Сана — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Autobot (разговор | доприноси)
м ispravke
Нема описа измене
Ред 12: Ред 12:
| извор = [[Доња Пецка]]
| извор = [[Доња Пецка]]
| ушће = [[Уна]]
| ушће = [[Уна]]
| области =
| области = [[Република Српска]]
| земље =
| земље =
| притоке =
| притоке =

Верзија на датум 11. мај 2015. у 12:16

Сана
Сана код Доњих Врбљана
Опште информације
Дужина140 km
Басен3369,4 km2
СливЦрноморски
Водоток
ИзворДоња Пецка
В. извора400 m
УшћеУна
Географске карактеристике
ОбластРепублика Српска
Река на Викимедијиној остави

Сана је ријека у сјеверозападном дијелу Босне и Херцеговине. Извире у општини Мркоњић Град, дуга је 146 км, са површином слива од 3370 км². Улијева се у ријеку Уну, код Новог Града. Легенда каже да су јој име дали још стари Латини због њеног љековитог дејства и чистоће (лат. sano, sanare = лијечити).

Сана настаје од три јака крашка врела, на висоравни код села Доња Пецка и Јасенови Потоци, и крака под именом Корана. Након отприлике 1,5 km, испод Трбовог дола, три врела се спајају у један ток.[1]

Ток

Извор—Кључ

Један од извора Сане

У доњем току, од извора па све до Кључа, Сана је веома хладна и чиста ријека. Сана се у доњем дијелу тока може окарактерисати као крашка ријека, али не у толикој мјери колико остале крашке ријеке, као нпр. Уна.

Кључ—Сански Мост

У овом дијелу тока Сана се може окарактерисати као прелазна ријека, јер током од Кључа перма Санском Мосту има све мање одлика крашке ријеке. У том дијелу тока, у мјесту Врхпоље, Сана прима своју највећу притока, ријеку Саницу која дотиче из правца Грмеча.

Сански Мост—Приједор

Од извора, до Санског Моста дужина тока износи 72 км, а разлика надморске висине је 262,52 м. Остатак пада, од Санског Моста, кроз Приједор, до Новог Града, износи 41,21 м. Од Санског Моста па даље, Сана губи све одлике крашке ријеке и поприма одлике нормалног ријечног тока.

Приједор—Нови Град

Све до Приједора, ток ријеке Сане задржава правац од југа према сјеверу. У Приједору Сана прави угао од тачно 90 степени и отиче на запад према Новом Граду. 300 m прије него што промјени ток према западу, у Сану се улијева њена десна притока Гомјеница.

До рата у БиХ, фабрика папира у Приједору, Целпак, испуштала је отпадне воде на изласку Сане из града, тако да се даљи ток ријеке, до Новог Града, сматрао загађеним. У рату и након рата, па све до данас, фабрика је угашена, а испуштање отпадних вода одвија се у много мањој мјери.

У другој половини тока између Приједора и Новог Града, Сана представља границу између два историјиска региона, Поткозарја и Подгрмеча.

На самом улазу у Нови Град налази се и ушће Сане у Уну.

Притоке

Референце

  1. ^ Пецка пуна успомена, Приступљено 9. 10. 2010.

Спољашње везе


Литература