Бартоломео Дијас — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: уклоњен шаблон: Link GA
м Бот: исправљена преусмерења
Ред 17: Ред 17:
| женски_пол =
| женски_пол =
}}
}}
'''Бартоломео Дијас ''' ({{јез-пт|Bartolomeu Dias}}; око [[1450]]. — [[29. мај]] [[1500]]) је био [[Португал|португалски]] истраживач који је [[1488]]. опловио [[Рт добре наде]]. Био је први Европљанин који је то учинио.
'''Бартоломео Дијас ''' ({{јез-пт|Bartolomeu Dias}}; око [[1450]]. — [[29. мај]] [[1500]]) је био [[португалија|португалски]] истраживач који је [[1488]]. опловио [[Рт добре наде]]. Био је први Европљанин који је то учинио.


== Експедиција око Рта добре наде ==
== Експедиција око Рта добре наде ==
Пратио је Диога де Азамбују [[1481]]. приликом експедиције у [[Златна обала (регија)|Златну обалу]]. Диас је био један од витезова на краљевском двору, надзорник краљевских складишта. Краљ [[Жоао II од Португала]] поставио га је [[10. октобра]] [[1486]]. на чело експедиције са циљем да плове око јужног краја Африке са надом да ће наћи трговачки пут до Азије. Други значајан циљ путовања био је да се нађе земља легендарног хришћанског афричког краља познатог као Презвитер Џон.
Пратио је Диога де Азамбују [[1481]]. приликом експедиције у [[Златна обала (регија)|Златну обалу]]. Диас је био један од витезова на краљевском двору, надзорник краљевских складишта. Краљ [[Жоао II од Португала]] поставио га је [[10. октобар|10. октобра]] [[1486]]. на чело експедиције са циљем да плове око јужног краја Африке са надом да ће наћи трговачки пут до Азије. Други значајан циљ путовања био је да се нађе земља легендарног хришћанског афричког краља познатог као Презвитер Џон.
[[Датотека:Bartolomeu Dias Voyage.PNG|мини|200п|лево|Пут Бартоломео Дијаса (1487/88)]]
[[Датотека:Bartolomeu Dias Voyage.PNG|мини|200п|лево|Пут Бартоломео Дијаса (1487/88)]]
Диас је најпре пловио до ушћа реке [[Конго (река)|Конго]], коју су годину дана пре тога открили [[Диого Као]] и Мартин Бехаим. После тога је пловио дуж афричке обале и ушао у [[Валвис беј]]. После 29 степени географске ширине није више видео обалу. Били су тринаест дана захвађени снажном олујом. Није ни знао кад је прошао јужније од Африке. После тога мирније време је омогућило да плове источно, па кад се није никако појавило копно, кренули су северно и искрцали су се [[3. фебруара]] [[1488]]. у заливу Мосел. Прошли су и [[Рт добре наде]] и [[Иглени рт]], а да их нису видели. Настављајући источно пловио је до Велике рибље реке. Када је постало јасно да пловидбом на север неће моћи доћи до Индије одлучили су да се врате. Рт добре наде је открио при повратку маја 1488. Вратио се у [[Лисабон]] након 16 месеци и 17 дана путовања. Истражио је око 2.300 километара дотада непознате афричке обале.
Диас је најпре пловио до ушћа реке [[Конго (река)|Конго]], коју су годину дана пре тога открили [[Диого Као]] и Мартин Бехаим. После тога је пловио дуж афричке обале и ушао у [[Валвис беј]]. После 29 степени географске ширине није више видео обалу. Били су тринаест дана захвађени снажном олујом. Није ни знао кад је прошао јужније од Африке. После тога мирније време је омогућило да плове источно, па кад се није никако појавило копно, кренули су северно и искрцали су се [[3. фебруар]]а [[1488]]. у заливу Мосел. Прошли су и [[Рт добре наде]] и [[Иглени рт]], а да их нису видели. Настављајући источно пловио је до Велике рибље реке. Када је постало јасно да пловидбом на север неће моћи доћи до Индије одлучили су да се врате. Рт добре наде је открио при повратку маја 1488. Вратио се у [[Лисабон]] након 16 месеци и 17 дана путовања. Истражио је око 2.300 километара дотада непознате афричке обале.


Бартоломео Дијас је [[1497]]. пратио [[Васко да Гама|Васка да Гаму]] у [[Индија|Индију]]. Следио је да Гаму једним бродом до [[рт Верде|рта Верде]]. Пратио је и [[Педро Алварес Кабрал|Педра Алвареса Кабрала]] на његовом путу на коме је открио [[Бразил]] [[1500]]. Умро је крај Рта добре наде, када му је брод потонуо у олуји.
Бартоломео Дијас је [[1497]]. пратио [[Васко да Гама|Васка да Гаму]] у [[Индија|Индију]]. Следио је да Гаму једним бродом до [[рт Верде|рта Верде]]. Пратио је и [[Педро Алварес Кабрал|Педра Алвареса Кабрала]] на његовом путу на коме је открио [[Бразил]] [[1500]]. Умро је крај Рта добре наде, када му је брод потонуо у олуји.

Верзија на датум 20. мај 2015. у 19:47

Бартоломео Дијас
Статуа Бартоломеа Дијаса у Источном Лондону
Датум рођења[[око 1450]].
Датум смрти(1500-05-29)29. мај 1500.

Бартоломео Дијас (порт. Bartolomeu Dias; око 1450. — 29. мај 1500) је био португалски истраживач који је 1488. опловио Рт добре наде. Био је први Европљанин који је то учинио.

Експедиција око Рта добре наде

Пратио је Диога де Азамбују 1481. приликом експедиције у Златну обалу. Диас је био један од витезова на краљевском двору, надзорник краљевских складишта. Краљ Жоао II од Португала поставио га је 10. октобра 1486. на чело експедиције са циљем да плове око јужног краја Африке са надом да ће наћи трговачки пут до Азије. Други значајан циљ путовања био је да се нађе земља легендарног хришћанског афричког краља познатог као Презвитер Џон.

Датотека:Bartolomeu Dias Voyage.PNG
Пут Бартоломео Дијаса (1487/88)

Диас је најпре пловио до ушћа реке Конго, коју су годину дана пре тога открили Диого Као и Мартин Бехаим. После тога је пловио дуж афричке обале и ушао у Валвис беј. После 29 степени географске ширине није више видео обалу. Били су тринаест дана захвађени снажном олујом. Није ни знао кад је прошао јужније од Африке. После тога мирније време је омогућило да плове источно, па кад се није никако појавило копно, кренули су северно и искрцали су се 3. фебруара 1488. у заливу Мосел. Прошли су и Рт добре наде и Иглени рт, а да их нису видели. Настављајући источно пловио је до Велике рибље реке. Када је постало јасно да пловидбом на север неће моћи доћи до Индије одлучили су да се врате. Рт добре наде је открио при повратку маја 1488. Вратио се у Лисабон након 16 месеци и 17 дана путовања. Истражио је око 2.300 километара дотада непознате афричке обале.

Бартоломео Дијас је 1497. пратио Васка да Гаму у Индију. Следио је да Гаму једним бродом до рта Верде. Пратио је и Педра Алвареса Кабрала на његовом путу на коме је открио Бразил 1500. Умро је крај Рта добре наде, када му је брод потонуо у олуји.

Значај открића

У почетку је Рту добре наде дао име Рт олуја, али касније је португалски краљ преименовао рт у Рт добре наде, јер отвара наду за трговачки пут са истоком. Откриће пролаза око Африке било је значајно јер су Европљани по први пут могли директно трговати са Индијом и осталим деловима Азије. Дотад је роба стизала преко Блиског истока и посредника. Дошло је до узлета земаља, које су се налазиле на Атлантском океану, а долази до назадовања Блиског истока и медитеранских земаља. То откриће је на тај начин изменило историју следећих векова.

Спољашње везе