Ремон од Поатјеа — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м Разне исправке; козметичке измене
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 9: Ред 9:
== Владавина ==
== Владавина ==


Рајмунд од Поатјеа је заслужан што кнежевина Антиохија није потпала под византијску власт приликом похода цара [[Јован Комнин|Јована Комнина]] који је сматрао да на њу полаже право још од времена [[Први крсташки рат|Првог крсташког похода]]. Након [[Пад грофовије Едесе|пада грофовије Едесе]], Рајмунд је послао позив у помоћ папи [[Папа Евгеније III|Евгенију III]] који је организовао [[Други крсташки рат]].
Рајмунд од Поатјеа је заслужан што кнежевина Антиохија није потпала под византијску власт приликом похода цара [[Јован II Комнин|Јована Комнина]] који је сматрао да на њу полаже право још од времена [[Први крсташки рат|Првог крсташког похода]]. Након [[Пад грофовије Едесе|пада грофовије Едесе]], Рајмунд је послао позив у помоћ папи [[Папа Евгеније III|Евгенију III]] који је организовао [[Други крсташки рат]].


Током крсташког похода, француски краљ [[Луј VII]] боравио је у Антиохији код Рајмунда од Поатјеа на кога је био страшно љубоморан због Рајмундове љубави са [[Елеонора од Аквитаније|Елеонором Аквитанском]], женом краља Луја.
Током крсташког похода, француски краљ [[Луј VII]] боравио је у Антиохији код Рајмунда од Поатјеа на кога је био страшно љубоморан због Рајмундове љубави са [[Елеонора од Аквитаније|Елеонором Аквитанском]], женом краља Луја.
Ред 17: Ред 17:
[[Датотека:RecoveryOfRaymondOfPoitiersBody.jpg|мини|лево|Проналажење Рајмундовог мртвог тела након битке код Инаба]]
[[Датотека:RecoveryOfRaymondOfPoitiersBody.jpg|мини|лево|Проналажење Рајмундовог мртвог тела након битке код Инаба]]
Након повлачења крсташа из Свете земље, Рајмунд предузима самоубилачки поход на [[Алепо]] под [[Зенги]]јевим сином [[Нур ад Дин]]ом. Са знатно слабијом војском (око 400 витезова и 1000 пешака) напада Алепо. Турци су га опколили и убили 29. јуна 1149. године ([[Битка код Инаба]]). Према речима Виљема од Тира, сами су то скупо платили, пре смрти је Рајмунд успео да побије много турских војника. Нашли су га закопаног испод мноштва мртвих турских тела.
Након повлачења крсташа из Свете земље, Рајмунд предузима самоубилачки поход на [[Алеп]]о под [[Зенги]]јевим сином [[Нур ад Дин]]ом. Са знатно слабијом војском (око 400 витезова и 1000 пешака) напада Алепо. Турци су га опколили и убили 29. јуна 1149. године ([[Битка код Инаба]]). Према речима Виљема од Тира, сами су то скупо платили, пре смрти је Рајмунд успео да побије много турских војника. Нашли су га закопаног испод мноштва мртвих турских тела.


== Види још ==
== Види још ==

Верзија на датум 6. мај 2015. у 18:21

Рајмунд од Поатјеа (око 1115 - 29. јун 1149) био је владар кнежевине Антиохије од 1136. до 1149. године. Млађи је син Вилијама IX од Аквитаније, учесника крсташког рата 1101. године.

Долазак на власт

Рајмунд од Поатјеа прима Луја VII у Антиохији

Рајмунд од Поатјеа у Свету земљу је дошао 1135. године на позив јерусалимског краља Фулка I као муж Констанце, ћерке преминулог Боемунда II. Успео је да уз помоћ патријарха Радулфа преузме контролу над кнежевином Антиохијом од Алисе, ћерке Балдуина II. Венчање Рајмунда и Констанце обављено је у цркви Светог Јована 1136. године. Тако је Рајмунд постао владар Антиохије и то ће остати до своје смрти 1149. године. Деца из овог брака су Боемунд III од Антиохије, Марија Антиохијска и Филипа Антиохијска.

Владавина

Рајмунд од Поатјеа је заслужан што кнежевина Антиохија није потпала под византијску власт приликом похода цара Јована Комнина који је сматрао да на њу полаже право још од времена Првог крсташког похода. Након пада грофовије Едесе, Рајмунд је послао позив у помоћ папи Евгенију III који је организовао Други крсташки рат.

Током крсташког похода, француски краљ Луј VII боравио је у Антиохији код Рајмунда од Поатјеа на кога је био страшно љубоморан због Рајмундове љубави са Елеонором Аквитанском, женом краља Луја.

Смрт

Проналажење Рајмундовог мртвог тела након битке код Инаба

Након повлачења крсташа из Свете земље, Рајмунд предузима самоубилачки поход на Алепо под Зенгијевим сином Нур ад Дином. Са знатно слабијом војском (око 400 витезова и 1000 пешака) напада Алепо. Турци су га опколили и убили 29. јуна 1149. године (Битка код Инаба). Према речима Виљема од Тира, сами су то скупо платили, пре смрти је Рајмунд успео да побије много турских војника. Нашли су га закопаног испод мноштва мртвих турских тела.

Види још

Извори