia, гал. Galiza или Galicia) је аутономна покрајина у Шпанији, смештена на крајњем северозападу Пиринејског полуострва. Налази се на обали Атлантског океана, граничи на југу са Португалом, на истоку са Астуријом и Кастиљом и Леоном.

Галицији такође припадају архипелаг Киес (ког чине острва Фаро, Монтеагудо и Сан Мартино), архипелаг Онс (ког чине острва Онс и Онза), и архипелаг Салвора (ког чине острва Салвора, Вионта и Сагрес), као и друга острва као Кортегада, Ароса, Сисаргас, и Малвеирас; већина припада Националном парку Атланска острва (шп. Islas Atlánticas).

Галиција се дели на четири провинције: Коруња, Луго, Оренсе и Понтеведра. Главни град је Сантијаго де Компостела. Галицијска нација је призната као историјска нација у свом Статуту аутонимије из 1981. године.

Службени језик у Галицији, поред шпанског, је и галицијски језик. Галицијски језик је веома сличан португалском језику, а према неким политички обојеним поделама чак се сврстава у португалски дијалекат.