Православна црква Светог Димитрија у Сремској Митровици — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м додана категорија Православни храмови помоћу справице HotCat
м додана категорија Историја Срема помоћу справице HotCat
Ред 56: Ред 56:
[[Категорија:Цркве у Војводини]]
[[Категорија:Цркве у Војводини]]
[[Категорија:Православни храмови]]
[[Категорија:Православни храмови]]
[[Категорија:Историја Срема]]

Верзија на датум 1. мај 2015. у 16:52

Православна црква Светог Димитрија у Сремској Митровици
Црква са тргом у првом плану
Опште информације
МестоСремска Митровица
ОпштинаСремска Митровица
Време настанка1794.
Тип културног добраСпоменик културе од великог значаја
Надлежна установа за заштитуЗавод за заштиту споменика културе
Црквени торањ са вратницама

Православна црква Светог Димитрија међу месним становништвом позната и као Нова православна црква или Велика Црква је највећи богослужбени православни храм у Сремској Митровици и један од најважнијих на подручју Срема. Црква припада Епархији сремској Српске православне цркве. Црква је данас посвећена градском заштитнику, Светом Димитрију, по коме је град добио назив. Црква је заштићена за непокретно културно добро као споменик културе од великог значаја.

Историјат

Градња нове православне цркве (данашња Велика или Саборна црква, која је првобитно била посвећена св. Стефану) започела је 1791. године, а завршена и освештана 1794. године. Црква је подигнута средствима самих православних верника. Унутрашње декорисање цркве и набавка потребног инвентара урађени су у првим деценијама 19. века. Дрворезбарске радове је извео Марко Вујатовић, дрворезбар из Сремских Карловаца (1810. г.). Само неколико година касније иконостас је радио Арса Теодоровић, најреномиранији мајстор тога времена. На иконостасу се посебно истицала икона светог Иринеја и сцена његовог погубљења. Крајем 19. века унутрашња декорација цркве је у једном пожару знатно оштећена, а обнављања која су извршена нису могла да врате некадашњи сјај иконама.

Тек недавно (од 1997. године) црква је посвећена новом светитељу, заштитнику града светом великомученику Димитрију. Последњих година извршена је и потпуна обнова цркве. Тако је приликом обележавања два века постојања храма торањ обложен новим бакарним лимом, обновљена је фасада, извршена рестаурација икона и мобилијара.

Види још

Извори

Спољашње везе