Јиржи Георг Докоупил — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
Нема описа измене
м Враћене измене 2A00:1028:8380:B806:40D7:83D2:4A8B:7173 (разговор) на последњу измену корисни…
Ред 19: Ред 19:
'''Јиржи Георг Докоупил''' ({{јез-чеш|Jiri Dokoupil}}; [[3. јул]] [[1954]] [[Крнов]]) је савремени чешки уметник.
'''Јиржи Георг Докоупил''' ({{јез-чеш|Jiri Dokoupil}}; [[3. јул]] [[1954]] [[Крнов]]) је савремени чешки уметник.


Његово стваралаштво сиплифицира са [[Дадаизам|дадаизмом]] и захваљујући томе аутор неприма јединствен стил своје уметности и због тога је његово стваралађтво пуно разних експеримената и ствара слике помоћу дима свеће, сапунских мехура или помоћу понављања поља играних филмока које копира на платно. Јединствена карактеристика његових дела су сексуални набој, [[експресионизам]]. Жини и ради у [[Берлин]]у, [[Мадрид]]у, [[Рио де Жанеиро|Рио де Жанеиру]] и на [[Тенерифе]]ма.
Његово стваралаштво сиплифицира са [[Дадаизам|дадаизмом]] и захваљујући томе аутор неприма јединствен стил своје уметности и због тога је његово стваралађтво пуно разних експеримената и ствара слике помоћу дима свеће, сапунских мехура или помоћу понављања поља играних филмока које копира на платно. Јединствена карактеристика његових дела су сексуални набој, [[експресионизам]]. Жини и ради у [[Берлин]]у, [[Мадрид]]у, [[Праг]]у, [[Рио де Жанеиро|Рио де Жанеиру]] и на [[Тенерифе]]ма.


== Биографија ==
== Биографија ==

Верзија на датум 5. септембар 2015. у 20:31

Јиржи Георг Докоупил
Јиржи Георг Докоупил
Датум рођења(1954-07-03)3. јул 1954.(69 год.)
Место рођењаКрновЧехословачка

Јиржи Георг Докоупил (чеш. Jiri Dokoupil; 3. јул 1954 Крнов) је савремени чешки уметник.

Његово стваралаштво сиплифицира са дадаизмом и захваљујући томе аутор неприма јединствен стил своје уметности и због тога је његово стваралађтво пуно разних експеримената и ствара слике помоћу дима свеће, сапунских мехура или помоћу понављања поља играних филмока које копира на платно. Јединствена карактеристика његових дела су сексуални набој, експресионизам. Жини и ради у Берлину, Мадриду, Прагу, Рио де Жанеиру и на Тенерифема.

Биографија

Jirži Dokoupilova izložba u Regensburgu 2013. godine

Јиржи Георг Докоупил са родио 3. јула 1954. године у Крнову. После догађаја из године 1968. у Чехословачкој он је са породицом побегао преко Аустрије у Немачку. 1978. године је почео студирати уметност у Келну а касније у Франкфурту и Њујорку под водством немачког концептуалног уметника Хајнса Хакела чији се утицаји виде нерочито у почетничкој фази његовог стваралаштва.

У години 1979. основао је Докоупил скупа са уметницима Ханс Патер Адамским, Патером Бомелсом и Валтером Дахном групу „Мулфремет Фреихеит“. 1982. године је поставио своју прву самосталну изложбу. До данас је излагао у целом свету са више од 60 тзв. циклуса са више од 100 различитих техника или стилова.

Спољашње везе

Галерија

Снимци слика сликара Докоупила и Галерији у Регенсбургу 2013. године: