Задужбина Иве Андрића — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м ситне измене
Ред 1: Ред 1:
'''Задужбина Иве Андрића''' се налази у улици Милутина Бојића 4 у [[Београд]]у и почела је са радом 12. марта 1976. године на темељу тестаментарне воље [[Иво Андрић|Иве Андрића]]. Прва и најважнија одредба пишчеве опоруке била је да се његова заоставштина „сачува као целина и да се, као легат односно, задужбина, намени за опште културне и хуманитарне потребе“.Задужбина Иве Андрића искључиви је носилац ауторских права за Андићева дела и једино она може дати сагласност за објављивање његових дела у нашој земљи и у иностранству.
'''Задужбина Иве Андрића''' се налази у улици Милутина Бојића 4 у [[Београд]]у и почела је са радом 12. марта 1976. године на темељу тестаментарне воље [[Иво Андрић|Иве Андрића]]. Прва и најважнија одредба пишчеве опоруке била је да се његова заоставштина „сачува као целина и да се, као легат односно, задужбина, намени за опште културне и хуманитарне потребе“.Задужбина Иве Андрића искључиви је носилац ауторских права за Андићева дела и једино она може дати сагласност за објављивање његових дела у [[Србија|Србији]] и у иностранству.


== Андрићева награда ==
== Андрићева награда ==

Верзија на датум 3. мај 2015. у 21:24

Задужбина Иве Андрића се налази у улици Милутина Бојића 4 у Београду и почела је са радом 12. марта 1976. године на темељу тестаментарне воље Иве Андрића. Прва и најважнија одредба пишчеве опоруке била је да се његова заоставштина „сачува као целина и да се, као легат односно, задужбина, намени за опште културне и хуманитарне потребе“.Задужбина Иве Андрића искључиви је носилац ауторских права за Андићева дела и једино она може дати сагласност за објављивање његових дела у Србији и у иностранству.

Андрићева награда

На основу пишчеве тестаментарне воље, почев од 1975. године, сваке године се додељује Андрићева награда за причу или збирку прича написану на српском језику.

Спомен-музеј Иве Андрића

У оквиру Задужбине Иве Андрића спада и Спомен-музеј Иве Андрића се налази у саставу Музеја града Београда и отворен је 1976. године у стану на Андрићевом венцу 8, у коме је писац живео са супругом Милицом Бабић од 1958. године.

Свеске Задужбине Иве Андрића

Од 1982. године Задужбина издаје часопис Свеске Задужбине Иве Андрића које излазе једном годишње. Ова публикација објављује непознате и непубликоване Андрићеве рукописе, преписку, научне и критичке студије о Андрићевом слојевитом делу и његовом животу, његовом духовном простору као и о времену и свету у којем је живео.

Управни одбор и филантропија

Задужбином Иве Андрића руководи Управни одбор од девет чланова, који ради без материјалне надокнаде. Чланове Управног одбора именује Српска академија наука и уметности.

Организујући научне скупове о Андрићевом делу и о различитим аспектима савремене српске књижевности, Задужбина служи најдубљим интерсима српске књижевности, уметности и културе. Велики је број дипломаца и постдипломаца који су добили стипендију Андрићеве задужбине за радове из области књижевности, а такође су као гости и стипендисти, у пишчевој Задужбини боравили и радили многобројни слависти из целога света. Уз помоћ и са препоруком Задужбине објављено је у последњих двадесет пет година велики број књига. Задужбина, такође, помаже многе културне манифестације, разне књижевне скупове, наступа као покровитељ аматерских и дечијих литерарних такмичења, учествује у акцијама помоћи школским и сиромашним библиотекама и сарађује са свим манифестацијама које обележавају успомену на Иву Андрића, као и са установама које носе његово име. Од маја 1999. године у пријатном простору баште Задужбине организују се и камерне позоришне представе.

У оквиру Задужбине постоји библиотека у којој се сабирају документи, књиге и грађа о Андрићевом животу и раду. У њој се налазе различита издања Андрићевих дела на српском и на многим светским језицима, књиге о пишчевом животу и стваралаштву, различити приручници (енциклопедије, речници, лексикони), фонд периодике, хемеротека, фототека, видеотека, архив. Задужбина пружа стручну и професионалну помоћ проучаваоцима Андрићевог дела и свима онима који су заинтересовани за Андрићево стваралаштво.

Референце