Ашкалије — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Ред 20: Ред 20:
== Види још ==
== Види још ==
* [[Матица Ашкалија]]
* [[Матица Ашкалија]]
* [[Египћани (Балкан)|Балкански Египћани]]
* [[Балкански Египћани]]
* [[Роми у Србији]]
* [[Роми у Србији]]



Верзија на датум 2. мај 2015. у 15:06

Ашкалије
Укупна популација
16.433 (2011)
Региони са значајном популацијом
углавном Урошевац, Косово Поље и Липљан
Језици
албански и српски
Религија
ислам
Сродне етничке групе
Роми

Ашкалије су етничка заједница, која претежно живи у Србији, углавном у аутономној покрајини Косово и Метохија. Већином су исламске вероисповести, а говоре албанским језиком, који чини посебан огранак индоевропске породице језика.

Распрострањеност и бројност популације

Иако су претежно настањени на Косову, део Ашкалија се, као расељена лица са Косова и Метохије, населио и у друге делове Србије, нарочито у Нови Сад, где су 1998. године основали Матицу Ашкалија, прву организацију створену са циљем очувања и неговања националне културе Ашкалија. Према попису становништва из 2002. године у Републици Србији (без Косова и Метохије) било је 584 припадника ашкалијског народа, а на попису 2011. године као Ашкалија се изјаснило 997 лица[1].Док на Космету живи 15.436 Ашкалија, према попису из 2011. године који су организовале привремене институције самопроглашене Републике Косово.

Порекло, историја и идентитет

Ашкалије су раније сматрани делом ромског народа, али су од стране државе Србије признати као посебан народ (први пут су исказани као засебна националност на попису из 2002. године).[2] Постоји више мишљења о њиховом пореклу. Према једном мишљењу, Ашкалије су потомци албанизованих косовских Рома, док су према другим тврдњама, они пореклом или из Ирана (одакле су се доселили на Балкан у 4. веку), или са подручја Палестине односно из града Ашкелона у данашњем Израелу (од чега је и настало име Ашкалија).

Роми тврде да су Ашкалије у ствари део Рома, Балкански Египћани тврде да су у ствари део њиховог народа, док саме Ашкалије сматрају да и једни и други хоће да их асимилују.

Види још

Референце

Спољашње везе

Шаблон:Етничке групе Косова и Метохије