Адонис — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот: исправљена преусмерења
Autobot (разговор | доприноси)
м Робот: додато {{bez_izvora}}; козметичке измене
Ред 1: Ред 1:
{{bez_izvora}}
'''Адонис''' је син [[Кипар|кипарског]] краља [[Кинира|Кинире]] и његове кћери [[Мирна (митологија)|Мире]]. Он је и бог вегетације и свега што брзо расте и умире.
'''Адонис''' је син [[Кипар|кипарског]] краља [[Кинира|Кинире]] и његове кћери [[Мирна (митологија)|Мире]]. Он је и бог вегетације и свега што брзо расте и умире.
[[Слика:Adonis Mazarin Louvre MR239.jpg|мини|Статуа Адониса у [[Лувр]]у]]
[[Датотека:Adonis Mazarin Louvre MR239.jpg|мини|Статуа Адониса у [[Лувр]]у]]


Нико му није био раван по лепоти, па се у њега заљубила богиња лепоте и [[љубав]]и [[Афродита]]. Силазила је ка Адонису на земљу, па је и из љубави према њему почела се занимати за [[лов]], што је Адонис јако волео. Чак му је и сама [[Афродита]] помагала у лову. Увек му напомињала да не лови дивље звери, говорећи како је довољно бити одважан према плашљивима, а према храбрима опасно је бити храбар. Адонису је његова мужевност бранила да слуша такве савете. Када га је једном приликом Афродита оставила самог, Адонис је отишао у лов на [[divlja svinja|вепрове]], али је то за њега било судбоносно: рањена звер га је напала и усмртила огромним [[очњаци]]ма. Када је Афродита сазнала за смрт свог вољеног, обузела је огромна туга. Проклела је [[судбина|судбину]], моћнију од [[бог]]ова, и [[плач]]ући пала на колена пред највишим богом [[Зевс]]ом. Молила га је да јој драгог врати, па макар на кратко. Зевс се сажалио над њом, па је наредио [[Хад|Хаду]], богу подземља да у [[пролеће]] пусти Адониса из свог мрачног царства на земљу, тако да Адонис само пола године остане у подземном царству, а пола године проводи са Афродитом на земљи. Природа се тада радује, облачи у зелено и цвеће, јер се Адонис враћа, а обузима је [[туга]] када се у јесен враћа у царство сена.
Нико му није био раван по лепоти, па се у њега заљубила богиња лепоте и [[љубав]]и [[Афродита]]. Силазила је ка Адонису на земљу, па је и из љубави према њему почела се занимати за [[лов]], што је Адонис јако волео. Чак му је и сама [[Афродита]] помагала у лову. Увек му напомињала да не лови дивље звери, говорећи како је довољно бити одважан према плашљивима, а према храбрима опасно је бити храбар. Адонису је његова мужевност бранила да слуша такве савете. Када га је једном приликом Афродита оставила самог, Адонис је отишао у лов на [[divlja svinja|вепрове]], али је то за њега било судбоносно: рањена звер га је напала и усмртила огромним [[очњаци]]ма. Када је Афродита сазнала за смрт свог вољеног, обузела је огромна туга. Проклела је [[судбина|судбину]], моћнију од [[бог]]ова, и [[плач]]ући пала на колена пред највишим богом [[Зевс]]ом. Молила га је да јој драгог врати, па макар на кратко. Зевс се сажалио над њом, па је наредио [[Хад]]у, богу подземља да у [[пролеће]] пусти Адониса из свог мрачног царства на земљу, тако да Адонис само пола године остане у подземном царству, а пола године проводи са Афродитом на земљи. Природа се тада радује, облачи у зелено и цвеће, јер се Адонис враћа, а обузима је [[туга]] када се у јесен враћа у царство сена.


Инцест који је претходио Адонисовом рођењу је изазвала Афродита, која је била љубоморна на [[Мирна (митологија)|Мирнину]] лепоту и утицала да се отац и ћерка споје. Кад је краљ [[Кинира]] схватио превару хтео је да убије ћерку и нерођено дете. Афродита се у међувремену покајала због свог недела и претворила девојку у стабло [[Мирта (дрво)|мирте]], мач је преполовио дрво и из њега је изишло прелепо дете Адонис. Афродита је дете сакрила и предала краљици смрти [[Персефона|Персефони]] да га чува. Кад је Адонис одрастао са Персефоном у подземљу, Афродита је затражила да јој се врати али је Персефона то одбила. Замолиле су [[Зевс|Зевса]] да донесе одлуку и он је одлучио да свакој припадне по пола године, код Персефоне Адонис је проводио зиму а пролеће и лето са Афродитом.
Инцест који је претходио Адонисовом рођењу је изазвала Афродита, која је била љубоморна на [[Мирна (митологија)|Мирнину]] лепоту и утицала да се отац и ћерка споје. Кад је краљ [[Кинира]] схватио превару хтео је да убије ћерку и нерођено дете. Афродита се у међувремену покајала због свог недела и претворила девојку у стабло [[Мирта (дрво)|мирте]], мач је преполовио дрво и из њега је изишло прелепо дете Адонис. Афродита је дете сакрила и предала краљици смрти [[Персефона|Персефони]] да га чува. Кад је Адонис одрастао са Персефоном у подземљу, Афродита је затражила да јој се врати али је Персефона то одбила. Замолиле су [[Зевс]]а да донесе одлуку и он је одлучио да свакој припадне по пола године, код Персефоне Адонис је проводио зиму а пролеће и лето са Афродитом.


Адонисово рађање и смрт симболизују смену годишњих доба.
Адонисово рађање и смрт симболизују смену годишњих доба.

Верзија на датум 12. јул 2015. у 06:02

Адонис је син кипарског краља Кинире и његове кћери Мире. Он је и бог вегетације и свега што брзо расте и умире.

Статуа Адониса у Лувру

Нико му није био раван по лепоти, па се у њега заљубила богиња лепоте и љубави Афродита. Силазила је ка Адонису на земљу, па је и из љубави према њему почела се занимати за лов, што је Адонис јако волео. Чак му је и сама Афродита помагала у лову. Увек му напомињала да не лови дивље звери, говорећи како је довољно бити одважан према плашљивима, а према храбрима опасно је бити храбар. Адонису је његова мужевност бранила да слуша такве савете. Када га је једном приликом Афродита оставила самог, Адонис је отишао у лов на вепрове, али је то за њега било судбоносно: рањена звер га је напала и усмртила огромним очњацима. Када је Афродита сазнала за смрт свог вољеног, обузела је огромна туга. Проклела је судбину, моћнију од богова, и плачући пала на колена пред највишим богом Зевсом. Молила га је да јој драгог врати, па макар на кратко. Зевс се сажалио над њом, па је наредио Хаду, богу подземља да у пролеће пусти Адониса из свог мрачног царства на земљу, тако да Адонис само пола године остане у подземном царству, а пола године проводи са Афродитом на земљи. Природа се тада радује, облачи у зелено и цвеће, јер се Адонис враћа, а обузима је туга када се у јесен враћа у царство сена.

Инцест који је претходио Адонисовом рођењу је изазвала Афродита, која је била љубоморна на Мирнину лепоту и утицала да се отац и ћерка споје. Кад је краљ Кинира схватио превару хтео је да убије ћерку и нерођено дете. Афродита се у међувремену покајала због свог недела и претворила девојку у стабло мирте, мач је преполовио дрво и из њега је изишло прелепо дете Адонис. Афродита је дете сакрила и предала краљици смрти Персефони да га чува. Кад је Адонис одрастао са Персефоном у подземљу, Афродита је затражила да јој се врати али је Персефона то одбила. Замолиле су Зевса да донесе одлуку и он је одлучио да свакој припадне по пола године, код Персефоне Адонис је проводио зиму а пролеће и лето са Афродитом.

Адонисово рађање и смрт симболизују смену годишњих доба.

Спољашње везе