Привидна звездана величина — разлика између измена

С Википедије, слободне енциклопедије
Садржај обрисан Садржај додат
м Бот Додаје: pt:Magnitude aparente
Ред 51: Ред 51:
[[la:Magnitudo (astronomia)]]
[[la:Magnitudo (astronomia)]]
[[lb:Schäinbar Hellegkeet]]
[[lb:Schäinbar Hellegkeet]]
[[ml:ദൃശ്യ കാന്തിമാനം]]
[[nl:Magnitude]]
[[nl:Magnitude]]
[[om:Apparent Magnitude]]
[[om:Apparent Magnitude]]

Верзија на датум 4. септембар 2007. у 05:01

Привидна звездана величина (магнитуда (латински: magnitudo), m) одређује привидну јачину сјаја неког небеског тела. Хипарх је, у 2. веку пре нове ере, звезде видљиве голим оком разврстао у шест категорија и тиме именовао шест привидних величина, а то је урадио тако да су најсјајније звезде биле звезде прве звездане величине, а оне најслабијег сјаја - шесте. Појавом примене телескопа и ради увођења прецизности данас звездана величина неког небеског објекта може бити и децималан број и негативна. Сјај звезде често се изражава у звезданим величинама у облику 1m.4.

Субјективни осећај надражаја

Привидна звездана величина не представља објективну величину сјаја неке звезде, већ јачину осећаја надражаја детектора као што је око. Веза између субјективне привидне величине звезде и објективне физичке величине - осветљености (Е) дата је Погсоновим законом.

Веза са апсолутном звезданом величином

Како се звезде налазе на различитим удаљеностима од Земље, привидна звездана величина нам није од користи при поређењу укупног интезитета сјаја неке две звезде уколико се налазе на различитим удаљеностима, што је најчешћи случај. Због тога се уводи апсолутна звездана величина (М). Веза између апсолутне и привидне звездане величине дата је формулом:

где је r удаљеност тела од Земље изражена у парсецима, а log логаритам за основу 10. Дата формула се може представити и као:

где је годишња паралакса звезде изражена у угловним секундама. При томе користимо једнакост:

Привидне величине неких небеских тела

Привидна звездана величина Сунца износи -26.m6, пуног Месеца -12m.6, а звезде Сиријус -1m.4.

Види још